روز انتخاب بخش خصوصی

گروه بازرگانی:‌ بالاخره روز انتخاب فرا رسید. فعالان اقتصادی کشور امروز پای صندوق‌های رای می‌روند تا نمایندگان خود را برای مدت چهار سال آینده به اتاق بازرگانی که از آن به‌عنوان پارلمان بخش خصوصی یاد می‌شود، بفرستند. شاید کمتر فعال اقتصادی چنین فضای انتخاباتی را برای دوره هشتم متصور بود. جوی که تنها می‌شد در بحبوحه انتخابات سیاسی دید. چارتر کردن هتل‌های چند ستاره، نشست‌های مختلف خبری، سایت‌هایی که در آستانه انتخابات بالا آمدند و احتمالا پس از آن منفعل می‌شوند، گروه‌هایی که در برنامه‌های اندروید فعال شدند، انتشار بیانیه‌های متعدد و اعلام برنامه‌های آینده برای ورود به اتاق، همگی حاکی از متفاوت بودن جو انتخابات اتاق در دوره هشتم است.

نصب بنرهای تبلیغاتی با مضمون کاندیدای هشتمین دوره انتخابات اتاق بازرگانی در گوشه و کنار خیابان‌های شهر، همچنین پیامک‌هایی که از سوی کاندیداها و ائتلاف‌های مختلف، ‌این روزها تلفن‌های همراه و صاحبان آنها را کلافه کرده، همه ناشی از فضای جدی حاکم بر انتخابات بخش خصوصی است. حتی برخی از طیف‌ها از طریق اطلاع‌رسانی در فضای مجازی و ارسال پیامک، محل استقرار خود در روز انتخابات را اعلام کرده‌اند.

در کنار تمامی این حاشیه‌ها، به عقیده بسیاری از کاندیداها این دور از انتخابات به لحاظ تایید صلاحیت‌های نامزدها، بی‌حاشیه‌ترین دوره بوده است. از سویی به نظر می‌رسد کاندیداها نسبت به ادوار گذشته، کمتر رفتارهای جنجالی از خود بروز داده و رقابت آنها با هم کمتر جنبه افشاگری، انتقادهای تند به یکدیگر و حتی جنجال‌های سیاسی داشت. کسانی که در ادوار گذشته در اتاق بازرگانی حضوری موثر داشتند، در این دوره نیز به ائتلاف‌های گوناگون پیوسته‌اند و برخی از آنها حتی نسبت به دوره گذشته تغییر موضع داده و در لیست گروه‌های رقیب جای گرفته‌اند.

یکی دیگر از نکات جالب این انتخابات، حضور اسامی بسیاری از اعضا در بیش از دو لیست گروه‌های انتخاباتی بود. کسانی که در گروه‌های اصلی انتخاباتی مقابل یکدیگر ایستاده و در ائتلاف جدید برای به دست آوردن کرسی اتاق با یکدیگر رفیق راه شده‌اند.

حضور جوانان، فعالان بازار سرمایه، بانکی‌ها، هلدینگ‌ها و البته کسانی که از آنها به‌عنوان آقازاده یاد می‌شود نیز جو انتقادی انتخابات را به سوی خود سوق داد و فریاد برآمد که چه نشسته‌‌اید که خصولتی‌ها قصد ورود به پارلمان بخش خصوصی دارند. هزینه‌های چند میلیاردی برخی از گروه‌ها نیز از دیگر مواردی بود که زیر ذره‌بین منتقدان قرار گرفت.

با تمام این اوصاف، براساس اعلام انجمن نظارت بر انتخابات اتاق‌های بازرگانی، انتخابات ۳۴ اتاق بازرگانی سراسر کشور امروز برگزار می‌شود. در این میان، اما انتخابات اتاق تهران حساسیت ویژه‌ای یافته است و در این دوره گروه‌های مختلفی که تب و تاب فعالیت آنها در ساعات پایانی مجاز به تبلیغات زیاد شده بود، شرکت دارند.

از امین‌الضرب تا اتاق هشتم

چهار سال پیش در انتخابات اتاق بازرگانی هفت گروه اصلی با هم رقابت کردند، اما در انتخابات امسال گروه‌های رقیب، از طیف‌ها و نسل‌های مختلفی هستند. امروز نیز بیش از ۱۰ هزار واجد رای از میان ۲۵۱ نامزد تایید صلاحیت شده در تهران، ۴۰ نفر را انتخاب می‌کنند که در کنار ۲۰ عضو منصوب دولتی نهایتا هشتمین هیات نمایندگان اتاق تهران پس از انقلاب اسلامی را تشکیل خواهند داد. پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که در انتخابات امسال مشارکت واجدین شرایط رای دادن بیشتر خواهد بود؛ برخی‌ها این انتخابات را از حیث تنوع نامزدها و انگیزش تشکل‌ها، بی‌نظیر قلمداد می‌کنند، با این حال باید تا ساعت ۱۸ امروز انتظار کشید و دید که فعالان بخش خصوصی این بار چه تصمیمی خواهند گرفت.

احتمالا اولین سابقه برگزاری انتخابات مستقل در بخش خصوصی همانی است که در ۱۴ شوال ۱۳۳۷ هجری قمری در خانه شخصی «حاجی محمدجعفرآقا تاجر خامنه» برگزار شد و طی آن ۱۲۰ نفر اعضای عمومی اتحادیه تجار و ۳۰ نفر اعضای هیات عامله آن انتخاب شدند و «حاج محمدحسین امین‌الضرب» نیز به ریاست این اتحادیه رسید. در پی برگزاری این انتخابات و تشکیل این اتحادیه اولین تلاش‌های بازرگانان و اصناف برای ایجاد یک نهاد مدنی که به دنبال خواسته‌ها و حقوق آنان باشد، به چشم می‌خورد.

تا قبل از انقلاب اسلامی هشت نفر طی ۱۰ دوره انتخابات به ریاست اتاق تهران رسیدند و این تشکل را به‌عنوان نماد جامعه بازرگانان و صنعتگران حفظ کردند.

اگر چه پس از پیروزی انقلاب به علت تجدید ساختار تمام سازمان‌ها و تشکل‌ها تا چند سال، سکان هدایت اتاق بازرگانی در دست کمیته هشت نفره منصوب امام خمینی(ره) قرار داشت، اما به محض آماده شدن فضا، بار دیگر انتخابات برگزار شد تا بخش خصوصی کشور بتواند خود نمایندگانش را برای راهبری سیاست‌ها و احقاق حقوقش انتخاب کند. تاکنون در دوران پس از انقلاب هفت دوره انتخابات در اتاق‌های بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی برگزار شده است. در هر دوره نیز این انتخابات با فراز و فرودهای خاص خود همراه بوده است. چه در دوره‌های اول که هیات نمایندگان و هیات رئیسه تمام و کمال در دست گروه بازرگانان سنتی باقی مانده بود و چه در دوره پنجم که تلاقی افکار و سلایق مختلف باعث جدا شدن کامل اتاق بازرگانی تهران از اتاق ایران شد.

وعده فعالان اقتصادی امروز در مصلی

امروز هشتمین دور این انتخابات در محل سالن میثاق در مصلای تهران در حالی برگزار خواهد شد که گروه‌ها و طیف‌های مختلف برای حضور در هیات نمایندگان این اتاق نامزد معرفی کرده‌اند. امروز فعالان اقتصادی که قائل به استمرار جامعه مدنی هستند باید برای تداوم این حضور آگاهانه و اندیشمندانه در انتخابات حاضر شوند. براساس اعلام انجمن نظارت بر انتخابات، آرا به صورت الکترونیکی شمارش خواهد شد و ۲۳ اسفند ماه نتایج اولیه اتاق اعلام می‌شود؛ تا ۲۵ اسفند اگر اعتراضی باشد رسیدگی خواهد شد. ۲۷ اسفند نیز نتیجه نهایی اعلام و در نهایت ۲۸ اسفند اعتبارنامه‌های افراد صادر می‌شود. نتایج نهایی انتخابات دوره هشتم در حالی با ۱۰ روز فاصله اعلام می‌شود که تاکنون دلیل مشخصی از سوی اعضای انجمن نظارت بر انتخابات برای چنین تصمیمی اعلام نشده است.

این در حالی است که در ادوار گذشته با وجود شمارش دستی آرا، نتایج روز بعد اعلام شده، اما در این دوره به‌رغم مکانیزه شدن شمارش آرا، نتایج با یک هفته تاخیر اعلام می‌شود.