ترافیک ورود تجار دوباره شروع شد
آلمان آمد، چین هم میآید
دیدار روسای اتاقهای بازرگانی ایران و آلمان گروه بازرگانی - در حالی دومین سفر سرمایهگذاران ایرانی به ریاست اتاق ایران بعد از تحولات جدید ژنو، به مقصد آلمان خواهد بود که وزیر بازرگانی چین در صدر یک هیات رسمی برای امضای پروتکل کمیسیون مشترک ایران و چین وارد کشورمان شده است.
دیپلماسی اقتصادی این روزها جواب داده و میتوان خوشبین بود که حداقل در سطح دیدارها و ملاقاتهای تجاری برای رفع اولین گام که «زدودن اختلافنظرها و نگاههای ایران هراسی بوده» موفق عمل کردهایم. اگر سال گذشته در همین موقع از سال حتی فکر هم نمیکردیم که به چنین روزهایی امیدوار باشیم، اما درست پس از تغییر رویکرد جدید سیاست خارجه و تلاش برای تحکیم اشتراکات و تعاملات از سوی کشورمان، نگاه جهان به ما نیز عوض شد. در این رابطه البته شاید نباید قضاوت عجولانه و یکجانبهای هم داشت، اما به حق تغییر نگاهها در ۸ ماه اخیر (درست پس از انتخابات ریاستجمهوری) ملموس است، به همین دلیل ساده میتوان این وضعیت را یک «دستاورد» برای هیات دیپلماسی کشورمان تلقی کرد. البته تغییر رفتارها در حوزه تجارت و اقتصاد بیشتر از عرصه سیاست بود و اگر چه توافق هستهای که نتیجه برد- برد را برای دو طرف به ارمغان آورد و میتوان آن را مهمترین موفقیت در عرصه دیپلماسی و سیاست تلقی کرد، اما دستاوردهای بیشتر نشأت گرفته از این توافق را میتوان در اقتصاد و تجارت مشاهده کرد. حضور هیاتهای گوناگون از اروپا به ایران اگر چه در ورود هیات فرانسوی به ایران به اوج
رسید، اما در این روزها تنها به همین کشورها ختم نمیشود، آلمان سرزمین ژرمنها که به عنوان کشور نظم یافته و صنعتی از آن یاد میشود، این بار در راس یک هیات بلندپایه تجاری وارد کشور شد و این بار در اولین دیدار با هیات پارلمان بخش خصوصی کشور دیدار کرد تا دومین مقصد هیات تجار بخش خصوصی ایران در اروپا به آلمان ختم شود.
به گزارش روابط عمومی اتاق ایران، غلامحسین شافعی، رئیس پارلمان بخش خصوصی کشور، به این نکته توجه کرده که آلمان در بخش صنعت همکاریهای خوبی با ایران داشته و با توجه به تغییرات ایجاد شده در رویکرد دیپلماسی ایران، روزنههای جدیدی برای احیای روابط به وجود آمده است.
از دید رئیس اتاق ایران گرچه آلمان در ایجاد محدودیتها علیه ایران نقش پررنگی داشته، اما امروز به دلیل آشنایی این کشور با اقتصاد ایران و آماده شدن زمینهها برای احیای روابط، ظرفیت قابل توجهی بهمنظور توسعه روابط دو کشور وجود دارد، به همین دلیل بازرگانان ایرانی و آلمانی باید با استقبال از تحرکات جدید سعی کنند گذشته را جبران کنند.
نزدیکی روابط و البته نگاههای مشترک در این نشست باعث شد که «سفر سرمایهگذاران ایرانی به سرپرستی رئیس اتاق ایران بعد از تحولات دیپلماسی کشور در منطقه اروپا، در روز ۲۴ فروردین ۱۳۹۳ (۱۳ آوریل ۲۰۱۴) کشور آلمان باشد.» موضوعی که به اعتقاد شافعی با توجه به آمادگی برای حرکتهای جدید و پیوندهای محکم اقتصاد ایران و آلمان در حوزههای متعددی چون مخابرات، الکترونیک، پتروشیمی، استخراج نفت و صنعت خودرو منطقی به نظر میرسد.
در این دیدار، البته هیات آلمانی نیز از رسیدن به نقاط مثبت ابراز امیدواری میکند. هورست اشراگه، رئیس اتاق بازرگانی آلمان در هانوفر، اطمینان دارد که حضور هیات آلمانی سرآغاز حضور هیاتهای دیگری در ایران و البته برقراری روابط و مناسبات جدید بین دو کشور خواهد بود. شاید به واسطه همین نقاط مشترک است که از دید اشراگه میتوان پروژههای متعددی را بین دو کشور تعریف کرد.
ناگفته نماند روابط اقتصادی ایران و آلمان به صورت همکاریهای اقتصادی و صنعتی با محوریت تجارت و صدور تجهیزات صنعتی دارای سابقه دیرین است. حجم روابط دو کشور طی سالهای ۱۹۹۹ الی ۲۰۰۶ روند صعودی داشت؛ اما با وجود اینکه این کشور دومین شریک تجاری ایران در میان اعضای اتحادیه اروپا شناخته میشود، به تاثیر از تحریمها صادرات آلمان به ایران در سال ۲۰۱۲ میلادی با بیش از ۱۸ درصد کاهش به ۵۲/۲ میلیارد یورو رسید و واردات این کشور از ایران نیز با ۵۶ درصد کاهش به ۳۱۳ میلیون یورو رسید.
امضای پروتکل کمیسیون مشترک ایران و چین
این در حالی است که امیدواریها برای افزایش روابط تجاری تنها به حوزه اروپا محدود نمیشود، روزنامه «گلف نیوز» چاپ امارات متحده عربی، در این باره نوشته که هند و چین نیز با کاهش تحریمها، واردات نفت از ایران را افزایش میدهند. در این میان مجید رضا حریری، نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین با اشاره به ورود وزیر بازرگانی چین به تهران از هیات ۱۱۰ نفره سرمایهگذاران چینی برای مذاکره با فعالان اقتصادی به ایران خبر میدهد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین در گفتوگو با خبرگزاری مهر درباره دیدار این هیات چینی نیز میگوید: دیروز این هیات تفاهمنامهای با وزیر اقتصاد به امضا رساند (به نظر میرسد پروتکل کمیسیون مشترک بین دو کشور امضا شده تا برنامه یکسال آینده برای توسعه مناسبات بین دو کشور را برنامهریزی کنند) و امروز(یکشنبه) نیز وزیر بازرگانی چین با محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران ملاقات میکند. اگر چه قرار است این هیات دیداری با وزیر نفت ایران و معاون رئیس جمهور نیز داشته باشد.
اسداله عسگر اولادی، رئیس اتاق مشترک ایران و چین نیز در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم دلیل حضور وزیر بازرگانی چین در صدر هیات رسمی این کشور را امضای پروتکل کمیسیون مشترک دو کشور اعلام و تاکید کرده ۱۰ روز آینده تیم ۱۵ نفرهای از بخش خصوصی چین به ایران سفر میکند.
ارسال نظر