گروه بازرگانی: روز گذشته رئیس پارلمان اتحادیه اروپا به همراه هیات بلندپایه‌ای از مقامات اروپایی در اتاق ایران حضور یافت و بر تقویت زیربنای روابط پایدار اقتصادی با ایران تاکید کرد. به نظر می‌رسد حضور رئیس پارلمان اتحادیه اروپا در ایران مهر تاییدی برای آغاز فعالیت‌های جدید اقتصادی و سرمایه‌گذاری در ایران پس از لغو تحریم‌ها باشد.


محسن جلال‌پور، رئیس اتاق بازرگانی ایران در این دیدار بر همکاری‌های منطقه‌ای و ایجاد بسترهای مناسب برای توسعه مناسبات پایدار بین بخش‌های خصوصی ایران و کشورهای اروپایی که مشتاق همکاری با ایران در منطقه هستند، تاکید کرد. وی همچنین به نقش و موضع‌گیری مثبت پارلمان اروپا برای به نتیجه رساندن مذاکرات ایران و گروه 1+5 اشاره کرد و گفت: پارلمان بخش خصوصی ایران به شرایط آینده و وظایف سنگین خود برای توسعه اقتصادی واقف است و در همین راستا سعی دارد تا با برنامه‌ریزی و تدوین برنامه‌های جامع به تحقق اهداف اقتصادی ایران کمک کند؛ چرا که اقتصاد امروز در کشور ما با تغییر رویکرد نسبت به گذشته روبه‌رو است و اگر زمانی اقتصاد کشور دولت‌محور بود، بعد از رفع تحریم‌ها به طرف اقتصاد آزاد و رقابتی در حال حرکت است که در این راه استفاده از تجربه کشورهای دیگر به ویژه مجموعه‌های بین‌المللی بسیار مفید خواهد بود.


وی گفت: با توجه به شرایط کشورهای منطقه، ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی و شرایط داخلی امن، زمینه خوبی برای انجام کارهای مشترک و سرمایه‌گذاری دارد و اگر به همین روند پیش برود، به دلیل فضای ناامن منطقه و کشورهای همسایه، ایران می‌تواند برای تامین کالاهای مصرفی نقش مهمی ایفا کند. وی ادامه داد: تامین کالاهای مصرفی نه تنها برای بازار داخل ایران بلکه دسترسی به ۱۵ کشور همسایه و کشورهای مشترک‌المنافع CIS، می‌تواند به‌عنوان یک نقطه قوت برای همکاری با ایران مد نظر قرار گیرد. رئیس پارلمان بخش خصوصی همچنین به اهمیت بخش خصوصی برای توسعه زیرساخت‌های اقتصادی اشاره‌ای کرد و گفت: برخی از مشکلات داخلی از طریق اتاق بازرگانی با دولت در حال بررسی است تا بتوانیم برنامه جامعی در این راستا ارائه کنیم که از جمله آن قوانین و روابط کارفرما و کارگری است و در کنار آن مسائل مربوط به رفاه اجتماعی، پیگیری مطالبات بخش‌های خصوصی و تسهیل امور تجاری همواره باید مورد توجه باشد؛ چرا که در برخی زمینه‌ها نیاز به همکاری‌ بین‌المللی داریم. جلال‌پور افزود: در زمینه‌های زیست‌محیطی و مشکلاتی نظیر ریزگردها و کمبود آب که با آینده مردم منطقه ارتباط مستقیم دارد، نیاز به همکاری داریم که نمونه آن دریاچه ارومیه بود.


در ادامه مارتین شولتز، رئیس پارلمان اتحادیه اروپا علت اصلی سفرش به ایران را مستحکم‌تر کردن زیربنای روابط پایدار اقتصادی با ایران عنوان کرد و افزود: مرحله اجرایی شدن برجام برای دو طرف بسیار مهم است و شرایط اخیر نشان داد که فعالان اقتصادی وابستگی زیادی به مسائل سیاسی دارند. رئیس پارلمان اتحادیه اروپا همچنین به این نکته اشاره کرد که باید مشکلات و موانع بسیار زیادی را پشت‌سر بگذاریم تا بسترهای همکاری برای فعالان اقتصادی فراهم شود و در شرایط عاری از تحریم شاهد بهبود ارتباط بین بخش‌های اقتصادی باشیم. وی گفت: هیات‌های اروپایی که از ایران بازگشته‌اند همواره اذعان می‌کنند که به 3 موضوع تاکید شده است؛ یکی امکان انتقال تکنولوژی، دیگری همکاری‌های مشترک در انجام کارهای فنی و توسعه زیربنایی و همچنین استفاده از فرصت‌های جغرافیای ایران برای سرمایه‌گذاری مشترک که می‌تواند برای حضور در بازار کشورهای همسایه مفید واقع شود. شولتز همچنین نقش اتاق بازرگانی در تصمیم‌گیری‌ها را بسیار مهم دانست و گفت: این اتاق می‌تواند توصیه کند که چارچوب‌های حقوقی قابل اتکا برای امنیت سرمایه‌گذاری خارجی فراهم شود و با تاثیرگذاری در جوامع حقوقی ابعاد بین‌المللی این موضوع مورد توجه قرار گیرد. به گفته رئیس پارلمان اتحادیه اروپا، یکی از مهم‌ترین نیازمندی‌ها ارتباط بانکی و مالی بین ایران و بخش‌های پولی و بانکی بین‌المللی است و در همین راستا در نظر داریم که راهکارهای جامع و بادوام برای رسیدن به تحقق اهداف و مواضع طرفین ارائه کنیم.


محسن جلال‌پور، رئیس اتاق بازرگانی ایران هم به ترافیک کاری و سفرهای متعدد هیات‌های تجاری اروپایی به ایران اشاره کرد و گفت: طی چند ماه گذشته میزبان هیات‌های مختلف تجاری از اروپا به ایران بوده‌ایم و طی یکی، دو هفته آینده نیز هیات‌هایی از بوسنی، بلژیک، اسپانیا و ارمنستان در ایران حضور خواهند یافت تا آنها هم شرایط سرمایه‌گذاری و همکاری تجاری با ایران را بررسی کنند. رئیس اتاق بازرگانی ایران به این نکته نیز اشاره کرد که همواره در جلسات با بخش دولتی به نقش بخش خصوصی برای جذب سرمایه‌گذار خارجی و رفع موانع اقتصادی برای تصمیم‌گیری‌ها تاکید شده است. رئیس اتاق بازرگانی ایران در کانال شخصی خود در تلگرام نیز نوشت: هیات‌های اقتصادی اروپایی که به ایران سفر کرده‌اند، بر سه موضوع اساسی تاکید دارند.اول؛ شانس جدی انتقال تکنولوژی به ایران در کنارشانس بالای مشارکت انتفاعی (joint venture) به گمان اروپایی‌ها، ایران بستر و زمینه‌ساز باثبات همکاری در منطقه است.دوم؛ کاربا ایران حتما باید به شکل سرمایه‌گذاری مشترک با دیگرکشورها برای تولید و صادرات به بازارهای منطقه و دنیا باشد. سوم؛ ایران و اروپا محتاج تعریف چارچوب حقوقی قابل اتکا روی کاغذ برای سرمایه‌گذاری و همکاری اقتصادی هستند.