شاتا: آخرین وضعیت تولید، صادرات و مشکلات قاچاق صنعت پوشاک و نساجی در نشست ویژه‌ای با حضور مشاوران وزیر و مدیر کل صنایع نساجی و پوشاک بررسی شد. مشاور وزیر در امور بانوان و خانواده وزارت صنعت، معدن و تجارت در این باره گفت: کشور ما مزیت نسبی در تولید و مصرف پوشاک دارد اما با وجود اعلام آمادگی برخی سرمایه‌گذاران در این رشته، در دوره‌ای خدمات به تولید و صنعت ترجیح داده شد. بنابراین همه رشته‌های این صنعت پنبه شد. سهیلا جلودارزاده با اشاره به مصرف سالانه ۵۰ میلیون متر چادر مشکی در کشور گفت: می‌توانیم با تولید نیاز داخل را نیز خودمان برطرف و حتی می‌توانیم بازار کشورهای همسایه را نیز تامین کنیم. به گفته وی ایجاد شهر پوشاک می‌تواند همه عناصر را در کنار هم قرار دهد.

مدیر کل صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در این باره گفت: واحد تولید چادر مشکی شهرکرد امسال با تولید ۱۲ تا ۱۳ میلیون متر افتتاح می‌شود و این در حالی است که نیاز ما ۵ برابر واحد ایجاد شده است. گلناز نصرالهی تاکید کرد: باید بخش پوشاک صنعتی را به‌خصوص در بخش زنان، ساماندهی کنیم. وی با اعلام حمایت از تولید چادر مشکی در کشور گفت: اولویت اول سرمایه‌گذاری در این زمینه بخش خصوصی است.

محمد مروج حسینی، رئیس انجمن نساجی با اشاره به اینکه در ایران به ازای هر ۲۲ نفر یک مغازه پوشاک هست در حالی که در دنیا این رقم ۲۰۰ نفر ذکر شده است، گفت: باید برای بیمه کردن ارز قدم برداریم چرا که نگرانی عمده‌ای از نرخ ارز برای تولیدکننده و صنعتگر نساجی وجود دارد.

وی مشکل مالیاتی را از دیگر مشکلات گریبانگیر صنعت نساجی دانست و گفت: بالا رفتن تعرفه واردات نیز موضوع دیگری است که باعث رشد قاچاق می‌شود.

به گفته تولیدکنندگان صنایع نساجی باید جلوی تجارت دولت و دخالت در تجارت و واردات نساجی گرفته شود. در این باره احسان سلطانی، عضو شرکت تحقیقاتی صنایع نساجی یزد با برشمردن عوامل بالا برنده قیمت نهایی در این صنعت گفت: در صنعت نساجی زنجیره درازی داریم از ماده اولیه تا لباس نهایی و متاسفانه بخش‌های دلالی و واسطه‌ای زیادی دخیل هستند. زنجیره توزیع نیز عقب‌مانده است و هزینه‌بر و تحت کنترل دولت نیست. وی سهم ایران را از برندهای مهم دنیا صفر درصد عنوان کرد و گفت: بیش از ۹۸درصد از پوشاک ایران با برندهای تقلبی است. این فعال صنعتی با مهم دانستن سیستم لیبلینگ (فرآیند برچسب‌دار کردن کالاها یا بسته‌بندی آنها) اظهار کرد: اگر مساله لیبلینگ و شناسنامه پوشاک حل شود، ۸۰ درصد مسائل نیز برطرف و به‌دنبال آن مشکلات بخش توزیع و حقوق مصرف‌کنندگان نیز رعایت می‌شود.

وی پیشنهاد کرد: شبکه توزیع فروشگاهی برای برندهای داخلی ایجاد شود و به برندهای ایرانی کمک شود عرضه مستقیم داشته باشند. زیرا اگر مسائل واسطه‌ای حل شود، پوشاک ۴۰درصد ارزان‌تر می‌شود. به گفته وی در سال ۹۳ و در شاخص رقابتی نساجی و پوشاک، پوشاک ۳۰درصد و نساجی ۲۰درصد افت کرده است چراکه قاچاق نیز ۵ برابر رشد کرده است.