ضرورت حضور و همگرایی در انتخابات
دکتر سیدرسول رنجبران عضو هیات نمایندگان اتاقهای بازرگانی ایران و اصفهان انتخابات تشکلها، نهادهای صنفی، اتحادیهها، انجمنها و در یک کلام سازمانهای مردمنهاد (سمنها) در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه از اهمیت ویژهای برخوردارند. این سازمانها از موقعیتهای قانونی و اجتماعی خوبی بهره میبرند و دارای قدرت چانهزنی و تاثیرگذاری زیادی بر روند تصمیم سازیها، تصمیمگیریها، سیاستگذاریها و تدبیر دولتها هستند؛ هر چقدر این سازمانها، توانا و داناتر باشند قدرت تاثیرگذاری بالاتری دارند. نسل جدید اقتصاددانان که به نهادگرایان توسعه معروف هستند، نقش نهادهای مدنی، صنفی و تشکلهای اقتصادی واسطه دولت و فعالان اقتصادی را در روند رشد و توسعه کشور بسیار حایز اهمیت میدانند و معتقدند که بدون گسترش جامعه مدنی، احزاب کارآمد، مطبوعات آزاد، ایجاد تشکلهای قدرتمند صنفی و بازرگانی مانند اتاقهای بازرگانی، نمیتوان رشد و توسعه اقتصادی و اجرای کارآمد برنامهها و اهداف موردنظر را تحقق بخشید.
دکتر سیدرسول رنجبران عضو هیات نمایندگان اتاقهای بازرگانی ایران و اصفهان انتخابات تشکلها، نهادهای صنفی، اتحادیهها، انجمنها و در یک کلام سازمانهای مردمنهاد (سمنها) در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه از اهمیت ویژهای برخوردارند. این سازمانها از موقعیتهای قانونی و اجتماعی خوبی بهره میبرند و دارای قدرت چانهزنی و تاثیرگذاری زیادی بر روند تصمیم سازیها، تصمیمگیریها، سیاستگذاریها و تدبیر دولتها هستند؛ هر چقدر این سازمانها، توانا و داناتر باشند قدرت تاثیرگذاری بالاتری دارند. نسل جدید اقتصاددانان که به نهادگرایان توسعه معروف هستند، نقش نهادهای مدنی، صنفی و تشکلهای اقتصادی واسطه دولت و فعالان اقتصادی را در روند رشد و توسعه کشور بسیار حایز اهمیت میدانند و معتقدند که بدون گسترش جامعه مدنی، احزاب کارآمد، مطبوعات آزاد، ایجاد تشکلهای قدرتمند صنفی و بازرگانی مانند اتاقهای بازرگانی، نمیتوان رشد و توسعه اقتصادی و اجرای کارآمد برنامهها و اهداف موردنظر را تحقق بخشید. امروز مکاتب توسعهای و اقتصادی مطرح در کشورهای صنعتی، علاوه بر پیگیری و توجه به آموزههای مرسوم علم اقتصاد مانند رقابت، ایجاد تخصص، اطلاعرسانی مناسب و تاکید بر وجود اطلاعات متقارن، ضرورت ایجاد و گسترش نهادهای مدنی و مشارکت بخش خصوصی را مورد تاکید قرار میدهند.
اقتصاددانان نهادگرا با اشاره به تجربه خصوصیسازی و توسعه اقتصادی در کشورهای موفق و ناموفق جهان معتقدند هر کشوری که نهادسازی، بسترسازی و مشارکت مردمی در ایجاد نهادهای مدنی را بیشتر مورد توجه قرار دهد، در عمل نیز موفقتر خواهد بود. تجربه خودمان نیز در این سرزمین حاکی است جایی که کارها را به مردم واگذار کردهایم، موفقتر بودهایم و شاهد رشد، توسعه، شکوفایی و نوآوری بودهایم.
اتاقهای بازرگانی در دنیای امروز بهگونهای مستقل و بدون وابستگی به دولتها در چارچوب منافع ملی با تاکید بر حضور بخش خصوصی و افزایش کارآیی و بهرهوری سرمایهها معمولا با کمترین ملاحظات سیاسی عمل میکنند، هر چند در فعالیتهای خود خاستگاه دولتها را نادیده نمیگیرند.
البته در بسیاری موارد بهعنوان دربرگیرنده بزرگترین بخش اقتصادی هر کشور که سهم بخش خصوصی در اقتصاد ملی باشد، خود آفریننده سیاستها و خطمشیهای اقتصادی دولتها هستند.
اتاقهای بازرگانی در ایران از دیرپایهترین سازمانهای مردمنهاد هستند که کانون همافزایی تواناییها و داناییهای فعالان اقتصادی بخش خصوصی محسوب میشوند. اتاقهای بازرگانی براساس قوانین (قانون اتاقها، قانون برنامه پنجساله پنجم، قانون بهبود محیط کسبوکار) نقش مشاور امین و تخصصی را در مقابل قوای سهگانه کشور به عهده دارند. اتاقها باید تلاش کنند تا در تصمیمسازیها و تصمیمگیریهای اقتصادی نقش موثری ایفا کنند.
اگر چه اتاقها در گذشته به دلیل فضای سیاسی، اجتماعی و دیدگاههای دولتی حاکم بر اقتصاد نتوانستهاند نقش خود را آنطور که شایسته نهادی مردمی و خصوصی است، ایفا کنند، اما با توجه به تحولات اقتصادی جهان و گسترش روزافزون جایگاه بخش خصوصی و تشکلهای غیردولتی در صحنه اقتصاد کشورها و شرایط ویژه حاکم بر اقتصاد کشور عزیزمان باید انتظار داشت اتاقهای بازرگانی نقش راهبردی و اصلی اقتصاد کشور را بر عهده گیرند.
سیاستهای اقتصادی دولت یازدهم و اظهارات مکرر بالاترین مقامات کشور و دولت مبتنی بر حضور پررنگتر اتاقهای بازرگانی بهعنوان کانون همافزایی داناییها و تواناییهای بخش خصوصی در اقتصاد کشور از یک طرف، شرایط حاکم بر اقتصاد کشور، نیازهای بخش خصوصی و انتظارات از مسوولان و دستگاههای دولتی از طرف دیگر، بر اهمیت تاثیرگذاری و نقشآفرینی اتاقها افزوده است. در شرایط کنونی که در آستانه انتخابات اتاقهای بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی قرار داریم، فرصت خوبی است تا اعضای اتاقهای بازرگانی، نظرات خودشان را در این انتخابات به منصه ظهور و بروز برسانند.
این انتخابات هر ۴ سال یکبار برگزار میشود و تعداد ۱۵ نفر بهعنوان اعضای هیات نمایندگان در شهرستانها برای یک دوره انتخاب میشوند که به صورت افتخاری موظفند پیگیر انتظارات، نظرات و منویات فعالان اقتصادی بخش خصوصی در چارچوب قوانین و مقررات کشور باشند.
بنابراین انتظار میرود اعضای اتاقهای بازرگانی ضمن حضور گسترده و فراگیر در انتخابات، نسبت به انتخاب کاندیداهای خویش دقت نظر بیشتری به خرج دهند. افزایش کارآیی و اثرگذاری اتاقها رابطه مستقیم با توانمندیها و داناییهای منتخبان چه به لحاظ فردی و چه به لحاظ کار گروهی و تیمی دارد. کسانیکه دارای دانش، بینش، تجربه، صداقت، پاکدستی و همچنین انگیزه لازم هستند باید خودشان را در معرض انتخاب قرار دهند و انتخابکنندگان هم با انتخاب اصلح از بین واجدین شرایط کاری کنند تا قوت و قدرت لازم به اتاقها داده شود. حضور کاندیداهای همفکر، همدل و همراه در انسجام کار تیمی و انسجام اتاقها بدون شک کمککننده خواهد بود. بنابراین لازمه داشتن اتاقی کارآمد، حضور فراگیر اعضای اتاقها هم به لحاظ کاندیدا شدن و هم به لحاظ رای دادن و هم انتخاب اصلح است که امیدواریم بخش خصوصی مانند گذشته به این وظیفه ملی خویش به نحو مطلوب و شایسته عمل کند.
ارسال نظر