فراسوی WTOتا یک ماه دیگر
گزارش رژیم تجاری ایران به WTO ارسال میشود
مدیرکل دفتر نمایندگی تامالاختیار تجاری از ارائه رسمی گزارش رژیم تجاری کشور تا قبل از شروع ماه میلادی جدید به دبیرخانه سازمان تجارت جهانی خبر داد و گفت: این گزارش در برگیرنده آمار و اطلاعات دقیق، مستند و معتبری از تمامی بخشهای اقتصادی و حتی غیراقتصادی کشور متقاضی الحاق است. اسفندیار امیدبخش در گفتوگو با «ایسنا» توضیح داد: سازمان تجارت جهانی به تناسب تمامی موافقتنامههای مورد استناد در این سازمان، اطلاعات متناظری از کشورهای متقاضی مطالبه میکند و این کشورها مکلفند در کلیه زمینههای موردنظر اطلاعات دقیق و مستندی در قالب رژیم تجاری خارجی خود ارائه کنند. امید بخش ادامه داد: در گزارش رژیم تجاری کشورمان صرفا به بیان وضع موجود، سیاستها، قوانین و مقررات اقتصادی تجاری کشور پرداخته شده و یک سند اطلاعاتی و تشریحی است و نه گزارش تحلیلی! البته هیچ ارزشگذاری و داوری یا تحلیلهای اقتصادی در آن ارائه نشده است. مدیرکل دفتر نمایندگی تامالاختیار تجاری همچنین درباره اهمیت و کاربرد گزارش رژیم تجاری در فرآیند الحاق، عنوان کرد: این گزارش زمینههای لازم را برای اعضای سازمان تجارت تجارت جهانی به منظور آشنایی دقیق با قوانین و مقررات کشور فراهم میکند لذا همین آشنایی به اعضای گروهکاری الحاق، امکان مقایسه بین رژیم تجاری کشور با مقررات و قوانین نظام تجارت چند جانبه و موافقتنامههای این سازمان و نیز مشخص کردن مغایرتها را میدهد. وی افزود: اعضای گروه کاری با استفاده از فرصت فراهم شده میتوانند به صورت تدریجی موارد اختلاف را با موافقتنامهها و مقررات سازگار و منطبق کنند.
امیدبخش درباره روند و مراحل تهیه رژیم تجاری بیان کرد: وزارت بازرگانی و دفتر نمایندگی تامالاختیار تجاری از سال ۷۷ تاکنون نسبت به تهیه این گزارش اقدام کرده و در تهیه آن از نظرات ۱۳ وزارتخانه و دستگاههای ذیربط دولتی که فعالیت آنها با یک یا چند موافقتنامه سازمان تجارت جهانی مرتبط است، استفاده کرده است. به گفته وی، مجموع نظرات کارشناسی دستگاههای دولتی مرتبط با این موضوع بالغ بر ۴۰۰ مورد بوده است که تمامی آنها حتیالمقدور در تدوین گزارش رژیم تجاری مورد توجه قرار گرفتهاند. مدیرکل دفتر نمایندگی تامالاختیار تجاری خاطرنشان کرد: پس از جمعآوری نظرات کارشناسی و اعمال آنها در تدوین رژیم تجاری در مرحله بعدی متن انگلیسی این گزارش به طور غیررسمی در اختیار دبیرخانه سازمان تجارت جهانی و نیز آنکتاد قرار گرفت و نظرات رسیده از این نهادهای بینالمللی نیز با در نظر گرفتن منافع ملی در رژیم تجاری اعمال شد، لذا گزارشی که در حال حاضر به تصویب هیات دولت رسیده است در واقع ویرایش نهم گزارشی است که به شکل تدریجی از سال ۷۷ متناسب با تغییر قوانین و مقررات اقتصادی کشور روی آن کار شده است.
امیدبخش گفت: براساس مصوبه اخیر، دولت به وزارت بازرگانی اجازه داده است متن انگلیسی گزارش را از مجاری دیپلماتیک به دبیرخانه سازمان تجارت جهانی ارائه و از دبیرخانه خواسته شود تا آن را بین تمامی ۱۵۰ عضو WTO توزیع کند. وی درباره مرحله پس از ارائه رسمی گزارش رژیم تجاری WTO گفت: مرحله بعد از ارائه گزارش، سوالات متعددی است که از سوی اعضای سازمان تجارت جهانی درباره این گزارش مطرح میشود که از طریق دبیرخانه سازمان تجارت جهانی به وزارت بازرگانی ارائه خواهد شد و وزارت بازرگانی نیز مکلف است تا با همکاری دستگاههای دولتی ذیربط پاسخهای مکتوب را درباره این سوالات به سازمان تجارت جهانی منعکس کند. به گفته امیدبخش، این فرآیند حداقل دو الی سه سال به طول میانجامد تا اعضای سازمان و گروه کاری مربوطه، به شناخت کامل و دقیقی از تمامی زوایای رژیم تجارت خارجی ایران دست یابند.
ارسال نظر