صادرات غیرنفتی به مسیر صعودی بازگشت
دنیای اقتصاد- صادرات غیرنفتی ایران که براساس آمار دو ماهه و سه ماهه اول سال جاری نسبت به سال قبل با رشد منفی مواجه شده بود، براساس آمار چهار ماهه با رشد ۷/۲درصدی به ۵/۴میلیارد دلار رسید. در این مدت، واردات کشور نیز با رشد ۱۲درصدی به ۵/۱۴میلیارد دلار افزایش یافت. گزارش گمرک ایران از چهار ماه تجارت خارجی کشور
صادرات بار دیگر رو به رشد گذاشت
گروه بازرگانی- اگر چه ارزش صادرات کشور در سه ماه نخست سالجاری بیانگر کاهش ۱۷درصدی در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته بود اما ظاهرا ماه چهارم امسال جای آمار و ارقام را جا به جا کرده و روند صادرات کشور سیر صعودی خود را کمابیش بازیافته است.
به گزارش گمرک ایران طی چهار ماه نخست سالجاری معادل ۵/۹۹۲۳هزار تن کالا به ارزش ۸/۳۳۱۱میلیون یورو (معادل ۲/۴۴۷۲میلیون دلار) به خارج از کشور صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر وزن و ارزش به ترتیب ۶۲/۳درصد و ۷۵/۲درصد رشد نشان میدهد. از میزان کل صادرات غیر نفتی در چهار ماه اول امسال ۶/۱۲میلیون یورو (معادل ۱۷میلیون دلار) از محل تجارت چمدانی و ۱/۷۵میلیون یورو (معادل ۵/۱۰۱میلیون دلار) از بازارچههای مرزی انجام گرفته است.
مقصدهای اصلی، بدون تغییر
بیشتــرین صادرات کشور در چهار ماه سال ۱۳۸۶ به کشورهای ۱) امارات متحده عربی، با ۱۵۶۰هزار تن و ارزش ۳/۴۷۱میلیون یورو (۳/۶۳۶میلیون دلار) یا ۷۲/۱۵درصد سهم وزنی و ۲۳/۱۴درصد سهم ارزشی، ۲) عراق، با ۷/۹۳۶هزار تن و ۷/۳۵۰میلیون یورو (۱/۴۷۳میلیون دلار) یا ۴۴/۹درصد سهم وزنی و ۵۸/۱۰درصد سهم ارزشی، ۳) چین با ۳/۲۵۲۲هزار تن و ۲/۲۶۷میلیون یورو (۱/۳۶۱میلیون دلار) یا ۴۲/۲۵درصد سهم وزنی و ۰۷/۸درصد سهم ارزشی، ۴) ژاپن، با ۲/۶۳۸هزار تن و ۹/۲۳۰میلیون یورو (۹/۳۱۱میلیون دلار) یا ۴۳/۶درصد سهم وزنی و ۹۷/۶درصد سهـم ارزشی و ۵) هنـد با ۹/۵۴۹هزار تن و ۵/۱۳۴میلیون یورو (۶/۱۸۱میلیون دلار) یا ۵۴/۵درصد سهم وزنی و ۰۶/۴درصد سهم ارزشی صورت گرفته است. به بیانی دیگر ۵۵/۶۲درصد از سهم وزنی و ۹۱/۴۳درصد از سهم ارزشی صادرات کشور در چهار ماه اول سال ۱۳۸۶ متعلق به ۵ کشور مذکور بوده است.
ارزشمندترین کالاهای صادراتی
پروپان مایع شده با ۹/۳۱۷میلیون دلار و بوتان مایع شده با ۲۲۰میلیون دلار در مجموع به ارزش ۹/۵۳۷میلیون دلار یا ۰۳/۱۲درصد از کل ارزش صادرات رتبه اول را در بین اقلام صادراتی داشته است. پسته و مغز پسته با ۶/۲۵۳میلیون دلار یا ۶۷/۵درصد رتبه دوم، مخلوط هیدروکربورهای بودار با ۵/۱۹۰میلیون دلار یا ۲۶/۴درصد رتبه سوم و آهنآلات و فولاد غیر ممزوج تخت با ۳/۱۲۶میلیون دلار یا ۸۲/۲درصد از کل ارزش صادرات در رتبه بعدی قرار گرفته است. دیگر اقلام عمده شامل گرید نساجی (پلی اتیلن فتالات) با ۵۲/۲درصد، متانول (الکل متیلیک) با ۱۲/۲درصد، وسایل نقلیه با موتور پیستونی درونسوز با ۰۳/۲درصد، کاتود و قطعات کاتود از مس تصفیه شده با ۹۹/۱درصد، فرش و سایر کف پوشهای نساجی با ۹۷/۱درصد بوده است. این ده قلم حدود ۴۱/۳۵درصد از کل ارزش و ۲۴/۲۴درصد از کل وزن صادرات غیرنفتی را در بر میگرفته اند. این در حالی است که در چهار ماه اول سال ۱۳۸۵ مجموع سهم ده اقلام یاد شده حدود ۵۷/۳۰درصد از کل ارزش و ۹۸/۲۰درصد از کل وزن صادرات بود. صادرات این اقلام در مدت یاد شده نسبت به مدت مشابه سال گذشته از لحاظ ارزش حدود ۸۳/۱۵درصد و از لحاظ وزنی حدود ۵۴/۱۵درصد افزایش پیدا کرده است. در مدت مذکور معادل ۳۲/۳۴۸۸میلیون دلار صادرات انواع کالاهای غیر نفتی به کشور پیش بینی شده است که با توجه به صادرات ۲/۴۴۷۲میلیون دلاری حدود ۲۰/۱۲۸درصد از اهداف برنامه چهارم در خصوص ارزش صادرات کالا تحقق یافته است.
بازارچهها، ماه به ماه کم رونقتر
در چهار ماه امسال حدود ۱/۷۵میلیون یورو (معادل ۵/۱۰۱میلیون دلار) کالا از ۲۴ بازارچه مرزی کشور صادر شده است صادرات کالا از بازارچههای مرزی در چهار ماه نخست سال ۱۳۸۶ با کاهش ۴۸/۲۱درصدی نسبت به ارقام مشابه سال ۱۳۸۵ مواجه شده است. بازارچه تمرچین ـ پیرانشهر با اختصاص ۶/۲۸میلیون دلار یا ۱۸/۲۸درصد از صادرات بازارچهها طی چهار ماه اول سالجاری رتبه اول، بازارچه میل ۷۳ با ۸/۱۰میلیون دلار یا ۶۷/۱۰درصد رتبه دوم و بازارچه یزدان با ۶/۱۰میلیون دلار یا ۵۰/۱۰درصد رتبه سوم را به خود اختصاص دادهاند. در ردههای بعدی بازارچه پرویزخان با سهم ارزشی ۲۶/۷درصد، کیله ـ سردشت با ۲۱/۷درصد، دوکوهانه با ۸۱/۶درصد، جلفا با ۲۴/۵درصد، میلک با ۶۵/۴درصد، پیشین - ایرانشهر با ۹۶/۳درصد و شوشمیبا ۸۸/۲درصد قرار گرفتهاند. بیشترین رشد ارزش صادرات کالا از بازارچهها نسبت به دوره مشابه سال قبل به تــرتیب مربوط به بازارچه رازی ـ خوی با ۶۸/۲۹۸درصد، و پیشین ـ ایرانشهر و دوکوهانه به ترتیب با ۸۲/۲۶۲ و ۰۲/۱۳۴درصد بوده است. در چهار ماه نخست سال ۱۳۸۶، شیخ صله با ۳۳/۷۴درصد، سرو با ۵۹/۶۵درصد و نوردوز با ۸۳/۵۸درصد کاهش نسبت به ارقام مشابه سال ۱۳۸۵ بیشترین کاهش صادرات بازارچهها را به نام خود ثبت کردهاند. در این مدت، بازارچههای مرزی دوغارون، بوشهر و سیرانبند ـ بانه هیچگونه فعالیتی نداشتهاند. در چهار ماه اول سال ۱۳۸۶ حدود ۶/۱۲میلیون یورو (معادل ۱۷میلیون دلار) و در هر روز به طور متوسط ۹/۱۳۶هزار دلار کالا از طریق تجارت چمدانی از گمرکات مرزی به کشورهای CIS ارسال شده است. در چهار ماه اول سال گذشته تجارت چمدانی، حدود ۵۶/۱۳میلیون دلار بوده است. مقایسه این ارقام، حاکی از افزایش ۲۴/۲۵درصدی ارزش تجارت چمدانی در چهار ماه اول سال ۱۳۸۶ نسبت به ارقام مشابه سال ۱۳۸۵ است.
مبادی اصلی وارادات
در چهار ماه اول سال ۱۳۸۶، میزان واردات کشور ۵/۱۴۵۵۶هزار تن و به ارزش ۶/۱۰۷۵۲میلیون یورو (معادل ۸/۱۴۴۹۵میلیون دلار) بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۳۸۵ دارای رشد ۷۱/۴درصدی در وزن و ۸۶/۱۱درصدی در ارزش بوده است. ضمنا واردات چهار ماه اول سال گذشتــه ۴/۱۳۹۰۱هزار تن به ارزش ۷/۱۰۳۴۰میلیون یورو (معادل ۸/۱۲۹۵۸میلیون دلار) بود. تراز بازرگانی خارجی کشورمان (بدون احتساب صادرات نفت ) طی چهار ماه اول سال جاری با کسری ۱۰۰۲۴میلیون دلاری و افزایش کسری تراز بازرگانی ۴۷/۱۶درصدی رو به رو بوده است. عمده واردات کشور در چهار ماه اول سالجاری از کشورهای ۱) امارات متحده عربی با ۲۷/۲۷درصد سهم وزنی و ۴۳/۲۴درصد سهم ارزشی، ۲) آلمان با ۷۷/۴درصد سهم وزنی و ۶۹/۱۰درصد سهم ارزشی، ۳) چین با ۶۰/۶درصد سهم وزنی و ۶۳/۷درصد سهم ارزشی، ۴) سوییس با ۶۲/۱۲درصد سهم وزنی و ۰۵/۶درصد سهم ارزشی و ۵) هند با ۳۷/۶درصد سهم وزنی و ۲۸/۵درصد سهم ارزشی انجام گرفته است.
به عبارت دیگر ۶۳/۵۷درصد از سهم وزنی و ۰۸/۵۴درصد از سهم ارزشی کل واردات کشور طی چهار ماه اول سال جاری متعلق به ۵ کشور یاد شده است. در بررسی تراز بازرگانی خارجی جمهوری اسلامیایران با این کشورها ملاحظه میشود که بیشترین ارقام کسری تراز تجاری به ترتیب مربوط به ۱) امارات متحده عربی با کسری معادل ۲/۲۹۰۵میلیون دلار، ۲) آلمان با کسری معادل ۲/۱۴۴۳میلیون دلار، ۳) سوییس با کسری معادل ۸۷۱میلیون دلار، ۴) فرانسه با کسری معادل ۳/۶۲۶میلیون دلار و ۵) انگلستان با کسری معادل ۱/۵۹۹میلیون دلار و ۶) هنـد با کسری ۵/۵۸۳میلیون دلار بوده است. از طرفی ارزش مثبت تراز تجاری کشورمان با کشور عــراق ۵/۴۷۱میلیون دلار بوده است.
تراز منفی با ۹۷ کشور!
بررسی تراز بازرگانی خارجی (بدون نفت و گاز و خدمات) ایران با ۱۷۰ کشور و مناطق آزاد تجاری صنعتی نشانگر آن است که کشورمان طی چهار ماه اول سالجاری با ۹۷ کشور دارای تراز منفی تجاری و با ۷۳ کشور دیگر دارای تراز مثبت تجاری بوده است. طی چهار ماه اول سال ۱۳۸۶، متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی ۷/۴۵۰ دلار و متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی ۸/۹۹۵ دلار بوده است. این در حالی است که متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی طی چهار ماه اول سال ۱۳۸۵، ۴۵۴/۵ دلار و متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی ۲/۹۳۲ دلار بود. به عبارت دیگر متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی در چهار ماه اول سال ۱۳۸۶ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸۴/۰درصد کاهش یافته و در همین مدت، متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی ۸/۶درصد رشد کرده است.
ارسال نظر