لزوم توجه به دارندگان حقیقی کارت

مهندس ابراهیم جمیلی عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران درحال حاضر تعداد بنگاه‌هایی که به صورت حقیقی در کشورفعالیت‌های تولیدی، صادراتی، خدماتی و فنی مهندسی انجام می‌دهند بسیاربالا است و افراد حقیقی نیز بیش از ۴۰ درصد از دارندگان کارت بازرگانی را تشکیل می‌دهند. همچنین توجه به آمارهای وارداتی و صادراتی گویای این است که افراد حقیقی تاثیر بسیار مثبتی بر رشد اقتصادی کشور داشته‌اند و با توجه به میزان فعالیت قابل‌توجه این افراد، از سال‌های دور تاکنون هیات مدیره اتاق توجه کمتری به این گروه داشته و در برنامه‌های اتاق بازرگانی جایگاه مناسبی برای آنها در نظر گرفته نشده است. نظرسنجی از افراد حقیقی اتاق بازرگانی نشان‌دهنده این است که تعداد زیادی از دارندگان کارت بازرگانی و کارت عضویت، از عملکرد اتاق طی سال‌های اخیر ناراضی بوده و مدعی این هستند که به خواسته‌هایشان در طول فعالیت اتاق توجه کمتری شده است.

با این حال، توجه به گلایه‌ها و شکایات این افراد نشان می‌دهد در بطن این نارضایتی‌ها نه‌تنها خواسته‌های بزرگ و نامعقول دیده نمی‌شود، بلکه عمدتا از طولانی‌شدن زمان پاسخ به نامه‌ها، درخواست‌ها ورسیدگی به امور حقوقی گله‌مند هستند.

این در حالی است که بخش کمیسیون‌های مالیاتی به‌عنوان مدافع این افراد در اتاق فعال هستند؛ اما عدم ارتباط نزدیک با این گروه باعث شده این شبهه به‌وجود بیاید که اتاق دردفاع از حقوق اعضا در کمیسیون‌های مالیاتی و بیمه آن‌طور که باید عمل نکرده است.

همچنین روند تمدید کارت بازرگانی، مشکلات بیمه و موانع مالیاتی از مواردی است که باعث شده تا این گروه، واردات و صادرات را با کارت‌هایی انجام دهند که مربوط به خودشان نیست. علاوه بر این، عدم ارائه مشاوره به‌خصوص در انتقال هزینه کالاهای صادراتی و گشایش‌های کالاهای وارداتی که باید توسط اتاق بازرگانی به این بنگاه‌های کوچک صورت پذیرد، باعث شده که اعضای حقیقی نسبت به اتاق احساس بی‌مهری کنند و خواستار کمک‌های مادی و معنوی برای جبران خسارت‌هایشان باشند. همچنین ابلاغ قانون بهبود مستمر فضای کسب‌وکار، در بهبود وضعیت تجاری این افراد تاثیر چندانی نداشته و نتوانسته از ناهمواری‌های تجارت بین‌الملل این افراد بکاهد.

به‌طور کلی این مصائب باعث شده است تا گروه‌های حقیقی اتاق بازرگانی از وظایف و اختیارات اتاق بی‌اطلاع یا کم‌اطلاع بوده و نتوانند بهره‌وری مناسبی داشته باشند.

طبیعی است که باید از ظرفیت‌های افراد حقیقی اتاق، تفکر و ایده‌های آنان استفاده بهینه شود و دوستانی که می‌خواهند در کسوت هیات نمایندگان اتاق‌ها باشند، به صراحت اعلام کنند که دراتاق آینده به دارندگان کارت حقیقی فرصت‌های بیشتری خواهند داد.

در شرایط حاکم، اتاق بازرگانی به انرژی و ایده‌های جدید نیازمند است و در این بین توجه به گروه‌های حقیقی می‌تواند به‌عنوان خون جدید در رگ‌های اتاق‌های بازرگانی عمل کند که این امر مستلزم آن است با یک نگاه ملی، جایگاه و تاثیرگذاری این افراد را در نظر بگیریم و با دادن مسوولیت به آنها، اتاق را پایگاه توسعه بنگاه‌های کوچک بدانیم و در برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت و درازمدت این افراد را برای اداره شرکت‌های بزرگتر تربیت کنیم. انتظار از اتاق مطلوب این است که هدفمند حرکت کند و با ایجاد ارتباط مداوم و اطلاع‌رسانی و ارائه خدمات به اعضا خواسته‌های آنها را درنظر بگیرد. در یک کلام اتاق باید در تقویت دارندگان حقیقی کارت، برنامه‌ریزی مدون داشته و به خواسته‌های آنها توجه کرده و جامه‌عمل بپوشاند.