گروه بازرگانی: سومین اجلاس هیات نمایندگان اتاق اصناف با انتقاد اصناف از عملکرد سازمان مالیاتی همراه بود. موضوعی که اخیرا به یکی از چالش‌های بزرگ صنوف بدل شده است. به عقیده فعالان این بخش در شرایطی که کشور در حال رکود است، افزایش مالیات و تحمیل آن به اصناف اشتباه است. به گفته رئیس اتاق اصناف ایران، سالانه ۲۵ میلیارد دلار کالا در کشور قاچاق می‌شود که دست دولت از دریافت مالیات آن کوتاه است. در این اجلاس که با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت برگزار شد، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز بر توسعه صنایع خلاق تاکید کرد و آن را بخشی از اقتصاد خلاق دانست. همچنین مجتبی خسروتاج، قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز خواهان تجدیدنظر در افزایش مالیات شد و با اشاره به تحولی که در نظام تجاری در آستانه وقوع است، به اصناف اعلام آماده‌باش کرد.


همچنین تفاهم‌نامه‌ای بین علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف ایران، علی تعقلی، مدیرعامل صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری صنایع کوچک و یدالله صادقی، رئیس مرکز امور اصناف و بازرگانان ایران به امضا رسید که این تفاهم‌نامه در اجرای بهتر سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی و برنامه‌های راهبردی در حوزه اصناف و تعامل صندوق ضمانت سرمایه‌گذاری صنایع کوچک با تشکل‌های صنفی به منظور فراهم آوردن موجبات توسعه سرمایه‌گذاری در اصناف با اولویت صنوف تولیدی است. مدت اعتبار این تفاهم‌نامه دو سال است که براساس آن صندوق سرمایه‌گذاری صنایع کوچک متعهد است برای بنگاه‌های صنفی در مناطق غیرمحروم معادل 70 درصد اصل و سود تسهیلات و در مناطق محروم معادل 85 درصد اصل و سود تسهیلات دریافتی تا سقف 10 میلیارد ریال ضمانت‌نامه صادر کند.صندوق مذکور همچنین متعهد است تمهیدات لازم را برای بهره‌مندی اصناف از تسهیلات این تفاهم‌نامه به گونه‌ای تنظیم کند که در هیچ حالتی نرخ و شرایط صدور ضمانت‌نامه فراتر از نرخ و شرایط سایر صنایع کوچک و متوسط نباشد. رئیس اتاق اصناف ایران با بیان اینکه هیچ زمانی مثل امروز نیازمند وحدت رویه و تعامل و همفکری نبوده‌ایم، گفت: در وضعیت خطیر و حساسی قرار داریم و هرگونه کوتاهی از سوی هریک از ما و عدم وحدت، یقینا خیانت به کشور و اعتقادات است.


علی فاضلی افزود: برخی از دوستان اگر گلایه دارند، این تریبون آزاد است،صحبت کنید و من پاسخگوی همه سوالات شما خواهم بود و هرکجا نتوانم کاری انجام دهم، می‌گویم کاری از دست من ساخته نیست. فاضلی نسبت به عملکرد سازمان امور مالیاتی انتقاد کرد و گفت: اینگونه بر مجموعه اصناف تاختن و توهین به پیکره عظیم اصناف، ظلم است. وی با اشاره به روند قاچاق در کشور گفت: در مجموع ۲۵ میلیارد دلار قاچاق کالا در کشور وجود دارد که دست دولت از دریافت مالیات آن کوتاه است. رئیس اتاق اصناف ایران تصریح کرد: ۱۲ میلیارد دلار نیز مالیات خاکستری (برای فعالیت‌هایی که قابل رصد نیستند)در کشور وجود دارد که مسوولان سازمان امورمالیاتی دستشان به آنها نمی‌رسد. فاضلی اظهار کرد: مسوولان از تریبون رسمی کشور یعنی صدا و سیما استفاده می‌کنند و به دروغ اعلام می‌شود که اصناف مالیات پرداخت نمی‌کنند، این درحالی است که مالیات پرداختی اصناف از سال۸۹ تا به امروز نزدیک به ۴۸ درصد رشد داشته است. فاضلی درباره سوال نمایندگان از وزیر اقتصاد درخصوص مالیات اصناف، گفت: ما از نحوه دریافت مالیات راضی نیستیم، اما اینکه نمایندگان مجلس وزیر اقتصاد را به‌خاطر مصوبه‌ای که خود تصویب کرده‌اند، به چالش بکشند، به صلاح کشور و شرایط موجود نمی‌دانیم. باید موضوع ریشه‌یابی شود و راه‌حل منطقی و عملیاتی تدارک دیده شود. به نظر می‌رسد قوانینی که در مجلس تصویب شده‌اند، باید مورد تجدید‌نظر قرار گیرند. رئیس اتاق اصناف ایران با بیان اینکه مجلس باید دریافت مالیات اصناف را به‌گونه‌ای دیگر تصویب می‌کرد، ادامه داد: در اقتصاد سراسر رکود فعلی، نباید افزایش مالیات لحاظ می‌شد. فاضلی درباره نظام مالی و پولی کشور گفت: در هفته قبل رئیس کل بانک مرکزی خود به مشکلات بانکی و پولی اعتراف کرد و اعلام داشت که نظام مالی و پولی کشور دارای مشکلات فراوانی است.


در سیستم پولی و مالی ما موسسات غیرمجاز نیز در حال فعالیت هستند که مشمول پرداخت مالیات نیستند و فرار مالیاتی دارند. آیا از آنها مالیات دریافت می‌شود؟ فاضلی گفت: بسیاری از کارخانه‌های کشور در حال ورشکسته شدن هستند به‌طوری که در سال ۹۱ به یکی از این کارخانه‌های بزرگ هزار میلیارد تومان تزریق کردند تا ورشکست نشود، آیا آنها نیز مالیات می‌پردازند؟ آیا این انصاف است که تمام فشار را بر بنگاه‌های هویدا و آشکار که در کوچه و خیابان هستند، متوجه کنید؟ سیاست‌های دولت و مجلس باید در جهت رونق بخشیدن به کسب‌وکار باشد که متاسفانه این موضوع احساس نمی‌شود و حرکت در این راستا بسیار کند است. فاضلی افزود: با توجه به اینکه نصف عمر دولت طی شده، هنوز تغییری در این مجموعه حس نمی‌شود و دست دولت از نظام اقتصادی کوتاه نشده و هنوز دولت در این بخش نقش اصلی را ایفا می‌کند. رئیس اتاق اصناف ایران با تاکید بر اینکه کار مردم باید به خودشان سپرده شود، گفت: متاسفانه لوایحی که از سوی دولت به مجلس ارائه می‌شود، با مشارکت مردم تهیه نمی‌شود و نهادهای مردمی در آن نقشی ندارند و به‌عنوان مثال در بخش مالیات سازمان امور مالیاتی به‌عنوان محور اصلی، خوراک را تعیین و به مجلس ارائه می‌دهد.


فاضلی با اشاره به اقدامات موثر دولت در اقتصاد گفت: دولت تدبیر و امید توانست در این مدت نرخ تورم را کاهش دهد و ثبات را به بازار برگرداند در حالی که در گذشته به هر عنوان به بازار تنش وارد می‌شد و تنش در بازار را به گردن بازاریان می‌انداختند. در طول دولت یازدهم رشد اقتصادی ما بسیار خوب بود اما در محیط کسب‌وکار رونقی ایجاد نشد که باید به آن توجه شود. امیدواریم شعارها به شعور تبدیل شود. وی با بیان اینکه اصناف در دورافتاده‌ترین روستاهای کشور عضو دارند و هم بحث فرهنگی را به‌عهده دارند و هم موضوع امنیت را تامین می‌کنند، تصریح کرد که این قشر پتانسیل زیادی برای تاثیرگذاری در بخش فرهنگی نیز دارند.


قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در این اجلاس تاکید کرد: بنده نیز موافق افزایش دریافت مالیات از اصناف نیستم که این موضوع باید مورد تجدید‌نظر قرار گیرد. خسروتاج در سومین اجلاس دور ششم اتاق اصناف ایران با بیان اینکه با توجه به تغییر شرایط تجارت و روند رو به رشد تجارت مجازی باید اصناف خود را با این تغییرات هم‌راستا کنند تا دچار مشکل نشوند، افزود: برای سامان‌دادن نظام صنفی اقدامات زیادی باید انجام شود و در این زمینه در رابطه با بهداشت و موضوعات سلامت و مسائل شهری با مراکز مربوطه مذاکراتی خواهد شد. وی افزود: نظام تجاری در آستانه یک تحول است که مطمئنا واحد‌های نظام صنفی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. خسروتاج در عین حال بیان کرد: با توجه به رشد تجارت و خرید و فروش مجازی باید اصناف خود را با این تغییر هماهنگ کنند تا بتوانند در بازار‌ها حضوری پایدار داشته باشند.


وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر حرکت کشور به سوی «اقتصاد خلاق» تصریح کرد: صنایع خلاق یکی از زیرمجموعه‌های اقتصاد خلاق است. به این معنی که دیگر نیازی به ابزارهای فیزیکی برای تولید یک کالا نداریم. بلکه به‌واسطه حاصل تراکنش‌های ذهنی افراد، باید بهترین اثر را که دارای ارزش‌افزوده نیز باشد، خلق کنیم.


وی ادامه داد: امروز مجموعه‌های معماری، موسیقی، هنرهای آموزشی، گرافیکی، تجسمی و ... عموما زیرمجموعه صنایع خلاق به‌شمار می‌آیند که طبق آمار، کشورهای استفاده‌کننده از این مزیت در سال ۲۰۱۴ سودی معادل ۸۲۰ میلیارد دلار از مبادله کالا عایدشان شد در حالی که سهم ایران در این حجم مبادله، بسیار اندک است. رونق صنایع خلاق در وزارت ارشاد پیگیری می‌شود.