کاهش تولید اوپک دست نیافتنی است
نویسنده: کلیوفی ماسیدا
منبع: gulfnews
بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که تنش موجود میان عربستان و ایران نهتنها بر اقتصاد ایران و عربستان تاثیرگذار است، بلکه این تاثیر در مناطق خاورمیانه و شمال آفریقا به مراتب بیشتر خواهد بود. این تنش، همچنین منجر به کاهش میل سرمایهگذاران در پذیرش ریسک، افزایش نوسانات در بازارهای مالی و فشار روی قیمت نفت خواهد شد. به اعتقاد کیندا چبیب، تحلیلگر ارشد موسسه بینالمللی یورومانیتور، تاثیر این کشمکش بر بخشهای کلیدی همچون نفت، گردشگری و تجارت و به صورت کلی بر اقتصاد، نهتنها در ایران و عربستان که در کل منطقه آسیبپذیر MENA احساس خواهد شد.
نویسنده: کلیوفی ماسیدا
منبع: gulfnews
بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که تنش موجود میان عربستان و ایران نهتنها بر اقتصاد ایران و عربستان تاثیرگذار است، بلکه این تاثیر در مناطق خاورمیانه و شمال آفریقا به مراتب بیشتر خواهد بود. این تنش، همچنین منجر به کاهش میل سرمایهگذاران در پذیرش ریسک، افزایش نوسانات در بازارهای مالی و فشار روی قیمت نفت خواهد شد.به اعتقاد کیندا چبیب، تحلیلگر ارشد موسسه بینالمللی یورومانیتور، تاثیر این کشمکش بر بخشهای کلیدی همچون نفت، گردشگری و تجارت و به صورت کلی بر اقتصاد، نهتنها در ایران و عربستان که در کل منطقه آسیبپذیر MENA احساس خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: این دو کشور دارای روابط اقتصادی بودند و حجم مبادله تجاری بین آنها در سال ۲۰۱۴ از ۲۶۶ میلیون دلار تجاوز کرد. در پایان سال ۲۰۱۴، حجم صادرات عربستان به ایران به رقم ۱۰۲ میلیون دلار رسید، در حالی که حجم واردات این کشور از ایران نزدیک به ۱۸۱ میلیون دلار بود. این وضعیت میتواند دارای اثراتی بر اقتصاد همچون کاهش روابط تجاری بین دو کشور باشد. اگر بحران و تنش نفتی با شتاب بیشتری ادامه یابد، این منطقه به صورت بالقوه، متحمل زیانهای بسیاری خواهد شد. به اعتقاد چبیب، صنعت گردشگری یکی دیگر از بخشهایی است که شاهد این تاثیرات خواهد بود. کمی بعد از قطع رابطه ایران و عربستان، ۱۵۰ پرواز بین این دو کشور به حالت تعلیق درآمد. در مقابل دهها هزار سفر در سال به منظور زیارت عتباتعالیات و حج عمره نیز لغو شد. این امر برای صنعت گردشگری عربستان بسیار زیانآور است.تشدید بحران بین این دو کشور میتواند سرمایهگذاران را با مشکلات عدیدهای روبهرو کند، زیرا حجم گستردهای از تولیدات نفت عربستان در استانهای شرقی این کشور صورت میگیرد که این استانها مناطق شیعه نشین محسوب میشوند.ماه ژانویه شاهد یک شروع چشمگیر در سال جدید بود. بازار سرمایه در چین سقوط کرد و روابط ایران و عربستان قطع شد.
کشمکش بین ایران و عربستان به احتمال زیاد منبع اصلی ایجاد ریسک در خاورمیانه خواهد بود. توافق هستهای ایران در ماه جولای موجب افزایش نگرانیهای امنیتی عربستان شده است. این امر منجر به ایجاد تنش میان نمایندگان دو کشور در سایر بخشهای منطقه خواهد شد. اگرچه، سایر تحلیلگران بر این باورند که قطع رابطه این دو کشور تاثیر گستردهای بر اقتصاد نخواهد داشت. به اعتقاد آنها این تاثیرات تنها در برههای از زمان رخ خواهد داد، زیرا اقتصاد چین و همچنین بازار سهام آسیایی دوران رکود خود را تجربه میکند. آلپ اکه، تحلیلگر ارشد بانک ملی ابوظبی در گزارشی اشاره کرده بود که قیمت نفت از زمان تشدید کشمکشها نوسانات بسیاری را تجربه کرده است. افزایش معنادار قیمت نفت غیرمنتظره نبود.به عقیده نگارنده، تحلیلگران و سرمایهگذاران نگران اختلافات ایران و عربستان از زمان بهار عربی هستند و حال، بسیاری از این عوامل نادیده گرفته شده و یا وزن کمی به آنها داده شده است.تشدید حوادث اخیر (مانند حادثه منا در سال ۲۰۱۵ و اعدام شیخ نمر، روحانی معروف شیعه) تاثیری بر قیمت نفت نخواهد داشت. ایران و عربستان پیش از این نیز روابط خود را قطع کرده بودند (در سال ۱۹۸۷ و ۱۹۹۱). البته با این فرض که حوادث اخیر دلیل اصلی این درگیریها نبوده است. به اعتقاد اکه، با توجه به اینکه ایران و عربستان، هریک از اعضای اصلی اوپک هستند، کاهش تولید نفت امری دستنیافتنی به نظر میرسد، بنابراین تاثیرات این مناقشه در مناطق دیگر نمود پیدا خواهد کرد. در حال حاضر اجرای سیاست هماهنگ توسط همه اعضای اوپک تقریبا غیر قابل دسترسی است. چندی پیش ایران و ونزوئلا از سایر اعضای اوپک، تقاضای کاهش تولید نفت را داشتند اما عربستان با توجه به ذخایر عظیم ارزی تمایل به نگه داشتن تولید در همین سطح را دارد.
ارسال نظر