خبرگزاری مهر: رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران از جهش واردات کالاهای اساسی خبرداد و گفت: واردات گندم به کشور در سال گذشته نسبت به سال ۹۲ از لحاظ وزن ۷۵ درصد و از لحاظ ارزش ۵۷ درصد رشد کرده است.

کاوه زرگران گفت: آمارها نشان می‌دهد در میان ۵ قلم کالای عمده وارداتی به کشور، چهار قلم جزو غلات بودند و به ترتیب گندم، ذرت دامی، برنج و کنجاله در این لیست قرار دارد.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران افزود: در این میان، گندم خوراکی با ۲ میلیارد و ۲۸۹ میلیون دلار و سهم ارزشی ۳۶/ ۴ درصد، عمده‌ترین کالای وارد شده به کشور است و میزان گندم وارد شده به کشور در سال ۹۳ نسبت به سال پیش از آن، از لحاظ وزن ۷۵ و از لحاظ ارزش ۵۷ درصد رشد داشته است.

وی تصریح کرد: در بین ۵ قلم کالای عمده وارداتی ذرت دامی، برنج و کنجاله به ترتیب مقام‌های سوم تا پنجم را داشته‌اند و ذرت دامی وارد شده به کشور در سال گذشته نیز ۶ میلیون و ۱۲۷ هزار تن بوده که به لحاظ وزن نسبت به سال ۹۲، بیش از ۵۳ درصد رشد داشته است.

زرگران با اعلام اینکه برخلاف ذرت دامی و گندم که وارداتش رشد داشته، میزان واردات برنج و کنجاله سویا با کاهش روبه‌رو بوده است، گفت: برنج وارد شده در سال گذشته، یک میلیون و ۱۸۵ هزار تن بوده که نسبت به سال پیش از آن، ۳۹ درصد کاهش داشته است و همچنین کنجاله سویا هم در سال گذشته ۲ میلیون و ۱۰۹ تن بوده که نسبت به سال ۹۲، کاهش ۲۴درصدی را تجربه کرده است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه صنایع غذایی ایران به لحاظ کمی و کیفی در مسیر توسعه قرار دارد و به روزرسانی تجهیزات در بخش تامین، تولید و توزیع مهم‌ترین دغدغه فعالان بخش دولتی و خصوصی بوده است، خاطرنشان کرد: با برنامه‌ریزی‌هایی که از سوی دولت صورت پذیرفته و همچنین استقبال تولیدکنندگان بخش خصوصی، رشد چشمگیری در ارتقای سطح تکنولوژی در کشور داشتیم.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران با بیان اینکه ایران با دارا بودن جمعیت نزدیک به ۸۰ میلیون نفر، بازار مصرف بزرگی در حوزه تولید و مصرف صنایع غذایی پیش روی تولیدکنندگان قرار داده است، گفت: در سال ۹۳ نزدیک به ۵/ ۱۶میلیون تن غلات به ارزش ۵/ ۶میلیارد دلار به کشور وارد شد که از میزان ذکر شده ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تن اختصاص به واردات گندم داشته، ضمن اینکه از این میزان نیز بیش از ۹۰ درصد آن گندم آسیابانی بوده است.

وی اظهار کرد: همچنین از میزان ۷ میلیون گندم داخلی نیز تنها بخش کوچکی به‌عنوان ذخیره استراتژیک نگهداری و مابقی به مصرف آرد خبازی و صنف و صنعت رسیده است که با توجه به حجم استفاده از گندم در کشور، در حوزه ذخیره‌سازی نیازمند احداث سیلوی استاندارد برای نگهداری ۱۴ میلیون تن گندم در سال هستیم. زرگران با بیان اینکه سالانه ۸ میلیون تن ذرت در کشور مصرف می‌شود، تصریح کرد: سال گذشته چیزی حدود ۶ میلیون و ۱۵۰ هزار تن واردات ذرت داشتیم که با احتساب ۵/ ۲ میلیون تن تولید داخل سال گذشته ۸ میلیون تن در کشور مصرف ذرت داشتیم. وی با اشاره به اینکه به‌طور کلی با احتساب یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن واردات جو به کشور، ۵/ ۱۶ میلیون تن واردات غلات داشتیم، متذکر شد: فراهم کردن بستر ذخیره‌سازی استاندارد حجم مذکور از غلات از ضروریات است. زرگران در ادامه به ضرورت ایجاد بستر مناسب برای ذخیره‌سازی برنج در کشور تاکید کرد و گفت: در حال حاضر ۱۷ درصد ضایعات در حوزه شالی‌کوبی سنتی برنج داریم که در صورت استفاده از سیستم ذخیره استاندارد و استفاده از روش‌های مدرن شالی‌کوبی شاهد حذف ضایعات در این حوزه خواهیم بود. وی همچنین به ظرفیت مناسب در بخش احداث سیلو به منظور ذخیره نهاده‌ها اشاره کرد و گفت: در سال گذشته ۹ میلیون تن واردات نهاده‌ داشتیم که این رقم به‌طور متوسط طی ۵ سال گذشته ثابت بوده و با توجه به اینکه ما تنها ظرفیت ذخیره ۳ میلیون تن خوراک دام را داریم، در این حوزه بستر مناسبی برای احداث سیلو موجود است. زرگران همچنین به بستر احداث سیلو در جوار کارخانه‌های آرد کشور اشاره‌ای داشت و گفت: در حال حاضر حدود ۳۱۵ کارخانه آردسازی در کشور فعال هستند و ظرفیت تولید ۲۰ میلیون تن آرد را دارند اما در حال حاضر ۱۲ میلیون تن ظرفیت فعال و ۸ میلیون تن ظرفیت خالی داریم که در صورت استفاده از تمام ظرفیت تولید بستر مناسبی نیز برای احداث سیلو در این حوزه موجود است. وی در ادامه بر ضرورت توجه دولت در حوزه بسترسازی برای گسترش صادرات آرد در کشور تاکید و اظهار کرد: سال ۲۰۱۳ صادرات آرد کشور ترکیه ۲ میلیون تن و صادرات آرد کشور ۲۴ هزار تن بوده است که با توجه به سهم پایین صادرات آرد کشور ما در دنیا ضروری است مسوولان توجه ویژه‌ای به تقویت این بخش و صدور مجوزهای صادراتی برای رونق صنعت آردسازی و فعال‌سازی ظرفیت خالی این حوزه داشته باشند.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران با بیان اینکه ما در بازار ۶ میلیون دلاری بین کشورها در حوزه آرد تنها از ۱۳ صدم درصد استفاده می‌کنیم، گفت: این نشان می‌دهد که با وجود ظرفیت خالی کارخانه‌های آرد می‌توانیم بین بازار مصرف در کشورهای جنوبی خلیج‌فارس و بازار تجارت غلات در روسیه کریدور باشیم و غلات روسیه در صنایع آردسازی ما تبدیل و به بازار مصرف کشورهای جنوبی و همچنین هم‌مرز مانند عراق و افغانستان عرضه شود. زرگران با بیان اینکه در حوزه سیلو ظرفیت اسمی نگهداری غلات با حجم غلاتی که وارد و برداشت می‌کنیم مساوی است، گفت: به دلیل پراکندگی نامناسب سیلوها، در برخی از نقاط مانند مبادی ورودی و بنادر شمالی با کمبود سیلو مواجه هستیم و غلات در انبارها و فضاهای غیرمکانیزه نگهداری می‌شود. وی با اشاره به پتانسیل کشور در حوزه غلات، درباره ترمینال غلات «اینچه‌برون» توضیح داد: اولین محموله گندم از کشور قزاقستان قبل از عید امسال تخلیه شد که این اقدام نویدبخش ایجاد بستر مناسبی برای واردات غلات از کشورهای CIS و همچنین ترانزیت غلات از طریق حمل و نقل ریلی است که در صورت تداوم این اقدامات، حداقل نیاز به احداث نزدیک به ۳۰۰ هزار تن سیلوی نگهداری گندم در منطقه مذکور هست که در این خصوص استاندار گلستان پیگیر این طرح‌ها است.