فقط پرتقال در ایام نوروز گران شد
ایسنا: معاون سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان گفت: برای ایام نوروز به جز پرتقال در بقیه میوهها افزایش قیمت نداشتیم و در روزهای پایانی سال نیز با سرمنشأ گرانکنندگان کیوی در میدان میوه و ترهبار برخورد کردیم و فرصت طلبان نتوانستند این میوه نوروزی را گران کنند. مجتبی فراهانی اظهار کرد: در روزهای پایانی سال، کیوی بهصورت غیرمنطقی افزایش قیمت داشت، ولی با نظارت و برخورد سریعی که از سوی بازرسان سازمان حمایت صورت گرفت از گران شدن آن جلوگیری کردیم و سیب و خیار نیز در مقایسه با سالهای گذشته قیمت مناسبی داشتند.
ایسنا: معاون سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان گفت: برای ایام نوروز به جز پرتقال در بقیه میوهها افزایش قیمت نداشتیم و در روزهای پایانی سال نیز با سرمنشأ گرانکنندگان کیوی در میدان میوه و ترهبار برخورد کردیم و فرصت طلبان نتوانستند این میوه نوروزی را گران کنند. مجتبی فراهانی اظهار کرد: در روزهای پایانی سال، کیوی بهصورت غیرمنطقی افزایش قیمت داشت، ولی با نظارت و برخورد سریعی که از سوی بازرسان سازمان حمایت صورت گرفت از گران شدن آن جلوگیری کردیم و سیب و خیار نیز در مقایسه با سالهای گذشته قیمت مناسبی داشتند. به گفته وی به جز پرتقال در بقیه میوهها افزایش قیمت نداشتیم. فراهانی با بیان اینکه بیشترین آمار تخلف در ایام عید نوروز مربوط به استانهای تهران و البرز بود، اظهار کرد: برای پروندههای تخلفی که از سراسر کشور در حوزههای مختلف جمعآوری شد در محل بروز تخلف و با حضور رئیس شعبه تعزیرات رای صادر شد. معاون سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان همچنین در پاسخ به این سوال که در روزهای پایانی سال و با توجه به افزایش تقاضا برای برخی خدمات از جمله قالیشوییها میزان تخلف در این بخش افزایش یافت، گفت: در رابطه با این موضوع فقط سازمان حمایت متولی نیست، بلکه دستگاههای ذیربط از جمله شهرداری، ناجا، پلیس، اصناف و خود اتحادیه مربوطه نیز دخیل هستند که البته نظارتهای لازم در این زمینه صورت گرفت، ولی باید تدابیر بیشتری اندیشیده شود و همه دستگاهها با یکدیگر همکاری کنند.
فراهانی ادامه داد: در حوزه قالیشویی مردم باید توجه داشته باشند که فقط به واحدهای مجوز دار مراجعه کنند؛ چون اگر واحدهای مجوزدار مرتکب تخلفی شوند نسبت به اعاده حقوق و ضرر و زیان مشتری اقدام میشود.
معاون سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان با بیان اینکه یکی از وظایف اتحادیه قالیشویی، شناسایی واحدهای بدون مجوز و معرفی آن به سازمانهای مربوطه است، تصریح کرد: در این حوزه برخی فرصتطلبان هستند که فقط با یک موبایل کار میکنند و در گشتهای مشترکی که از طرف سازمانهای نظارتی مربوطه انجام میشود متخلفان شناسایی میشوند و برخوردهای قانونی لازم صورت میگیرد. وی در عین حال تاکید کرد: موضوع مهم این است که فقط بازرسان ما نمیتوانند در این زمینه اقدام کنند، بلکه همه دستگاههای مربوطه باید با یکدیگر همکاری کنند که ما در این زمینه جلسهای را با اتحادیه قالیشویی در بهمن ماه سال گذشته برگزار کردیم.
این در حالی است که پیش از این حمید محمدی، رئیس اتحادیه قالیشویان تهران گفته بود اهرم اجرایی و قانونی برای برخورد با این دسته از سودجویان را نداریم. افرادی هستند که با موبایل و وانت اقدام به فعالیت میکنند و ما نیز نمیتوانیم با آنها برخورد کنیم و حتی در صورت شناسایی تلفن همراه، امکان قطع این خطوط را نداریم که لازم است سازمانهای مربوطه در این زمینه با ما همکاری کنند.
ارسال نظر