گمرک ایران مقصر است یا وزارت جهاد کشاورزی؟
خسارت ۴۰میلیارد تومانی واردات گلرز هلندی!
ماجرا از آنجا آغاز شد که هزاران نهال گل رز مبتلا به نوعی سرطان گیاهی به نام «اگروباکتریوم» از گمرکات ایران ترخیص شد و به گلخانههای اصفهان راه یافت. مدیرعامل و رییس هیاتمدیره شرکت تعاونی گل رز اصفهان که ۲۵ شرکت تولیدکننده گل و گیاه را تحت پوشش خود دارد در گفتوگو با خبرنگاران رسانهها پرده از واقعهای برداشتند که میتواند تیر خلاص را به صنایع گلخانهای و کشاورزی کشورمان شلیک کند.
گروه بازرگانی- ۴۰میلیارد تومان خسارت به صنعت گل و گیاه، اتفاقی است که اخیرا در اصفهان افتاده و گفته میشود که دامنه آن در حال گسترش است.
ماجرا از آنجا آغاز شد که هزاران نهال گل رز مبتلا به نوعی سرطان گیاهی به نام «اگروباکتریوم» از گمرکات ایران ترخیص شد و به گلخانههای اصفهان راه یافت. مدیرعامل و رییس هیاتمدیره شرکت تعاونی گل رز اصفهان که ۲۵ شرکت تولیدکننده گل و گیاه را تحت پوشش خود دارد در گفتوگو با خبرنگاران رسانهها پرده از واقعهای برداشتند که میتواند تیر خلاص را به صنایع گلخانهای و کشاورزی کشورمان شلیک کند. آنها با انتقاد از ترخیص نهالهای مبتلا به بیماریها اگروباکتریوم از گمرک و بی توجهی تمام عیار به مراحل قرنطینهای این نهالها از سوی سازمان حفظ نباتات و گیاهان خواستار رسیدگی عاجل مسوولان جهاد کشاورزی به پرونده واردات مشکوک نهال گل رز از هلند و جلوگیری از تسری و شیوع این بیماری در گلخانهها و مزارع کشاورزی کشورمان شدند. حسین علیرضایی، مدیرعامل شرکت گل رز پارسیان با استناد به مکاتباتی که گلخانهداران اصفهان طی یک سال گذشته با مدیران وزارت جهاد کشاورزی داشتهاند، میگوید: پس از آنکه تولیدکنندگان گل متوجه وجود باکتری خطرناک قرنطینهای به نام اگروباکتریوم شدند و کارشناسان قرنطینه استان آن را تایید کردند و به سازمان مرکزی حفظ نباتات در تهران نیز اطلاع دادند، پرونده واردات نهالهای آلوده به بیماری از هلند به جریان افتاد اما با سکوت و چارهناپذیری مسوولان سازمان حفظ نبات و دیگر دستگاههای مرتبط با آن روبهرو شده است.
علیرضایی پرونده بیماری اگروباکتریوم را با پرونده بیماران هموفیلی مقایسه میکند و از آن به عنوان اتفاقی شوم در صنایع گلخانهای کشورمان نام میبرد که اگر از آن غفلت شود میتواند فاجعه به بار آورد. علامت ظاهری این بیماری تولید غده روی طوقه، ساقه یا ریشههای اصلی گیاه است و عوارضی همچون کوتولگی، کاهش برگ و گلدهی و در نهایت مرگ گیاه را به دنبال دارد که امکان سرایت آن به دیگر گونههای گیاهی نیز وجود دارد.
علیرضایی با اشاره به اینکه «این بیماری گیاهی همچون سرطان انسانی هیچ علاجی ندارد و تنها راه درمان آن سوزاندن گیاهان، خاک و بسترهای آلوده است» خاطرنشان میکند: در کشور هلند به محض اطلاع از این بیماری حدود ۵میلیون نهال آلوده را سوزاندند تا از انتشار و سرایت آن جلوگیری کنند. اکنون این پرسش بنیادی مطرح است که چرا حدود۵/۱میلیون شاخه و نهال گل رز از مراحل قرنطینهای گذشته و وارد کشورمان شده است؟ مدیرعامل شرکت گل رز پارسیان اصفهان ادامه میدهد: تولیدکنندگان پس از آنکه به عمق ماجرا پی بردند موضوع را با نمایندگیها و شرکتهای هلندی در میان گذاشتند اما آنها با این استدلال که سازمان حفظ نباتات ایران برای واردات نهالهای مذکور گواهی سلامت صادر کرده از پرداخت خسارت سرباز زدهاند.
به گفته علیرضایی دلالهای واردکننده نهال گل رز نیز همصدا با شرکتهای هلندی، موضعگیری مشابهی اتخاذ کرده و در این میان معلوم نیست گلخانهداران باید شکایت به کجا برند؟
حسن خرمی، رییس هیات مدیره شرکت تعاونی گل رز اصفهان نیز این داستان غمانگیز را چنین بازخوانی میکند: «سازمان حفظ نباتات ایران، بیماری اگروباکتریوم گیاهی را که همه اسنادموجود دال بر قرنطینهای بودن آن است، غیرقرنطینهای اعلام کرده و با این فرافکنی، عملا به دفاع از شرکتهای خطاکار هلندی برخاسته است.»
او میافزاید: «دادخواهی تولیدکنندگان به رغم پیگیری مداوم از طریق نمایندگان مجلس شورای اسلامی و وزارت جهاد کشاورزی به نتیجه نرسیده و حتی آنها متهم به «پیدا کردن دستاویز برای فرار از تعهدات بانکی!» شدهاند.
به گفته خرمی بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی سازمان حفظ نبابات اصفهان بر خلاف نظر سازمان مرکزی ضمن تایید قرنطینهای بودن این آلودگی آن را بسیار خطرناک دانسته و بر تصمیمگیری عاجل برای جلوگیری از شیوع آن تاکید کرده است. جالب این است که سازمان حفظ نباتات ایران، اصطلاح «غیر قرنطینهای تحت کنترل» را برای این بیماری به کار میبرد معالوصف با اذعان به واردات نهالهای آلوده تنها خواستار جلوگیری از این نوع واردات شده که آن هم از سوی واردکنندگان ذینفع این محصول کاملا نادیده گرفته شده است. خرمی تصریح میکند: «نام شرکتی که گل رز آلوده به بیماری به کشورمان صادر کرده در فهرست سیاه ممنوعیت واردات قرار گرفته اما صادرات آن به کشورمان همچنان ادامه دارد و در واقع آنها دلار میگیرند و بیماری خطرناک هلندی صادر میکنند!»
و اما سخن آخر را مدیرعامل شرکت گل رز پارسیان به زبان میآورد: ما به استحضار رییسجمهور کشورمان میرسانیم که «دشت مغان» دیگر با وسعت کل کشورمان در حال تکرار شدن است و اگر همین امروز جلوی این فاجعه گرفته نشود در آیندهای نزدیک یا دور کل کشاورزی کشورمان به خطر خواهد افتاد.»
ارسال نظر