بعد از ۵ ماه اتفاق افتاد
تراز مثبت تجاری در آبانماه
دنیای اقتصاد: تراز تجاری کشور در آبانماه پس از گذشت پنج ماه بالاخره مثبت شد و صادرات با اختلاف ۵۲۱ میلیون دلاری از واردات سبقت گرفت. در این ماه ارزش صادرات ۴ میلیارد و ۵۰۴ میلیون دلار و ارزش واردات ۳ میلیارد و ۹۸۳ میلیون دلار بوده است. این در حالی است که بر اساس آمار ۸ ماهه گمرک، همچنان شکاف ۲ میلیارد و ۸۰۷ میلیون دلاری بین صادرات و واردات وجود دارد. بر این اساس، تجارت فرامرزی کشور به رقم ۶۵ میلیارد و ۷۰۱ میلیون دلار رسیده که در این میان رشد ارزش صادرات ۷۲/۱۹ و رشد واردات نیز ۲۲/۲۰ درصد بوده است.
دنیای اقتصاد: تراز تجاری کشور در آبانماه پس از گذشت پنج ماه بالاخره مثبت شد و صادرات با اختلاف ۵۲۱ میلیون دلاری از واردات سبقت گرفت. در این ماه ارزش صادرات ۴ میلیارد و ۵۰۴ میلیون دلار و ارزش واردات ۳ میلیارد و ۹۸۳ میلیون دلار بوده است. این در حالی است که بر اساس آمار ۸ ماهه گمرک، همچنان شکاف ۲ میلیارد و ۸۰۷ میلیون دلاری بین صادرات و واردات وجود دارد. بر این اساس، تجارت فرامرزی کشور به رقم ۶۵ میلیارد و ۷۰۱ میلیون دلار رسیده که در این میان رشد ارزش صادرات ۷۲/۱۹ و رشد واردات نیز ۲۲/۲۰ درصد بوده است. هما کبیری: با ثبت ارقام ۳۱میلیارد و ۴۴۷میلیون دلار برای صادرات و ۳۴میلیارد و ۲۵۴میلیون دلار برای واردات، حجم تجارت خارجی ایران در پایان هشتماه منتهی به آبان ماه به رقم ۶۵میلیارد و ۷۰۱میلیون دلار رسید. براساس آخرین آمار منتشر شده از سوی اداره کل گمرک، هر چند که در آبان ماه سال جاری صادرات با اختلاف ۵۲۱میلیون دلاری از واردات پیشی گرفته، اما براساس آمار هشتماهه منتهی به این ماه، واردات همچنان با اختلاف ۲میلیارد و ۸۰۷میلیون دلاری جلوتر از صادرات قرار دارد. براساس پیشبینیهای انجام شده، باز هم تراز تجاری کشور در آمار هشتماهه نیز منفی است. براساس آمار اعلام شده از سوی گمرک، در هشتماه نخست سال جاری، صادرات ۶۳میلیون و ۴۴۷هزار تن کالا به ارزش ۳۱میلیارد و ۴۴۷میلیون دلار، نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی با رشد ۵۸/۷درصدی و از نظر ارزش دلاری با رشد ۷۲/۱۹درصدی همراه بوده است. این در حالی است که واردات ۲۶میلیون و ۱۸۷هزار تن کالا به ارزش ۳۴میلیارد و ۲۵۴میلیون دلار از نظر وزنی رشد ۵۰/۳۷درصدی و از نظر ارزش دلاری نیز رشد ۲۲/۲۰درصدی را تجربه کرده است. به این ترتیب در ماه آبان صادرات ۸میلیون و ۳۳۶هزار تنی کالا به ارزش ۴میلیارد و ۵۰۴میلیون دلار و واردات ۳میلیون و ۲۸۱هزار تنی کالا به ارزش ۳میلیارد و ۹۸۳میلیون دلار بوده است.
رشد نزدیک به ۲۰درصدی صادرات
هرچند تجارت خارجی در هشت ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افزایش ۱۰میلیارد و ۹۴۲میلیون دلاری همراه بوده، اما فاصله تا هدف ۴۷میلیارد دلاری برای صادرات کالاهای غیرنفتی تا پایان سال جاری زیاد است و در پایان هشت ماه نخست سال جاری تنها ۶۶درصد هدف صادراتی سال جاری محقق شده است.
براساس این آمارها، عمده اقلام صادراتی در هشت ماه نخست سال جاری شامل «پروپان مایعشده» به ارزش یک میلیارد و ۳۷۵میلیون دلار و سهم ارزشی ۰۵/۶درصد، «متانول» به ارزش ۹۷۴میلیون دلار و سهم ارزشی ۲۹/۴درصد، «پلی اتیلن گرید فیلم با چگالی کمتر از ۹۴درصد بهجز نوع پودری» به ارزش ۹۲۵ میلیون دلار و سهم ارزشی ۰۷/۴درصد، «بوتان مایعشده» به ارزش ۹۲۴میلیون دلار و سهم ارزشی ۰۷/۴ و «قیرنفت» به ارزش ۸۲۷میلیون دلار و سهم ارزشی ۶۴/۳بوده است. به این ترتیب پنجقلم کالای عمده صادراتی، ۲۲درصد از سهم صادرات را به خود اختصاص دادهاند.
بر این اساس، صادرات ۱۲میلیون و ۴۸۸هزار تن میعانات گازی به ارزش ۸میلیارد و ۷۲۹میلیون دلار با رشد ۳۲/۹۴درصدی در وزن و رشد ۵۰/۵۳درصدی از نظر ارزش دلاری همراه بوده است. همچنین صادرات ۱۱میلیون و ۳۳۹هزار تن محصولات پتروشیمی به ارزش ۸میلیارد و ۹۶۱میلیون دلار، رشد ۸۱/۱۰درصدی را از نظر وزنی و رشد ۰۵/۲۲درصدی را از نظر ارزش دلاری تجربه کرده است. صادرات ۳۹میلیون و ۶۲۰هزار تن سایر کالاها شامل کالاهای صنعتی، کشاورزی، معدنی، فرش و صنایعدستی به ارزش ۱۳میلیارد و ۷۵۷میلیون دلار با رشد ۳۷/۶درصدی در وزن و ۹۲/۳درصدی در ارزش دلاری همراه بوده است.
همانند ماهها و سالهای گذشته، عمده مقاصد صادراتی ایران در نیمه نخست سال جاری کشورهای چین، عراق، امارات متحده عربی، افغانستان و هند بوده و بیش از ۷۲درصد صادرات ایران به این ۵کشور آسیایی است. بر این اساس، متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی ۴۴۶دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش ۷۸/۱۳درصدی در ارزش دلاری داشته است.
واردات صدرنشین
براساس آمار هشت ماهه منتهی به آبان ماه گمرک، ۲۶میلیون و ۱۸۷هزار تن کالا به ارزش ۳۴میلیارد و ۲۵۴میلیون دلار وارد کشور شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته با رشد ۵۰/۳۷درصدی در وزن و رشد ۲۲/۲۰درصدی در ارزش دلاری همراه بوده است. بر این اساس، عمده اقلام وارداتی در این مدت شامل «گندم» به ارزش یک میلیارد و ۲۹۹میلیون دلار و سهم ارزشی ۷۹/۳درصد، «برنج» به ارزش یک میلیارد و ۲۸میلیون دلار و سهم ارزشی ۳درصد، «وسایل نقلیه با موتور پیستونی درونسوز تناوبی جرقهای- احتراقی با حجم سیلندر بیش از۱۵۰۰سانتیمترمکعب، اما از ۳ هزار سانتیمتر مکعب بیشتر نباشد» به ارزش ۹۷۱میلیون دلار و سهم ارزشی ۸۳/۲درصد، «کنجاله سویا» به ارزش ۸۸۹میلیون دلار و سهم ارزشی ۶/۲درصد و «ذرت دامی» به ارزش ۷۱۰میلیون دلار و سهم ارزشی ۰۷/۲درصد بوده است. در این مدت، امارات متحده عربی، چین، جمهوری کره، هند و ترکیه مهمترین کشورهای مبدا کالاهای وارداتی به ایران بودهاند. در هشت ماه نخست سال جاری، ۵ میلیون و ۶۱۵ هزار تن کالا ازکشور امارات متحده عربی به ارزش ۸میلیارد و ۲۷۰میلیون دلار کالا وارد ایران شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته با رشد ۵۸/۳۲ درصدی در وزن و رشد ۱۳/۳۰درصدی در ارزش دلاری همراه بوده است. در این مدت، واردات از کشور چین بهعنوان دومین مبدا کالاهای وارداتی ایران ۳میلیون و ۴۵۰هزار تن به ارزش ۷میلیارد و ۸۷۴میلیون دلار بوده که ۶۸/۳۷درصد از نظر وزن و ۳۳/۴۳درصد از نظر ارزش دلاری افزایش داشته است. در این مدت، متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی ۱۳۰۸دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش ۵۷/۱۲ درصدی در ارزش دلاری داشته است.
ارسال نظر