مرغ؛ کیلویی ۵۷۰۰ تومان

تخم‌مرغ؛ شانه‌ای ۷۴۰۰ تومان

گروه بازرگانی- از آنجا که قیمت‌های بازار مرغ و تخم‌مرغ از سال گذشته تاکنون اصلاح نشده بود، وزارت جهاد کشاورزی نشستی با فعالان صنفی این بازار تشکیل داد که در این نشست، به تغییر قیمت‌ها و تعیین قیمت‌های جدید برای مرغ و تخم‌مرغ، رای مثبت داده شد.

طبق پیشنهاد تولیدکنندگان، قیمت هر کیلوگرم مرغ تازه در بازار مصرف در سال جاری، ۵۷۰۰ تومان و قیمت هر شانه تخم‌مرغ، ۷۴۰۰ تا ۸۲۰۰ تومان تعیین شده است.

به گفته تولیدکنندگان، قیمت‌های خرید پیشنهادی بخش خصوصی برای هر کیلوگرم مرغ زنده ۳۹۰۰ تا ۴۰۰۰ تومان است که با احتساب هزینه‌های دیگر، هر کیلوگرم مرغ آماده طبخ به حدود ۵۷۰۰ تومان می‌رسد. همچنین پیشنهاد شده تا ۴۰۰ تومان به قیمت‌های خرید تخم‌مرغ که در سال گذشته مصوب شده بود، اضافه شود؛ یعنی قیمت جدید برای خرید هر کیلوگرم تخم‌مرغ از درب مرغداری، از ۳۱۰۰ تا ۳۵۰۰ تومان خواهد بود و این قیمت برای مصرف‌کننده به حداقل ۳۷۰۰ تا حداکثر ۴۱۰۰ تومان در هر کیلو و ۷۴۰۰ تا ۸۲۰۰ تومان در هر شانه می‌رسد.

همچنین قرار است امسال دو میلیون تن مرغ در کشور تولید ‌شود و متولیان بازار مرغ برای صادرات ۸۰ هزار تن مرغ نیز برنامه‌ریزی کرده‌اند؛ از سوی دیگر، میزان تولید تخم‌مرغ نیز در سال ۹۲ حداقل ۸۵۰ هزار تن پیش‌بینی شده است.

در این راستا، متولیان صنعت مرغ و تخم‌مرغ، از مازاد تولید در این حوزه خبر می‌دهند؛ بر اساس آمار، سال گذشته یک میلیون و ۹۰۰ هزار تن مرغ گوشتی در کشور تولید شد که به میزان مشخص شده در برنامه با سرانه مصرف ۲۵ کیلوگرم است. حجم تولید تخم‌مرغ هم به

۹۱۲ هزار تن رسید.

البته به گفته فعالان صنعت مرغ و تخم‌مرغ، اگر چه بستر برای برنامه‌ریزی‌های تولیدی این دو محصول آماده است و گله‌های مرغ مولد و اجداد مولد جوجه‌ریزی شده‌اند، اما باید از تولیدکنندگان حمایت جدی صورت گیرد. نمایندگان اتحادیه‌های مرغداران سراسر کشور در نشستی با مسوولان وزارت جهاد کشاورزی، با تاکید بر این موضوع، به تشریح مشکلات و انتظارات تولیدکنندگان، تولیدات مرغ و تخم‌مرغ در سال گذشته و پیش‌بینی حجم تولید در سال جاری پرداختند.

بازار تخم‌مرغ

به گزارش خبرگزاری فارس، رضا ترکاشوند، مدیرکل امور طیور وزارت جهاد کشاورزی، در این نشست ابتدا به وضعیت بازار تخم‌مرغ اشاره و عنوان کرد: سال گذشته نه تنها تخم‌مرغ فراوان تولید شد، بلکه با قیمت مناسب هم در اختیار تولیدکنندگان قرار گرفت؛ به طوری که در نیمه اول سال گذشته، قیمت تخم‌مرغ در پایین‌ترین حد خود بود؛ یعنی قیمت تخم‌مرغ درب مرغداری، کیلویی کمتر از ۲۷۰۰ تومان و بیش از ۳۱۰۰ تومان و قیمت برای مصرف‌کننده هم، کیلویی کمتر از ۳۱۰۰ و بیش از ۳۷۰۰ تومان نبود.

ترکاشوند ادامه داد: البته قرار بود این قیمت‌ها به تناسب افزایش یا کاهش هزینه‌ها اصلاح و بازنگری شود که تاکنون این اقدام صورت نگرفته و در سال جدید پیشنهاد قیمت‌های جدید به ستاد کنترل بازار داده می‌شود.

مدیر کل امور طیور وزارت جهاد کشاورزی در ادامه به برنامه صادرات تخم‌مرغ اشاره کرد و گفت: با مازاد تولیدی که سال گذشته صورت گرفت، حتی در فروردین ماه نیز ۱۰ هزار تن تخم‌مرغ صادر شد و برنامه صادرات هم فعلا به صورت نامحدود ادامه می‌یابد، مگر اینکه قیمت بازار افزایش یابد. وی افزود: ‌احتمال دارد در نیمه دوم سال نیز در کنار صادرات تخم‌مرغ، جمع‌آوری مازاد تولید را هم داشته باشیم و به این منظور، مقدمات ذخیره ۱۰ هزار تن تخم‌مرغ توسط اتحادیه مرغ تخم‌گذار آماده می‌شود.

وضعیت مرغ

ترکاشوند در ادامه در خصوص وضعیت تولید مرغ کشور نیز به ذخایر مناسب این محصول اشاره کرد و با انتقاد از تفکراتی درباره گرانی مرغ گفت: نهاده‌هایی که مرغداران تهیه می‌کنند، با قیمت بالا است و زمانی که قیمت بالاتر می‌رود، مردم فکر می‌کنند مرغ گران شده است، در حالی که هزینه‌های تمام شده بالا رفته است.

وی با ارزیابی دلیل افزایش قیمت مرغ در آستانه رمضان سال گذشته، گفت: قیمت کنجاله سویا ۵/۲ برابر شد و در حالی که قیمت مرغ به ۵۰۰۰ تومان نرسیده بود، همه می‌گفتند مرغ گران شده است، اما در همان زمان تراز منفی بود، یعنی قیمت فروش مرغ کمتر از قیمت تمام

شده بود.

مدیر کل امور طیور وزارت جهاد کشاورزی، ادامه داد: در ابتدای سال ۹۱ وضعیت کنجاله سویا در کشور طوری بود که مرغداران نمی‌توانستند نیاز مرغداری‌ها را تامین کنند. در کنار افزایش قیمت تمام شده، ناهماهنگی‌های بی‌موردی هم وجود داشت که به این افزایش قیمت دامن زد، زیرا قبلا در زمینه ذخیره‌سازی نهاده‌ها تاکید شده بود، اما پیش‌بینی لازم در این زمینه نشد. همچنین در پایان سال ۹۱ برای جلوگیری از عرضه مرغ به متولیان تنظیم بازار نامه نوشتیم، اما کسی توجهی نکرد و در حالی که قیمت مرغ پایین آمده بود، این اواخر، عرضه مرغ منجمد را متوقف کردند.

نگرانی‌های سال جاری

ترکاشوند در عین حال گفت: سال گذشته بعد از تجربه تلخ افزایش قیمت مرغ که بیشتر به دلیل ناهماهنگی بود، مسوولان «کمیته‌ تخصصی تعامل و تعادل از تولید تا مصرف» تشکیل دادند که دبیری آن را ریاست‌جمهوری بر عهده داشت، اما این کمیته تخصصی فعالیت‌های خود را ادامه نداد و به همین دلیل تولیدکنندگان خواستار ادامه فعالیت‌های این کمیته هستند.

مدیر کل امور طیور وزارت جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه باید نیاز تولیدکنندگان به موقع، تامین و فضای امنی برای فعالیت آنها ایجاد شود، تصریح کرد: سالانه حدود ۵/۲ میلیون تن نهاده به کشور وارد می‌شود که این نهاده‌ها باید به موقع در اختیار تولیدکنندگان قرار گیرد. در توزیع نهاده‌ها هم باید تدبیری اندیشیده شود که نهاده به قیمت تمام شده به دست تولیدکننده برسد. همچنین باید مکانیزم‌هایی پیش‌بینی و قیمت کف و سقف برای تولیدات مشخص شود و در کنار آن خرید تضمینی هم باشد تا تولیدکننده با امنیت بیشتری تولید کند.

توقف تحویل مرغ به دولت

ترکاشوند همچنین با اشاره به دلیل انجام نشدن ذخیره‌سازی مرغ در شرایط کنونی، تصریح کرد: ذخیره‌سازی بعد از عید در دستور کار قرار گرفته، اما قیمتی که شرکت پشتیبانی خریداری می‌کند، بر اساس مصوبه شهریور و به قیمت ۴۶۰۰ و ۴۸۰۰ تومان است که مرغداران ناراضی هستند، به همین دلیل مرغ تولیدی را به شرکت پشتیبانی امور دام تحویل نمی‌دهند.

برنامه صادرات ۸۰ هزار تنی

این مسوول دولتی در زمینه صادرات مرغ نیز گفت: سال گذشته بعد از مصوبه صادرات و در آستانه عید، متولیان تنظیم بازار بخشنامه‌ای صادر کردند و صادرات مرغ را متوقف کردند، اما بعد از پیگیری‌ها، برنامه صادرات کسانی که مجوز گرفته بودند برقرار شد و قرار شد صادرات جدید هم با حواله‌های معاونت وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام شود. وی در خصوص میزان مازاد تولید مرغ هم عنوان کرد: ماهانه ۱۰ هزار تن مازاد تولید داریم که البته در ماه رمضان کمتر خواهد شد و شاید هم مازاد نداشته باشیم، اما برنامه صادرات ۷۰ تا ۸۰ هزار تن مرغ مازاد امسال وجود دارد.

مرغ‌هایی که روی دست مانده‌اند!

از سوی دیگر، فعالان صنعت مرغ می‌گویند: به دلیل اینکه نرخ خرید مرغ توسط شرکت پشتیبانی امور دام بسیار پایین است، ۴۰ درصد مرغ مرغداری‌های کشور تخلیه نشده و وزن اضافی پیدا کرده‌اند و این مساله باعث افزایش هزینه برای مرغدار و به صرفه نبودن برای مصرف‌کننده است. در این راستا، پیشنهاد مرغداران با سود ۷ درصد ۳۹۰۰ تا ۴۱۰۰ تومان هر کیلوگرم مرغ زنده است و در صورت پایین‌تر بودن از این قیمت به ضرر مرغداران خواهد بود.

حسین مقدم‌نیا، مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران ضمن بیان این آمار، از عدم تامین نهاده‌ها در صنعت مرغ انتقاد و اظهار کرد: در حالی که قبلا ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تن ذخیره در گردش نهاده در طیور گوشتی وجود داشت، اما در حال حاضر مرغداران در تامین نهاده با مشکل جدی مواجه هستند.

مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران افزود: دولت پیش‌بینی تولید دو میلیون تن گوشت مرغ را کرده است، اما آیا تامین نهاده‌هایی را که برای تولیداین میزان مرغ نیاز است پیش‌بینی کرده است؟ وی ادامه داد: برای تولید این میزان گوشت مرغ، باید روزانه ۱۷ تا ۱۸ هزار تن نهاده به مرغداری‌ها تزریق شود.

مقدم‌نیا افزود: از سوی دیگر، شرکت پشتیبانی امور دام اگر نهاده‌ای هم تحویل می‌دهد در قبال تحویل مرغ است و به دلیل نرخ پایین آن، مرغداران آماده تحویل مرغ نیستند.

وی با اعلام اینکه بر اساس تفاهم‌نامه قرار بود ماهانه ۲۰۰ هزار تن نهاده بین مرغداران توزیع شود، اما محقق نشد، به مشکلات تامین نقدینگی مرغداران اشاره کرد و گفت: در زمینه تسهیلات، تولید‌کنندگان را به صندوق توسعه ملی و بعد به بانک‌های دیگر ارجاع می‌دهند و در هیچ‌کدام از آنها تاکنون به نتیجه نرسیده‌اند، در حالی که نیاز به سرمایه در گردش مرغداری‌ها با توجه به هزینه‌ها ۴۰ درصد افزایش یافته است.