تقدیر از دیپلماسی رییس‌جمهور گروه بازرگانی- دو همایش «توسعه صادرات غیرنفتی کشور» و «کسب‌‌وکار تجارت الکترونیکی» با تاکید بر کاهش هزینه تجارت و تسهیل شرایط صادرات غیرنفتی در دولت جدید روز پنج شنبه در تبریز به کار خود پایان داد. به گزارش خبرنگار «دنیای‌اقتصاد»، در دومین روز از همایش توسعه صادرات غیرنفتی و رخداد منطقه‌ای کسب‌و‌کار تجارت الکترونیکی، در ابتدای مراسم، طاهر شه حامد رییس صندوق ضمانت صادرات ایران با اهمیت قرار دادن دو همایش مذکور، بر ظرفیت‌های موجود برای رفع کاستی‌ها تاکید کرد.
اختصاص 37میلیارد دلار برای صدور بیمه نامه
شه حامد سپس در گزارشی به عملکرد صندوق ضمانت صادرات ایران پرداخت و گفت: با امضای تفاهم‌نامه صندوق با عاملیت ۱۷ بانک، ۳۷ میلیارد دلار برای صدور بیمه‌نامه‌های صادراتی اختصاص یافت. شه حامد با بیان اینکه با صدور این بیمه‌نامه‌ها می‌توان صادرات کالا به تمام نقاط جهان را پوشش داد و فرآیند توسعه صادرات را تسریع کرد، اظهار کرد: صندوق برنامه‌های ویژه‌‌ای برای خرید اسناد صادراتی دارد و در این زمینه تفاهم‌‌نامه‌هایی با بانک‌های خصوصی و دولتی امضا کرده که باعث می‌شود ارائه تسهیلات بخش صادرات با بیمه‌نامه‌های صندوق ضمانت صادرات ایران راحت‌تر صورت گیرد. وی در ادامه با اشاره به طراحی ضمانت‌نامه جدید توسط این صندوق، تاکید کرد: با ارائه این ضمانت‌نامه در آینده نزدیک امکان تامین مالی صادراتی تقویت می‌شود. وی عمده مشکل تجارت خارجی را تامین مالی صادراتی دانست و افزود: در این زمینه باید بانک مرکزی سالانه ۱۰درصد منابع سیستم بانکی را به این حوزه اختصاص می‌داد که در سال‌های گذشته و در بهترین شرایط فقط ۲درصد این منابع تامین و اختصاص یافت. رییس صندوق ضمانت صادرات ایران این امر را ناشی از محدودیت منابع مالی سیستم بانکی و معوقات سنگینی دانست که از بدنه سیستم بانکی خارج شده و به سیستم برنمی‌گردد. شه حامد اظهار کرد: تمرکز ریسک در کشورها از دیگر مشکلات عمده تجارت خارجی است و در اغلب موارد این گروه از تجار برای صادرات خود تنوعی در بازارهای هدف نداشته و این امر تمرکز ریسک صادراتی را افزایش می‌دهد. وی اظهار امیدواری کرد: با حمایت‌های صندوق ضمانت صادرات ایران، برای تنوع بخشیدن به بازارهای هدف کمک قابل توجهی به این صادرکنندگان شود.

۲۵هزار نفر سرمایه‌گذار خارجی در ارس
همچنین صادق نجفی، مدیرعامل سرمایه‌گذاری ارس نیز در جایگاه سخنران با اشاره به جذابیت‌های گردشگری ارس، اظهار کرد: ارس به عنوان یک منطقه آزاد تجاری، پتانسیل بالقوه زیادی برای سرمایه‌گذاری دارد. وی افزود: آذربایجان با محوریت مسیر جاده ابریشم همواره در سال‌های گذشته توانسته نقش مهمی در اقتصاد کشور ایفا کند و برگزاری تداوم چنین همایش‌هایی همچون نوزدهمین همایش توسعه صادرات غیرنفتی از مهم‌ترین مسائلی است که همواره مطرح بوده است. نجفی در بخش دیگری از صحبت‌هایش با اشاره به رویکرد دولت تدبیر و امید که در سفر اخیر به نیویورک تعامل مناسبی با همه کشورها اتخاذ کرده، گفت: فضای مطلوبی ایجاد شده که امید است اتخاذ سیاست‌های اعتدال‌گرایانه، مساله تجارت و سرمایه‌گذاری را در اولویت اول دولت قرار دهد. نجفی با اشاره به اینکه منطقه آزاد ارس در سال 82 در مجلس تصویب شد و به دلیل عدم امکانات و شرایط نامناسب نتوانستیم آن را در همان سال‌ها عملیاتی کنیم، گفت: در دی ماه سال 1390 با پیگیری‌های صورت گرفته و شناسایی مدیران توانستیم به این مهم دست پیدا کنیم. وی در ادامه با اشاره به جذابیت‌های گردشگری ارس و منطقه آذربایجان تصریح کرد: طی سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته بالغ بر 25 هزار نفر سرمایه‌گذار خارجی ارزش سرمایه‌گذاری‌ها در این منطقه را به 3 هزار میلیارد تومان رسانده‌اند.

توسعه صادرات با تسهیل تجارت
در ادامه مراسم اختتامیه، محمود زرگر، دبیر همایش رخداد منطقه‌ای بین‌المللی کسب و کار الکترونیک نیز با اشاره به اینکه متاسفانه رخداد منطقه‌ای کسب و کار الکترونیک تجربه‌ای ندارد، برگزاری آن را به فال نیک گرفت و تاکید کرد: در تمامی کشورهای توسعه یافته از این همایش‌ها به عنوان یک ظرفیت یاد می‌شود. وی افزود: در این همایش مجموعه‌ای از مطالب ارائه شد که در راستای تشریح ضعف‌ها و قوت‌های تجارت الکترونیک در ایران و جهان بود که امید است بتواند آثار متعدد و مثبتی را در این حوزه به دنبال داشته باشد. زرگر به مقوله توسعه صادرات غیرنفتی نیز اشاره و تصریح کرد: در این همایش ما سعی کردیم به ارائه تجربیاتی از مقوله تسهیل تجارت بپردازیم که کاملا با موضوع توسعه صادرات غیرنفتی مرتبط بود. وی اظهار کرد: اینکه بازرگان یا تاجر فقط به فکر توسعه صادرات باشد یا اینکه به دولت خدماتی ارائه دهد، تنها کافی نیست، بلکه نیازمند بسترهایی است تا اینکه بازرگان این فرآیند را درست انجام دهد و نتایج مطلوب محقق شود. در صورتی که اگر زیرساخت‌ها نباشند چه بسا با اتفاقی رو‌به‌رو می‌شویم که در حال حاضر با آن مواجهیم و آن ۳ برابر بودن هزینه تجارت در کشور ما نسبت به کشورهای توسعه یافته است.
زرگر با اشاره به بالا بودن هزینه‌ها، تاکید کرد: اگر در هر حوزه‌ای تلاش کنیم اما به دلیل اینکه خود مقوله تجارت از هزینه بالایی برخوردار است و کالا با هزینه بالایی از مبدا به مقصد می‌رسد نباید انتظار داشت بتوانیم بازارهای تجاری را فتح کنیم. زرگر در ادامه با بیان اینکه هزینه تجارت در کشورهای دوست و نزدیک همچون سازمان اکو بیشتر از هزینه تجارت در کشورهای دور دست است، اظهار کرد: برداشتن هزینه‌ها از کارهای مهم و اولویت ما است. وی همچنین با اشاره به راهکارهای ارائه شده در خصوص تسهیل تجارت الکترونیک تاکید کرد: با بهبود شرایط توسعه و مسیرهای ترانزیتی و البته حق مشارکت و تعامل، کمک کنیم بازرگانان نقش بیشتری در توسعه صادرات داشته باشند. در بخش دیگری از مراسم در بخش ارائه قطعنامه، محمد باقر صدری دبیر همایش توسعه صادرات غیرنفتی با اشاره به تغییر زمان برگزاری همایش توسعه صادرات غیر نفتی که به دلیل همزمانی با همایش کسب و کار الکترونیک زودتر از موعد مقرر برگزار شد، اظهار کرد: اعضای برگزاری همایش و هیات رییسه اتاق تبریز وظیفه خود می‌داند از دولت تدبیر و امید بابت رویکرد مدبرانه تعامل با جهان در سفر اخیر رییس‌جمهوری به نیویورک تشکر کند.
نوزدهمین همایش همزمان توسعه صادرات غیر نفتی کشور و دومین رخداد منطقه ای بین‌المللی تسهیل تجارت کسب و کار الکترونیکی با حضور میهمانان داخلی و خارجی در تبریز در دو پنل تخصصی جدا و ارائه مقاله‌های متعددی در روز ۱۱ مهرماه به کار خود پایان داد.