بر اساس آمارهای گمرک در تقویم میلادی بررسی شد
بازیگران برنده تجارت با ایران
براساس آمارها، طی مدت مذکور، میزان صادرات کشور 14 میلیارد و 769 میلیون دلار رقم خورده و میزان واردات کشور نیز 19 میلیارد و 744 میلیون دلار ثبت شده است. رشد ارزشی صادرات کشور طی پنج ماه منتهی به ماه مه 2015 میلادی در حالی است که طی این مدت، صادرات از نظر وزنی حدود 12 درصد افت را تجربه کرده است که میتواند نشاندهنده با کیفیت تر شدن اقلام صادراتی کشور طی این مدت نسبت به مدت مشابه سال گذشته باشد. میزان واردات کشور از نظر وزنی نیز طی پنج ماه نخست سال جاری میلادی افت حدود 9 درصدی را به ثبت رسانده است. براساس آمارهای گمرک، طی 5 ماه نخست سال جاری میلادی، از میان 163 کشور طرف معامله، در مدت مذکور تراز بازرگانی با 85 کشور مثبت بوده و با 78 کشور دیگر کسری داشته است. طبق آمارها، مبادلات بازرگانی با کشور عراق با اختصاص 38/ 46 درصد از سهم تراز مثبت بازرگانی، بیشترین سود را برای کشور به همراه داشته و امارات متحده عربی نیز با اختصاص 98/ 23 درصد از سهم تراز منفی بازرگانی، بیشترین سود را از تجارت با ایران به دست آورده است.
اقلام عمده صادراتی و وارداتی
طی پنج ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی، سه قلم کالا از قبیل «پروپان مایع شده»، «قیر نفت» و «پلیاتیلن گرید فیلم با چگالی کمتر از ۹۴ درصد بهجز نوع پودری» سهمی معادل ۸۱/ ۱۳ درصد از ارزش کل صادرات را از آن خود کردهاند. بیشترین سهم از صادرات را «پروپان مایع شده» با سهم ۶۹/ ۵ درصدی به خود اختصاص داده و در صدر اقلام عمده صادراتی طی این مدت قرار گرفته است. صادرات این قلم کالا طی مدت مورد بررسی، نسبت به مدت مشابه سال گذشته، از نظر ارزشی ۵/ ۰ درصد افت را تجربه کرده است. «قیر نفت» نیز طی این مدت، دومین قلم عمده صادراتی بوده و با اختصاص سهم ۱۴/ ۴ درصدی از ارزش کل صادرات، رشد حدود ۶ درصدی را نسبت به دوره مشابه سال گذشته به ثبت رسانده است. «پلیاتیلن گرید فیلم با چگالی کمتر از ۹۴درصد بهجز نوع پودری» نیز که طی مدت مذکور، سهم ارزشی ۹۸/ ۳ درصدی از کل صادرات را از آن خود کرده و نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۲۶ درصدی داشته، در جایگاه سوم اقلام عمده صادراتی قرار دارد. از سوی دیگر، در بین اقلام عمده وارداتی کشور طی پنج ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی، «ذرت دامی» با اختصاص سهم ۴۶/ ۳ درصد از ارزش کل واردات به خود و رشد ارزشی ۱۴۶ درصدی در واردات نسبت به دوره مشابه سال گذشته، اولین قلم عمده وارداتی طی مدت مورد بررسی بوده است. دومین جایگاه اقلام عمده وارداتی را نیز «وسایل نقلیه موتوری با حجم سیلندر ۱۵۰۰ سیسی تا ۲۵۰۰ سیسی بهجز آمبولانس و هیبریدی» به خود نسبت داده است. واردات این کالا طی مدت مورد بررسی، ۳۷/ ۳ درصد ارزش کل واردات را از آن خود کرده و نسبت به دوره مشابه سال گذشته رشد ۱۰۸ درصدی داشته است. «دانه گندم به جز گندم دامی» نیز بهعنوان سومین قلم وارداتی کشور طی پنج ماه نخست سال جاری میلادی ثبت شده و در حالی که سهم ۷۲/ ۲ درصدی از ارزش کل واردات را به خود نسبت داده، در میزان واردات به لحاظ ارزشی نیز حدود ۲ درصد افت را تجربه کرده است. بر این اساس، سه قلم کالا شامل «ذرت دامی»، «وسایل نقلیه موتوری با حجم سیلندر ۱۵۰۰ سیسی تا ۲۵۰۰ سیسی بهجز آمبولانس و هیبریدی» و «دانه گندم بهجز گندم دامی» در حالی اقلام عمده وارداتی کشور طی ۵ ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی بودهاند که سهمی معادل ۵/ ۹ درصد از کل ارزش واردات را از آن خود کردهاند.
کشورهای عمده مقصد و طرف معامله
از سوی دیگر، براساس آمارهای گمرک پنج کشور «چین»، «عراق»، «امارات متحده عربی»، «هند» و «ترکیه» بیشترین سهم از ارزش کل صادرات را به خود نسبت دادهاند، بهطوری که طی پنج ماه منتهی به ماه مه سال جاری میلادی، 1/ 69 درصد از ارزش کل صادرات مربوط به صادرات ایران به این پنج کشور بوده است. در این بین، «چین»، با اختصاص سهم 01/ 23 درصدی از ارزش کل صادرات کشور به خود، بهعنوان اولین کشور عمده مقصد صادراتی ثبت شده است، این در حالی است که طی این مدت ارزش صادرات ایران به این کشور نسبت به دوره مشابه سال گذشته، افت حدود 13 درصدی را تجربه کرده است. «عراق» نیز دومین کشور عمده مقصد صادراتی کشور بوده و در حالی که طی مدت زمان مذکور، سهمی معادل 27/ 17 درصد از ارزش کل صادرات را به خود نسبت داده، رشد ارزشی حدود صفر را نسبت به دوره مشابه سال گذشته ثبت کرده است. سومین کشور عمده مقصد صادراتی نیز «امارات متحده عربی» با سهم ارزشی 8/ 13 درصد بوده است، بهطوری که صادرات ایران به این کشور طی این مدت رشد ارزشی 31 درصدی را تجربه کرده است. همچنین «هند» طی این مدت سهمی معادل 34/ 8 درصد از ارزش کل صادرات را از آن خود کرده و در جایگاه چهارم کشورهای عمده مقصد صادراتی قرار گرفته است. میزان صادرات ایران به «هند» طی پنج ماه نخست سال 2015 میلادی رشد 55 درصدی را تجربه کرده است. رتبه پنجم کشورهای عمده مقصد صادراتی طی این مدت را نیز «ترکیه» با اختصاص سهم ارزشی 68/ 6 درصدی و رشد 26 درصدی در ارزش صادرات به خود نسبت داده است.
از سوی دیگر، پنج کشور «چین»، «امارات متحده عربی»، «جمهوری کره»، «ترکیه» و «هند» بهعنوان پنج کشور عمده مبدا واردات طی پنج ماه نخست سال ۲۰۱۵ میلادی ثبت شده و سهمی معادل ۵۹/ ۷۱ درصد از ارزش کل واردات را از آن خود کردهاند. بر این اساس «چین» بهعنوان اولین کشور عمده مبدا واردات ثبت شده و با اختصاص سهم ارزشی ۲۴/ ۲۵ درصدی، افت حدود یک درصدی را در ارزش واردات داشته است.
«امارات متحده عربی» نیز دومین کشور عمده مبدا واردات ایران بوده و سهم ارزشی 23 درصدی را به خود نسبت داده است. ارزش واردات ایران از این کشور طی پنج ماه نخست سال 2015 میلادی نسبت به دوره مشابه سال گذشته، حدود 31 درصد افت را تجربه کرده است. «جمهوری کره»، سومین کشور مبدا وارداتی، سهم 42/ 9 درصدی از ارزش کل واردات را از آن خود کرده و همچنین طی این مدت به میزان 10 درصد رشد در ارزش واردات داشته است. همچنین «ترکیه» با اختصاص سهم 51/ 7 درصدی و رشد ارزشی منفی 8 درصدی، بهعنوان چهارمین کشور عمده مبدا وارداتی ثبت شده است. میزان واردات ایران از «هند» نیز سهم 42/ 6 درصد از ارزش کل واردات کشور را از آن خود کرده و این کشور را در جایگاه پنجم کشورهای عمده طرف معامله قرار داده است. ارزش واردات ایران از این کشور طی مدت مورد بررسی نسبت به دوره مشابه سال گذشته حدود 37 درصد افت داشته است.
ارسال نظر