پیش‌زمینه‌های تاسیس مدرسه‌ای برای صادرات

عدنان موسی‌پور

نایب رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق ایران

چند روز قبل و در روز ملی صادرات، وزیر صنعت، معدن و تجارت و نیز وزیر امور خارجه در گردهمایی صادرکنندگان نمونه کشور هر یک به‌طور جداگانه از ضرورت ایجاد نهادی آموزشی برای آموزش علمی صادرات در کشور، سخن گفتند. سخن گفتن مسوولان کشور در مورد این موضوع و تاکید در مورد آن را می‌توان بسیار مثبت ارزیابی کرد، چرا که نبود آموزش در این حوزه به خوبی حس می‌شود.


ما نیز به‌عنوان فعالان حوزه صادرات بر راه‌اندازی مدرسه عالی صادرات و ضرورت تشکیل نهادی آموزشی در امر صادرات، همان‌طور که پیش از این عنوان کرده‌ایم تاکید داریم تا با راه‌اندازی آن گامی برای ارتقای دانش صادراتی در اقتصاد ملی برداشته شود؛ به‌طوری که طرح مدرسه آموزش عالی صادرات آماده می‌شود و با حمایت کمیسیون‌ها و تشکل‌های صادرات‌محور برای اخذ مجوزهای لازم تقدیم هیات دولت خواهد شد.

اما ایجاد مدرسه‌ای برای صادرات پیش‌زمینه‌هایی دارد. در گام اول، حمایت کامل وزارتخانه‌های صنعت و خارجه و نیز اتاق‌های بازرگانی کشور و کنفدراسیون صادرات از راه‌اندازی آن ضرورت دارد. همچنین تشکیل هسته‌ مرکزی با دعوت از سه طیف در تهیه محتوای دروس این نهاد آموزشی لازم و ضروری است. نخست، صادرکنندگان اصلی و برتر کشور که می‌توانند تجربیات خود را در قالب برخی دروس ارائه دهند. دوم، استادان، اقتصاددانان و دانشگاهیان رشته اقتصاد در کشور و سوم، مدیران و کارآفرینان برترین برندهای دنیا تا با آمدن به ایران در قالب سفرهای چند روزه همراه دو طیف دیگر، مفاد و محتوای آموزشی این مدرسه عالی را تعیین و تدوین کنند.

گام دوم تاسیس چنین مدرسه‌ای، صدور مجوزهای لازم از سوی نهادهای دولتی است و با توجه به حمایت کامل وزرای صنعت و خارجه از تشکیل این نهاد آموزشی، به نظر می‌رسد صدور مجوزهای آن در دولت در کوتاه‌ترین زمان ممکن قابل انجام باشد.

تاکید تمام مدیران دولتی، همچنین فعالان اقتصادی بخش خصوصی بر شکل‌گیری اقتصاد صادرات‌محور در کشور، موضوع مبارکی است و اگر دانش کافی در این زمینه ارائه شود، شاهد ادغام علم و تجربه در این بخش مهم اقتصاد کشور خواهیم بود که تاثیرات آن بر تولید ناخالص ملی و نیز حوزه مهم اشتغال، چشمگیر خواهد بود. اگر صادرکنندگان ما به دانش روز بازاریابی، فروش و برندینگ مجهز شوند، صادرات کشور از یک فرآیند سنتی، وارد یک فرآیند مدرن حرفه‌ای خواهد شد و نتایج خود را در تقویت فرهنگ صادرات در کشور و جهش صادرات در کوتاه‌مدت و میان‌مدت نشان خواهد داد. با این کار، محوریت صادرات مواد خام، جای خود را به محوریت صادرات مواد با ارزش افزوده بالا می‌دهد. همچنین ورود سرمایه به خاطر تقویت دانش در حوزه صادرات، تقویت خواهد شد و تقویت توان اشتغال‌زایی در کشور، اولین نتیجه ملموس آن خواهد بود.

همچنین متقاضیان استفاده از خدمات آموزشی مدرسه عالی صادرات را در وهله اول، می‌توان صادرکنندگان فعلی کشور دانست که بسیاری از آنها بر کسب دانش روز صادرات تاکید دارند و از تشکیل چنین نهاد آموزشی استقبال می‌کنند.

گروه دوم علاقه‌مندان به دریافت خدمات آموزشی مدرسه عالی صادرات متشکل از جوانانی هستند که می‌خواهند نقش نسل جدید صادرکنندگان و کارآفرینان در کشور را بر عهده بگیرند که ارائه دانش روز صادرات به این طیف می‌تواند نقشی موثر در آینده اقتصاد کشور داشته باشد. گروه سوم متقاضیان تحصیل در مدرسه عالی صادرات را نیز مدیران تصمیم‌گیر در حوزه صادرات تشکیل می‌دهند که بر اساس سخنان وزیر امورخارجه در همایش روز ملی صادرات این وزارتخانه برای آموزش سفرا درخصوص صادرات آمادگی دارد. با این اوصاف به نظر می‌رسد، تلاش برای راه‌اندازی مرکزی علمی برای آموزش صادرات در حال حاضر می‌تواند کمک‌ زیادی به حوزه صادرات و گسترش آن در کشور کند.