براساس آمار گمرک در ۱۰ ماه منتهی به دی ۹۳ بررسی شد:
کاهش شکاف واردات و صادرات
گروه بازرگانی: حجم تجارت خارجی ایران در ۱۰ ماه منتهی به دی امسال در حالی به ۸۶ میلیارد و ۲۶۱ میلیون دلار رسید که از این حجم، به میزان ۴۲میلیارد و ۵۸۴ میلیون دلار کالا صادر و ۴۳ میلیارد و ۶۷۷ میلیون دلار کالا وارد کشور شده است. این ارقام نشان میدهد با اینکه همچنان تراز تجاری کشور منفی و واردات به میزان یک میلیارد و ۹۳ میلیون دلار از صادرات جلوتر است، اما تراز تجاری کشور در ۱۰ماه منتهی به دی سال ۹۳ نسبت به پایان پاییز در همین سال، بهطور قابل توجهی بهبود داشته است. تا پایان پاییز حجم واردات با اختلاف ۳ میلیارد و ۳۱۷ میلیون دلار از صادرات بیشتر بود؛ در آمار ۸ ماه منتهی به آبان امسال نیز این اختلاف ۲ میلیارد و ۸۰۷ میلیون دلار بود و آمار اخیر منتشر شده از کاهش شکاف واردات و صادرات حکایت دارد.
براساس آمار عملکرد تجارت خارجی ایران که از سوی گمرک منتشر شده، در ۱۰ ماه منتهی به دی حجم صادرات کشور برابر ۴۲ میلیارد و ۵۸۴ میلیون دلار و حجم واردات نیز به میزان ۴۳میلیارد و ۶۷۷ میلیون دلار بوده است. با توجه به این ارقام صادرات کشور نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۱/۲۴ درصد رشد و واردات کشور نیز نسبت به همین دوره در سال قبل ۴۴/۱۵ درصد رشد داشته است.
اقلام عمده صادراتی
اقلام عمده صادراتی در ۱۰ ماه منتهی به دی، شامل «پروپان» به ارزش یک میلیارد و ۸۸۲ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۷/۶ درصد، «پلیاتیلن» به ارزش یک میلیارد و ۷۰۸ میلیون دلار و سهم ارزشی ۶/۵ درصد، «بوتان» به ارزش یک میلیارد و ۲۳۰ میلیون دلار و سهم ارزشی ۰۳/۴ درصد، بوده است. براساس آمار صادرات قطعی به تفکیک میعانات گازی، محصولات پتروشیمی (بهجز نفت و گاز و تجارت چمدانی) و سایر کالاها، طی ۱۰ ماه منتهی به دیامسال، ارزش صادرات میعانات گازی به میزان ۱۲میلیارد و ۸۸ میلیون دلار، ارزش صادرات محصولات پتروشیمی به میزان ۱۲میلیارد و ۷۷۱ میلیون دلار و ارزش صادرات سایر کالاها نیز به میزان ۱۷ میلیارد و ۷۲۵ میلیون دلار بوده است. در بین صادرات قطعی به تفکیک میعانات گازی، محصولات پتروشیمی و سایر کالاها، سهم میعانات گازی از کل صادرات ۳۹/۲۸ درصد، سهم محصولات پتروشیمی ۹۹/۲۹ درصد و سهم سایر کالاها نیز از صادرات ۶۲/۴۱ درصد بوده است. همچنین براساس این آمار، صادرات قطعی با احتساب میعانات گازی با افزایش ۳۵/۷ درصدی در وزن و افزایش ۲۱/۲۴ درصدی در ارزش دلاری مواجه بوده است.
«چین»، «عراق»، «امارات متحده عربی»، «افغانستان» و «هند» به ترتیب ۵ کشور عمده مقصد صادرات کالاهای ایرانی در ۱۰ ماه منتهی به دی در سال ۹۳ بودهاند. از بین این کشورها، «چین» با سهم ارزشی ۸۹/۲۸ درصد از کل صادرات کشور، رتبه اول را به خود اختصاص داده است. پس از آن «عراق» با سهم ارزشی ۷۸/۱۶ درصد رتبه دوم و «امارات متحده عربی» نیز با سهم ارزشی ۲۲/۱۰ درصد رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. سهم ارزشی کشور «افغانستان» از کل صادرات ۶۸/۶ درصد، سهم ارزشی کشور «هند» از کل صادرات ۵۳/۶ درصد و سایر کشورها نیز سهم ارزشی ۸۹/۳۰ درصد از کل صادرات ایران را به خود اختصاص دادهاند. براساس آمار منتشر شده، متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی ۴۶۶ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش ۵۸/۱۸ درصدی در ارزش دلاری داشته است.
اقلام عمده وارداتی
اقلام عمده وارداتی طی ۱۰ ماه منتهی به دی امسال، شامل «گندم» به ارزش ۲میلیارد و ۱۱۵ میلیون دلار و سهم ارزشی ۸۴/۴ درصد، «ذرت» به ارزش یک میلیارد و ۳۹۴ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۹/۳ درصد، «برنج» به ارزش یک میلیارد و ۱۹۵ میلیون دلار و سهم ارزشی ۷۴/۲ درصد، «کنجاله» به ارزش یکمیلیارد و ۷۷ میلیون دلار و سهم ارزشی ۴۷/۲ درصد بوده است.
در بخش واردات، به تفکیک پنج کشور عمده طرف معامله طی ۱۰ ماه منتهی به دی سال ۹۳ شامل «چین»، «امارات متحده عربی»، «جمهوری کره»، «ترکیه» و «هند» بودهاند.
«چین» با سهم ارزشی ۶/۲۳ درصد از کل واردات ایران در رتبه نخست، «امارات متحده عربی» با سهم ارزشی ۳۶/۲۳ درصد رتبه دوم و «جمهوری کره» با سهم ارزشی ۸۶/۷ درصد از کل واردات، رتبه سوم را به خود اختصاص داده است.
سهــم ارزشــی «ترکیه» از کل واردات ۲۶/۷درصد، سهم ارزشی«هند» از کل واردات ۲/۷ درصد و سایر کشورها نیز سهم ارزشی ۷۲/۳۰ درصدی از کل واردات ایران را به خود اختصاص دادهاند. متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی یکهزار و ۲۷۰ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ۷۸/۱۳ درصدی در ارزش دلاری داشته است.
ارسال نظر