اجرای طرح شبنم، مجوز به قاچاق است

هما کبیری- پس از گذشت بیش از ۵۰روز از آغاز به کار دولت یازدهم، وزیر صنعت، معدن و تجارت با حضور در برنامه پایش، آخرین وضعیت این وزارتخانه را تشریح کرد. محمدرضا نعمت‌زاده در این برنامه تلویزیونی طرح شبنم و ایران کد را پروژه‌های ناموفقی برشمرد و درباره تثبیت قیمت مرغ در مرز ۷هزار تومان اظهار امیدواری کرد. وی افزایش قیمت‌ کالاهای اساسی را نتیجه تغییر نرخ دلار مرجع برخی کالاها به دلار مبادله‌ای عنوان کرد و تحقق رشد ۱۲درصدی صنعت را تا پایان برنامه پنجم توسعه در سایه همکاری مردم و دولت شدنی دانست. به گزارش «دنیای اقتصاد»، وزیر صنعت، معدن و تجارت طرح شبنم را مجوز رسمی برای قاچاق عنوان کرد و گفت: در واقع با برچسب‌های طرح شبنم به کالای قاچاق رسمیت می‌دهند. من معتقدم طرح شبنم طرح موفقی نبوده است و فقط بوروکراسی ایجاد کرده و به نفع قاچاق است.

وی در پاسخ به این سوال که چه طرحی باید به جای طرح شبنم اجرا شود، توضیح داد: لازم نیست هیچ طرحی اجرا شود، زیرا این طرح‌ها باعث افزایش بوروکراسی و ایجاد مشکل در گمرکات شده، بنابراین تصمیم گرفته شد تا ایران‌کد و طرح شبنم جمع شود.

قیمت مرغ ۷هزار تومان

نعمت‌زاده دلیل افزایش قیمت مرغ را در روزهای اخیر، تغییر نرخ ارز نهاده‌های دامی دانست و گفت: دلار مرجع نهاده‌های دامی از مرجع به مبادله‌ای تغییر پیدا کرده که موجب افزایش قیمت این کالا در بازار شده است. در روزهای گذشته حتی در مواردی شاهد آن بودیم که قیمت مرغ بیش از قیمت با دلار مبادله‌ای بوده است. وی اظهارنظرهای اتحادیه‌ها و انجمن‌های مرغداری را درباره افزایش مرغ تا مرز ۱۰هزار تومان تایید نکرد و گفت: تلاش ما بر این است که قیمت مرغ روی ۷هزار تومان تثبیت شود.

رونق تولید، قیمت‌ها را کاهش می‌دهد

وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره وجود کالاهای اولویت ۱۰ به‌رغم محدودیت‌ها در گمرکات کشور، توضیح داد: ورود کالاها به کشور تا مرز گمرک آزاد است. با توجه به محدودیت‌های اولویت ۱۰ در گمرک، دولت تصمیم گرفت به جای آنکه این کالاها در گمرک باقی بمانند، به صورت قانونی ترخیص شوند. برای همین یک قاعده‌ای گذاشتیم تا محدودیت‌های اولویت ۱۰ برداشته شود.

نعمت‌زاده در پاسخ به سوال برنامه مبنی بر اینکه اولویت نخست وزارت صنعت، معدن و تجارت باید رونق تولید باشد یا کاهش قیمت‌ها، گفت: یکی از علل اصلی تورم، عدم موازنه عرضه و تقاضا است. بنابراین اگر تولید افزایش پیدا کند، به نوعی موجب کاهش تورم هم می‌شود. اکنون کشور در شرایط رکود تورمی قرار دارد و باید برای رفع آن همه با هم تلاش کنیم.

وی درباره برنامه‌های پیشنهادی‌اش درباره وزارت صنعت، معدن و تجارت به مجلس، افزود: رتبه ۱۴۴ ایران در میان ۱۶۸ در بهبود کسب و کار شایسته نیست و باید همه دستگاه‌های ذی‌ربط برای ارتقای این رتبه تلاش کنند. بر اساس همین همکاری‌ها رشد ۱۲درصدی صنعت تا پایان برنامه پنجم بلندپروازانه نیست. وی افزود: طبق قانون برنامه پنجم توسعه، اقتصاد باید هر سال ۸ درصد رشد داشته باشد. در سال‌هایی که رشد صنعت ۱۲درصد بوده، رشد اقتصادی رقمی بین ۶ تا ۷درصد بوده؛ بنابراین ۱۲درصد برای رشد اقتصادی، رقم دور از ذهنی نیست.

وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه صنعت موتور توسعه کشور است، تاکید کرد: برای نخستین بار در سال گذشته رشد صنعت منفی شد و ما باید در وهله اول، رشد صنعت را به صفر برسانیم، بعد انتظار مثبت شدن آن را داشته باشیم. در صورتی که در پایان برنامه پنجم صنعت ۱۲ درصد رشد نداشته باشد، بیکاری، تورم و دیگر مشکلات اقتصادی به قوت خود باقی خواهند ماند؛ به همین دلیل برای رفع موانع تولید، باید تلاش کرد مشکلات دیگر نیز به مرور حل شوند.

۲۹۰۰ تومان نرخ منطقی ارز است

نعمت‌زاده در واکنش به گزارش جوازهای تاسیس صنعتی که از رقم ۴۸هزار و ۲۴۴ در سال ۸۶ به ۱۵هزار و ۸۷۲ در سال ۹۰ رسیده، گفت: این ارقام حاکی از آن است که مردم در فاصله این سال‌ها به سمت سرمایه‌گذاری درازمدت نیامده‌اند و کشش آنها بیشتر به سمت خرید و فروش ارز و سکه بوده که ایجاد اشتغال و ارزش‌افزوده نمی‌کند. بنابراین باید برای مردم ایجاد اطمینان شود که صنعت بهترین گزینه برای سرمایه‌گذاری است. وی هزینه ایجاد هر شغل صنعتی را در حال حاضر بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان اعلام کرد و افزود: این به جز صنایع سرمایه‌بر مانند ذوب‌آهن و پتروشیمی است. این در حالی است که بر اساس آمار، هزینه هر اشتغال صنعتی در سال ۸۶، حدود ۸۳ میلیون تومان و در سال ۹۰ به ۱۴۳ میلیون تومان رسیده است. وزیر صنعت، معدن و تجارت هدف همکارانش را در این وزارتخانه پویایی اقتصاد عنوان کرد و گفت: هدف ما این است که هر چیزی در جای خودش قرار گیرد؛ چه نیروی انسانی و چه قوانین و مقررات؛ در این زمینه هم کارهایی شروع شده است.

وی در خصوص افزایش مواد اولیه چینی در بازار نیز اظهار کرد: در بازاری که کالا به میزان تقاضا وجود نداشته باشد، چنین وضعیتی پیش می‌آید و عده‌ای با مغتنم شمردن فرصت، دست به دلالی‌هایی می‌زنند. در چند سال اخیر درآمد زیاد ارزی به جای آنکه به سمت تولید برود، در اختیار واردکننده قرار گرفته و انگیزه تولید از بین رفته است. هدف ما این است که این اتفاق را برعکس کنیم و ارز بیشتر روانه تولید شود تا واردات.

نعمت‌زاده یکی از راهکارهای افزایش تولید را واقعی کردن نرخ ارز دانست و گفت: اگر به عنوان مثال هر دلار آمریکا ۲۹۰۰ تومان باشد، وقتی دولت طبق بودجه دلار ۲۴۷۷ تومانی در اختیار واردکننده قرار می‌دهد، فاصله قیمتی ۲۰۰ تا ۳۰۰ تومان بین ارز مبادله‌ای و ارز آزاد کاملا طبیعی است. بنابراین اگر دولت بتواند از سال آینده به نحوی عمل کند که ارز تک نرخی شود، هم مردم نجات پیدا می‌کنند و هم تولیدکننده‌ها و هم اینکه رانت‌ها از میان برداشته می‌شود.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به سوالی در مورد نرخ منطقی ارز، گزینه نرخ منطقی دلار را بین ۲ تا ۳هزار تومان اعلام کرد و گفت: ارز در شرایط فعلی منطقی است و اگر دولت بتواند ارز بفروشد، قیمت دلار پایین‌تر هم می‌آید. بنابراین باید تلاش کنیم صادرات غیرنفتی افزایش پیدا کند؛ چرا که در ۶ ماه گذشته واردات ۱۹میلیارد دلار و صادرات ۱۶میلیارد دلار بوده است. اگر موازنه به سمت صادرات هدایت شود، وضع بازار بهتر هم خواهد شد.

گشایش «ال.‌سی» برای ۸ طرح فولادی

وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره ۸ طرح فولادی نیز توضیح داد: مشکلات این طرح‌ها را می‌دانم و تا یک ماه دیگر «ال.‌سی»های آنها باز می‌شود؛ البته اگر من بودم اجازه نمی‌دادم که چنین طرح‌هایی به شکل پراکنده و با ظرفیت پایین اجرا شود، اما حالا که اجرا شده باید حمایت کنیم.

وی در خصوص گشایش «ال.‌سی» با پیش دریافت حداکثر ۳۰ درصد معادل ریالی ارزش کالا، گفت: گشایش «ال.‌سی» ۳۰درصد مصوبه دولت است و رییس کل بانک مرکزی بخشنامه آن را به همه بانک‌ها ابلاغ کرده است و بانک‌ها باید حتما آن را اجرا کنند. نعمت زاده درباره اظهارنظر یکی از بینندگان برنامه مبنی بر اخراج ۲۰۰ نفر از شهرک‌های صنعتی نیز گفت: شهرک‌های صنعتی با نیروی انسانی کمتر از ۱۰۰۰ نفر اداره می‌شد، اما در حال حاضر این رقم به ۴۰۰۰ نفر رسیده به عنوان مثال در شهرک صنعتی تهران ۵/۲ برابر سازمان نیروی انسانی وجود دارد.

ترویج کالای ایرانی

نعمت‌زاده یکی از راهکارهای ترویج کالاهای ایرانی را فرهنگ سازی استفاده از تولیدات داخلی عنوان کرد و گفت: خریدن هر کالای خارجی به معنای اشتغال خارجی‌ها و بیکاری تعدادی از نیروهای داخلی است. وی افزود: باید تبلیغ کالاهای خارجی از صدا و سیما و بیلبوردها در خیابان‌ها ممنوع شود. چند روز پیش جلسه‌ای با رییس اتحادیه تولیدکنندگان لوازم خانگی داشتم و آنها اعلام کردند ممنوعیت کالاهای گروه ۱۰ و تحریم‌ها موجب شده تولید احیا شود، اما از آنجا که من معتقدم باید رقابت وجود داشته باشد، واردکنندگان می‌توانند با ارز متقاضی و تعرفه‌ای که مشخص شده کالا وارد کنند و فکر نمی‌کنم مشکلی ایجاد شود.

ایران کد و شبنم از سیستم ثبت سفارش حذف شد

معاون دفتر مقررات واردات و صادرات سازمان توسعه تجارت از حذف الزام دریافت ایران‌کد و شبنم برای ثبت سفارش واردات کالا از روز گذشته خبر داد. ساسان خدایی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر اظهار کرد: در نظرسنجی‌های صورت گرفته از فعالان اقتصادی مجموعه‌ای از مشکلات پیش روی واردات و صادرات استخراج شده که الزام دریافت ایران کد و شبنم بیشترین مشکل واردکنندگان کالا بوده است. امیدواریم با این اقدامات دولت علاوه بر کاهش زمان ثبت سفارش و ترخیص کالا، هزینه ها نیز کاهش یابد. خدایی اظهار کرد: ممکن است در روزهای اولیه اجرای این طرح سامانه با مشکلاتی مواجه باشد که به لحاظ فنی است و به طور قطع در روزهای آینده این مشکل برطرف خواهد شد.