دنیای اقتصاد: تجارب موفق 14 اتاق‌ بازرگانی در دنیا حاکی از آن است که حمایت از منافع بخش خصوصی به منظور توانمندسازی و بهبود روند تجارت خارجی مهم‌ترین ماموریتی است که اغلب کشورها آن را در دستور کار دارند. توافقات تجاری، پرداخت مالیات، اعزام هیات‌های تجاری در کنار پیشنهادهایی برای بهبود فضای کسب‌وکار و حمایت از توسعه سرمایه‌گذاری برخی از مهم‌ترین وظایف اتاق‌ها در ارائه خدمات عنوان شده است. اتاق‌ بازرگانی تهران در یک گزارش تطبیقی با استخراج این وظایف، به تدوین برنامه‌های سال 94 پرداخته است.

تجربه‌های جهانی از اتاق‌های بازرگانی


هما کبیری: اتاق‌های بازرگانی در همه جای دنیا مسوولیت‌هایی را به عهده دارند که مهم‌ترین آنها کمک به بهبود روند تجارت است. اتاق بازرگانی تهران برای تشخیص مناسب‌تر وظایف این اتاق، در یک گزارش تطبیقی، وظایف 14 اتاق بازرگانی را مورد بررسی قرار داده تا با آموختن از آنها، فرآیند استراتژیک و تحلیل مناسبی را برای استفاده از تجربیات آنها در سطح جهانی برای تدوین ماموریت و خدمات خود به کار گیرد. در پایان این کار پژوهشی، وظایف مشترک این اتاق‌ها استخراج شده تا براساس آن، وظایف اتاق بازرگانی تهران برای تدوین برنامه‌های سال 94 مورد استفاده قرار گیرد. در پایان این تحقیق تعدادی ماموریت و خدمات مناسب به‌عنوان اشتراک میان این کشورها استخراج شده است. وظایف اجمالی تعدادی از این اتاق‌ها در ادامه آمده است.

اتاق بازرگانی استکهلم



ماموریت: اتاق به همراه شرکت‌های عضو خود تلاش می‌کند که به ماموریت خود به‌عنوان مرکز رشد اقتصادی در اروپای شمالی عمل کند. اتاق بازرگانی استکهلم یک سازمان تجاری است که ایالت‌های استکهلم و آپسالا را به مکانی بهتر برای کسب‌و‌کار تبدیل می‌کند.
خدمات: کمک به حل اختلافات تجاری از طریق یکی از موسسات حل اختلاف به شخص ثالث مستقل و مورد اطمینان در توافقات تجاری، از فعالیت‌های خارجی اتاق تلقی می‌شود. کارکنان اتاق در زمینه‌های مختلف متخصص‌اند و به شرکت‌های عضو در زمینه‌های مسائل تجاری، مانند صادرات، واردات، توافقات تجاری، پرداخت مالیات، قانون کار، مصوبات، مقررات، قانون و آیین‌نامه‌های تجارت مشاوره می‌دهند. همچنین ایجاد ارتباط بین شرکت‌ها در استکهلم و شرکت‌ها در تمام جهان یک قسمت از کارهای مهم اتاق است. اتاق به نمایندگان خارجی در زمینه برنامه‌ریزی برای ملاقات‌ها و ایجاد ارتباط با شرکت‌ها، مقامات و سازمان‌های سوئدی کمک می‌کند.

اتاق بازرگانی و صنایع بحرین



ماموریت: ارائه خدمات برای ارتقای نقش بخش خصوصی در تحقق توسعه اقتصادی مهم‌ترین ماموریت این اتاق است.
خدمات: حمایت از سیاست‌های کشور برای رسیدن به دموکراسی، تغییر ساختار و شفاف‌سازی در تمام حوزه‌های اقتصادی و سیاسی از طریق مشارکت در برنامه‌های مختلف در راس خدمات این اتاق قرار دارد. فراهم ساختن جایگاه بخش خصوصی در عرصه‌های مختلف دولتی و حاکمیتی با ایجاد کمیته‌های تحقیقی و ارائه مشورت‌های گوناگون در نشست‌های بین‌المللی، عربی و خاورمیانه‌ای و مشارکت در تدوین قوانین و تصمیمات و اموری که به دفاع از منابع آن مربوط می‌شود. ایجاد امکان سرمایه‌گذاری، تقویت بخش خصوصی و کسب‌وکارهای کوچک و متوسط و حمایت از کارآفرینان و ایجاد امکان اشتغال بیشتر برای مردم بحرین، ایجاد ارتباط با سرمایه‌گذاران خارجی و خدمت‌رسانی به بخش خصوصی از دیگر وظایف این اتاق عنوان شده است.

اتاق بازرگانی و صنایع توکیو



ماموریت: توانمندسازی اعضا در شبکه‌های 9گانه تولیدی، عمده‌فروشی، بازرگانی داخلی، مالی، حمل‌ونقل، خدمات و صنایع اطلاع‌رسانی، انرژی و منابع طبیعی، ساخت‌وساز و تجارت بین‌المللی ماموریت این اتاق است.
خدمات: اتاق توکیو یک کلوپ بانوان ایجاد کرده تا مدیران خانم را برای کارهای گروهی و ابراز نظرات توانمند سازد. این اتاق با گسترش تجاری، توسعه منابع انسانی، شروع کسب‌وکار و توسعه و مدیریت، تکنولوژی اطلاعات و بهبود سلامت کارکنان به اعضای خود خدمت می‌کند. اتاق توکیو در راستای فعالیت‌های توسعه اجتماعی، در تلاش خود برای ایجاد (ژاپن سالم) به‌طور نزدیک با جوامع تجاری و کمیته‌های محلی کار می‌کند. شکل‌دهی سازمان مدیریت شهری برای ایجاد تعادل مناسب بین سلامت اقتصادی و زندگی سالم یک اقدام اولیه اتاق بازرگانی و صنایع توکیو است. اتاق توکیو دیدگاه‌ها و پیشنهادهای اعضایش را به دولت و پارلمان ژاپن انتقال می‌دهد، این اتاق از توسعه سرمایه‌گذاری در صنایع کوچک حمایت می‌کند. بر سیاست‌های بودجه‌ای دولت تاثیر می‌گذارد تا به رشد اقتصاد و تجارت کمک کند. ایجاد فرصت‌های سرمایه‌گذاری و بسترسازی برای تجارت چندجانبه و ارتقای سطح تکنولوژی از فعالیت‌های بین‌المللی اتاق توکیو به‌شمار می‌روند.


اتاق بازرگانی و صنایع رومانی و بخارست



ماموریت: ماموریت اتاق بازرگانی و صنایع رومانی و بخارست ارتقای تجارت، صنایع، کشاورزی و خدمات رومانی در داخل و خارج و دفاع از منافع اعضا است.
خدمات: کمک به راه‌اندازی کسب‌وکارها، مشاوره تجاری، ارتقای مراودات تجاری از طریق همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه، سازماندهی نمایشگاه‌ها و فروشگاه‌ها و رویدادهای اقتصادی در داخل و خارج از کشور، اعزام هیات‌های تجاری در خارج یا در رومانی برای توسعه کسب‌وکار، انجام تبلیغات و دیگر روش‌های گسترش و پیشبرد تجاری، کمک به SMEs (صنایع کوچک و متوسط)و اجرایی کردن برنامه‌های ارتقای بازاریابی و صادرات، حمایت از مصرف‌کنندگان، فراهم کردن اطلاعات تجاری از طریق سیستم‌های اینترنتی، کمک به بهبود قوانین تجاری و... از مهم‌ترین وظایف این اتاق در بخش خدمات است.


اتاق بازرگانی هامبورگ



ماموریت: اتاق بازرگانی هامبورگ صدای اقتصاد هامبورگ است. این اتاق به تعداد 107هزار شرکت عضو خود به‌عنوان تامین‌کننده خدمات مشتری‌مدار، یک شرکت مهم در سیاست و یک وکیل مستقل در بازار، خدمات ارائه می‌دهد.
خدمات: این اتاق طرف‌های بازرگانی را در تمام جهان با هم مرتبط می‌سازد و به شرکت‌های خارجی کمک می‌کند که در هامبورگ مستقر شوند و ارتباطاتشان را گسترش دهند. این اتاق همچنین تلاش می‌کند تا محدودیت‌های تجاری را کاهش دهد تا از این طریق در عمیق‌ کردن روابط جهانی هامبورگ همکاری و دریچه‌ای به جهان باز کند. اتاق به‌‌طور نزدیک با شبکه جهانی اتاق‌های بازرگانی خارجی کار می‌کند. این اتاق اطلاعات جامعی در زمینه‌های سیاست محلی، راه‌اندازی و کسب‌وکار، واگذاری (ورشکستگی) شرکت‌ها، تجارت، ابداعات، موضوعات بین‌الملل، قانون و تبادل سهام ارائه می‌دهد.

اتاق بازرگانی مالزی



ماموریت: ایجاد یک تشکل تجاری در سطح ملی و ایالتی (استانی) برای دفاع از منافع جامعه تجاری و حرفه‌ای مالزی، متحد و استوار کردن جامعه تجاری و حرفه‌ای مالزی در جهت منافع اقتصاد مالزی، ضمانت و حفاظت از منافع اعضا در ارتباط با هرگونه قوانین و مقررات بازرگانی که در مالزی تنظیم یا اصلاح شده و توسعه رفاه، تحصیلات، تجارت، مدیریت و مهارت در زمینه‌های اقتصادی و کسب‌وکار مهم‌ترین ماموریت‌های اتاق بازرگانی مالزی عنوان شده است.
خدمات: اتاق بازرگانی مالزی با تاریخچه ۱۶۶ ساله خود و پوشش وسیع قلمرو تجاری مالزی، گستره وسیعی از خدمات را به اعضایش ارائه می‌دهد. این خدمات عبارتند از: خدمات اسناد تجاری مثل گواهی مبدا و کارنه‌های AT، برگزاری دوره‌های آموزشی مدیریت و رهبری تجاری، گفتمان‌ها با وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های دولتی در بالاترین سطح با هدف اتحاد مالزی و ...

اتاق بازرگانی اتاوا



ماموریت: اتاق بازرگانی اتاوا یک سازمان تجاری مستقل عضو محور است که رهبری افزایش توفیقات بازرگانی و بهبود کیفیت زندگی در منطقه اتاوا را به عهده دارد.
خدمات: ایجاد فرصت‌های توسعه تجاری و حرفه‌ای و خدمات پشتیبانی، صدای متحد در تجارت از طریق تحقیقات کارآمد و مشورت، تبادل فکری و اطلاعات و کارگروهی با تصمیم‌گیرندگان و افراد کلیدی نیز در اولویت‌های خدمات این اتاق قرار دارد.

اتاق بازرگانی ابوظبی



ماموریت: ارائه خدمات با بالاترین کیفیت که سبب ارتقای بخش خصوصی در ابوظبی می‌شود.
خدمات: اتاق ابوظبی خدمات خود را در راستای ماموریت در قالب کمیته‌های پنج‌گانه کمیته صنعت، کمیته پیمانکاران، کمیته خدمات تجاری، کمیته تبلیغات و رسانه و کمیته توافقات و اختلافات تجاری ارائه می‌دهد.


نتیجه‌گیری
نتیجه‌ مطالعات اتاق‌های چهارده‌گانه حاکی است که اشتراکات زیادی در دو بخش ماموریت و خدمات وجود دارد. در قسمت نخست، ماموریت هر یک از اتاق‌ها، در مجموع حمایت و پشتیبانی از منافع بخش خصوصی به ویژه اعضای خود، توانمندسازی و ارتقای نقش بخش خصوصی در اقتصاد ملی، ایفای نقش به‌عنوان صدای تجارت با انجام تحقیقات، تبادل فکر و خردورزی جمعی بین اعضا یا شرکای بالقوه آنها در خارج از کشور، اثرگذاری مثبت بر تصمیمات و سیاست‌ها یا بهبود قوانین و مقررات موثر بر فعالیت‌های تجاری، صنعتی، کشاورزی و خدماتی، آزادسازی تجاری، ایجاد فرصت‌های برابر و بهبود فضای کسب‌وکار و بهبود سطح زندگی و رفاه عمومی خانواده اعضا در حوزه جغرافیایی خود بوده است؛ اما در بخش دوم، جمع‌بندی خدمات این اتاق‌ها را می‌توان در مواردی از جمله کمک به حل اختلافات بین اعضا، مشاوره به شرکت‌های عضو در زمینه‌ مسائل تجاری، مانند صادرات، واردات، توافقات تجاری، پرداخت مالیات، قانون کار و سایر قوانین و مقررات، ایجاد ارتباط بین شرکت‌های داخلی و ارتباط آنها با شرکت‌های خارجی و پیگیری موافقت‌های دوجانبه، تبادل منظم اطلاعات، انجام ملاقات‌ها و توسعه همکاری‌ها، تهیه و ارائه اطلاعات تجاری مختلف رایگان و در موارد تخصصی در قبال هزینه، صدور گواهی‌ مبدا به صورت رایگان، تشکیل جلسات، کنفرانس‌ها و میزگردها درباره موضوعاتی که برای جامعه تجارت مهم هستند، ارائه پیشنهادهایی راجع به چگونگی بهبود محیط قانونی برای کسب‌وکار و کمک به بهبود قوانین و مقررات اقتصادی، تلاش درجهت ارتقای تجارت آزاد، اجرای دوره‌های آموزشی، اجرای پروژه‌های پژوهشی در ارتباط با جایگاه حوزه‌ جغرافیای اتاق، سازماندهی نمایشگاه‌ها و رویدادهای اقتصادی در داخل و خارج از کشور، اعزام هیات‌های تجاری در خارج یا داخل کشور برای توسعه کسب‌وکار، انجام تبلیغات و دیگر روش‌های گسترش و پیشبرد تجاری، حمایت از کلوپ بانوان برای تشویق مدیران خانم به کارهای گروهی و ابراز نظرات، همکاری در زمینه شکل‌دهی سازمان مدیریت شهری برای ایجاد تعادل مناسب بین سلامت اقتصادی و زندگی سالم، انتقال دیدگاه‌ها و پیشنهادهای اعضا به دولت و پارلمان، حمایت از توسعه سرمایه‌گذاری در صنایع کوچک، حمایت از سیاست‌های کشور برای رسیدن به دموکراسی و ... خلاصه کرد.