چهار ماموریت فعالان اقتصادی
دنیای اقتصاد: محمد نهاوندیان با حضور در جمع پیشکسوتان پارلمان بخش خصوصی، چهار ماموریت به فعالان اقتصادی داد. «بررسی مقررات و کمک به کاهش تراکم آنها»، «اصلاح ساختار اقتصاد کشور با هدف بهره‌وری»، «افزایش ارتباطات درونی اقتصاد» و «استفاده از اعتبار تجار باتجربه در جذب سرمایه‌های خارجی» از جمله ماموریت‌هایی است که در نخستین جلسه شورای عالی پیشکسوتان اتاق ایران از سوی رئیس دفتر رئیس‌جمهور مطرح شد. به گفته نهاوندیان، هر جامعه‌ای که بتواند از توانایی نیروها و سرمایه‌های متفاوت و مختلف خود بهره‌مند شود، در مسابقه ملل جلوتر است.

گروه بازرگانی: نخستین جلسه شورای‌عالی پیشکسوتان اتاق ایران در حالی برگزار شد که رئیس دفتر رئیس‌جمهور به چهار ماموریت فعالان اقتصادی در شرایط کنونی اقتصاد کشور اشاره کرد. در این جلسه که با حضور جمعی از پیشکسوتان در حوزه‌های مختلف اقتصادی برگزار شد، محمد نهاوندیان، از «بررسی مقررات و بازخورد آن به سیستم مقرراتی کشور»، «اصلاح ساختار اقتصاد کشور با هدف بهره‌وری»، «افزایش ارتباطات درونی اقتصاد» و «استفاده از اعتبار تجار باتجربه در جذب سرمایه‌های خارجی» به‌عنوان اقداماتی که باید در دستور کار قرار گیرد، اشاره کرد و از فعالان اقتصادی خواست تا در فصل جدید اقتصاد کشور، دولت را یاری کنند.


تاکید وی بر مقررات‌زدایی در حالی است که این موضوع از سال گذشته در دستور کار دولت قرار گرفته و به همین منظور، از تمام دستگاه‌های اجرایی خواسته شده که مقررات مربوط به آن دستگاه را شناسایی کنند. فاز دوم این طرح نیز که به تازگی آغاز شده، مربوط به شناسایی مقررات مزاحم این دستگاه‌ها خواهد بود. اصلاح ساختار اقتصادی کشور از دیگر موارد مورد تاکید این مقام مسوول بود. موضوعی که اقتصاددانان کشور نیز بر آن تاکید دارند و خواهان ادامه روند این اصلاحات هستند و نسبت به انحراف از مسیر اصلی اصلاحات اقتصادی هشدار داده‌اند. آنها معتقدند اصلاحات اقتصادی باید در صدر سیاست‌های دولت قرار گیرد؛ در غیراین صورت توسعه اقتصادی کشور یا ممکن نخواهد بود یا اگر رشدی صورت گیرد مدت زمان زیادی به طول نخواهد انجامید.


ضرورت استفاده از تجربیات

رئیس دفتر رئیس‌جمهور با حضور در جمع حدود ۴۰ نفر از پیشکسوتان بخش خصوصی ضمن بیان اینکه تشکیل این شورا یک کار تشریفاتی نخواهد بود، عنوان کرد: تشکیل شورای‌عالی پیشکسوتان به معنی تلاش برای افزودن سرمایه تجربه تجار به سرمایه موجود اتاق برای خدمت به اقتصاد کشور است و یک ریشه قوی فکری دارد که تاکید بر آن می‌تواند تضمینی برای ادامه این جلسات باشد. محمد نهاوندیان اظهار کرد: جامعه ما سال‌ها به یک بینش وارداتی که حاکی از رشد مبتنی بر تضاد بود، مبتلا شد و صدمه خورد؛ در حالی که این نوع دیدگاه در تقابل با بینش اصیل الهی و تجربه تاریخی بشری است. وی افزود: رشد از هم‌افزایی حاصل می‌شود نه از تضاد و درگیری. هرکس و هر جامعه‌ای که بتواند نیروها و سرمایه‌های متفاوت و مختلف خود را کنار یکدیگر بگذارد و از توانایی‌های آنها بهره‌مند شود، در مسابقه ملل جلوتر است، توصیه به تعاون نیز به همین سبب است.


وی با اشاره به اینکه پیشکسوتان سرمایه اعتبار دارند و جوان‌ها سرمایه ابتکار، تصریح کرد: جمع کردن این دو سرمایه می‌تواند یک مجموعه و نظام را به نحو مطلوب جلو ببرد. متاسفانه در دوره‌های متعدد در سه دهه اخیر کشور، همواره به یک طرف بیشتر بها داده‌ایم؛ گاهی به جوان‌ها و گاهی هم به پیشکسوتان و تعادلی بین این دو دیدگاه وجود نداشته است. حال اینکه اتاق بازرگانی به این فکر افتاده است که تجربه‌ها را در کنار مدیریت نوآفرین قرار دهد، برای بخش خصوصی بسیار حائز اهمیت است. نهاوندیان با بیان اینکه این اقدام در زمان بسیار مناسب و در پاسخ به اقتضا و ضرورت جدی زمان ما شکل گرفته است، گفت: در حال حاضر در آغاز فصل جدید اقتصاد کشور قرار داریم. اگر بتوانیم از این فرصت استثنایی که قرار است در اقتصاد کشور رخ بدهد استفاده کنیم و آرزوهایی که درخصوص اصلاح ساختار اقتصاد داریم محقق شود، می‌تواند عصر جدیدی در اقتصاد کشور شکل بگیرد.


وی درخصوص کارهایی که این شورا می‌تواند در شرایط کنونی صورت دهد، گفت: دولت خواستار تغییر فضای حقوقی اقتصاد در کشور است. انباشتگی قانون و بخشنامه گریبانگیر فضای کسب‌وکار است. نهادهایی مثل دولت و مجلس کارشان افزودن به مقررات و بخشنامه‌ها است که البته وظایف آنها ایجاب می‌کند این کار را انجام دهند. اما هیچگاه نسبت به این مقررات، تعدیلی صورت نگرفته است و این امر موجب شده هر ساله تراکم مقررات بیشتر شود. در حال حاضر در دولت عزم برای اصلاح فضای حقوقی کسب‌وکار وجود دارد. اما به کسانی نیاز داریم که راه‌حل منسجم نشان بدهند. اتاق به‌عنوان جایگاهی که بتواند نسبت به سیستم مقرراتی کشور باز خورد بدهد، جایگاه مطلوبی دارد و این جلسات می‌تواند در این امر بسیار عملکرد مهمی داشته باشد. در حال حاضر ساز و کارهای خوبی در اختیار اتاق بازرگانی است؛ به‌طوری که در تمام جلسات و شوراهای مهم اقتصادی، نماینده بخش خصوصی حضور دارد. بنابراین تمام حرف‌های سنجیده اتاق در این نشست‌ها و جلسات شنیده می‌شود.


رئیس دفتر رئیس‌جمهور دومین عملکرد شورای پیشکسوتان را اصلاح ساختار اقتصاد کشور با هدف بهره‌وری دانست و گفت: در حال حاضر بهره‌وری اقتصاد ما چه در دولت و چه در بخش خصوصی بسیار پایین است. اقتصاد ایران از تحریم‌ها صدمات زیادی خورده است که یکی از آنها این است که در مسابقه کیفیت در برخی از بخش‌ها نتوانسته به‌طور جدی و با بهره‌گیری از بهترین تکنولوژی‌ها مشارکت کند؛ به عبارت دیگر ما به نهضت ارتقای بهره‌وری نیاز داریم. سومین ماموریت پیشکسوتان اقتصادی در شرایط کنونی به گفته وی، کمک به افزایش ارتباطات درونی اقتصاد است. برخی از بخش‌های اقتصاد رشدش متکی به ارتباطات بیرونی بوده و متصل شدن آنها به سایر بخش‌های اقتصادی یک رشد طبیعی ارگانیک نبوده است. انتظار می‌رود این جمع بتواند در این راستا راهکارهای خوبی ارائه دهد. نهاوندیان افزود: بسیاری از افرادی که در این جمع هستند اعتبارشان در خارج از کشور، بیشتر از مسوولان دولتی است. در نتیجه باید این سرمایه‌های اعتباری را در شرایط کنونی به کارگیریم. در شرایط جدید اقتصاد ایران، باید بتوانیم علاقه‌ای که در خارجی‌ها برای حضور در بازار ایران ایجاد شده را تقویت کنیم؛ بنابراین استفاده از اعتبار تجار پیشکسوت برای جذب سرمایه نیز می‌تواند چهارمین هدف شورا باشد. وی در انتهای سخنان خود نیز گفت: استفاده از تجربیات پیشکسوتان نباید محدود به اتاق بازرگانی باشد و گاهی حضور اعضای دولت در این جلسات نیز می‌تواند راهگشای دولتمردان باشد. از تجارب افراد حاضر باید برای مذاکرات استفاده کرد.


اهداف شورای‌عالی پیشکسوتان

رئیس شورای‌عالی پیشکسوتان اتاق بازرگانی ایران در این جلسه گفت: در شرایط کنونی اقتصادی که انتظار افزایش تعاملات و ارتباطات اقتصادی، صنعتی و تجاری وجود دارد، بخش خصوصی نقش اصلی را برعهده دارد اما این بخش برای موفقیت هرچه بیشتر در این امر خطیر نیازمند استفاده از روش‌های حمایتی، آموزشی و الگوهای جهانی است که یکی از مهم‌ترین آنها توجه به خردجمعی و استفاده از دانش و تجربه پیشکسوتان است. علاء میرمحمد صادقی با بیان اینکه استفاده از تجربه پیشکسوتان در کشور ما کمتر مورد توجه بوده است، افزود: پیشکسوتان به واسطه تلاش فراوانی که در تسلط بر حوزه کاری و اندوختن دانش و تجربه داشته‌اند، می‌توانند راهگشای حل مشکلات و موجب پرهیز از آزمون و خطای دوباره در موضوعات تجربه شده، شوند.


وی اضافه کرد: اتاق ایران در دوره هشتم که راهبرد خود را بر توانمندسازی بخش خصوصی به‌عنوان اتاق فکر و کانون تصمیم‌ساز کشور قرار داده است، با ایجاد شورای‌عالی پیشکسوتان تلاش می‌کند تا به نحو سازمان‌یافته از این سرمایه عظیم بهره ببرد؛ از این‌رو قرار است تجربه و دانش افراد صاحب‌تجربه برای تحقق اهداف و برنامه‌های اتاق ایران و پیشبرد مطلوب اقتصاد کشور به‌کار گرفته شود. میرمحمد صادقی یکی دیگر از محورهای فعالیت این شورا را تمرکز بر برنامه‌های توسعه‌ای از جمله احیای روستاها و کارآفرینی در حوزه روستایی برشمرد و افزود: یکی از خلأهای جدی کنونی کشور نبود جانشینان لایق برای اداره و مدیریت اقتصاد است؛ از این‌رو موضوع جانشین‌پروری مورد توجه جدی در اتاق بازرگانی دوره هشتم قرار گرفته تا با کمک سرمایه عظیم پیشکسوتان، بتواند جانشینان لایقی برای اداره اقتصاد کشور تربیت کند. میرمحمد صادقی گفت: مدیریت بحران و ارائه مشاوره حرفه‌ای و مشفقانه در صورت وقوع بحران از جمله محورهایی است که شورای‌عالی پیشکسوتان اتاق ایران برای مدیریت بهتر واحدها و جلوگیری از آسیب به کسب‌وکار و اشتغال واحدهای تولیدی در نظر گرفته است. وی ارائه راهکارهای مناسب برای بهبود محیط کسب‌وکار و کارآفرینی، تعریف روش‌های جذب سرمایه‌های داخلی و خارجی، راهکارهای توسعه صادرات غیرنفتی، انتقال فناوری، اشتغال‌زایی، ایجاد ارزش‌افزوده، توزیع ثروت و برقراری عدالت اجتماعی را از جمله محورهایی بیان کرد که شورای‌عالی پیشکسوتان اتاق ایران می‌تواند نظر مشورتی خود را درباره آنها ارائه کند.


وی گفت: بعد دیگری از تکالیف مهم اعضای شورای پیشکسوتان اتاق ایران، اظهارنظر درباره سیاست‌های اقتصادی، طرح‌ها و لوایح قانونی، مسائل اقتصادی و مطالبات بخش خصوصی است که موجب می‌شود تصمیم‌گیری‌های منطقی‌تر و کاربردی‌تر در اقتصاد اتخاذ شود. محسن جلال‌پور، رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در این جلسه گفت: جدیت در تداوم فعالیت این شورا در طول سال‌های پیش‌رو در برنامه هیات‌رئیسه اتاق بازرگانی است. وی افزود: ما در ایران یک شورای‌عالی پیشکسوتان خواهیم داشت، اما تمام اتاق‌های شهرستان در آن نقش دارند. فعالیت این شورا در استان‌ها می‌تواند به منزله انتقال تجربه باشد. مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران نیز گفت: در حال حاضر دولت به این نتیجه رسیده که راه نجات اقتصاد ایران تکیه بر بخش خصوصی است. اگرچه اتاق‌ها در ارتباط با نمایندگان بخش خصوصی هستند، اما استفاده از نظر پیشکسوتان می‌تواند راهگشا و منجر به پیشنهادهای کاربردی از سوی این بخش باشد؛ اما بحث دوم، بحث فرهنگی تشکیل این شورا است که به نظر من بسیار مهم‌تر از بحث اول است؛ بحثی که به موجب آن احترام به جایگاه پیشکسوتان نهادینه می‌شود.