صادرات آرد را جایگزین گندم می‌کنیم

گروه بازرگانی - صادرات یک‌صد تن گندم از کرمانشاه به عراق در هفته گذشته، از آن رو مهم ارزیابی می‌شود که این نخستین محموله صادراتی گندم کشور پس از خودکفایی در تولید این محصول بوده است. در استان کرمانشاه سالانه به طور متوسط یک میلیون تن گندم تولید می‌شود و کشاورزان کرمانشاهی همواره چشمی‌ به آسمان خدا و چشم دیگر به رونق بازار تجارت محصولات خود دارند. در سال‌های اخیر هر گاه بازار صادرات محصولاتی چون نخود، و عدس و لوبیا رونق گرفت، درآمد آنها نیز بالا رفت و همین که چرخ صادرات از کار افتاد، به قول خودشان «ورق برگشت». اکنون این پرسش نیز مطرح می‌شود که چرا صادرات گندم؟ آیا مثلا نمی‌توان به جای گندم آرد صادر کرد؟ استاندار کرمانشاه می‌گوید: اگر ما به جای گندم، آرد صادر کنیم ارزش صادراتی بیشتری خواهد داشت و باید همگام با صدور گندم کار صادرات آرد را نیز شروع کنیم و به تدریج آرد را جایگزین گندم کنیم.

مجید غفوری با استقبال از این رخداد در عرصه تجارت گندم، خاطر نشان می‌کند: از همین امروز مردم عراق گندم صادراتی ایران را با نام کرمانشاه می‌شناسند و باید برای حفظ این نام تلاش کرد و محصولی را با نام کرمانشاه صادر کرد که همواره مرغوب و از بهترین‌ها باشد.

به گفته استاندار کرمانشاه، در کنار صادرات محصول خام باید به فکر صادرات محصولات فرآوری شده باشیم.

استاندار کرمانشاه تصریح کرد: گندم استان کرمانشاه بسیار مرغوب است و باید با احداث ظرفیت‌های ذخیره گندم مانع از خروج گندم از استان شویم.

وی گفت: با ایجاد این ظرفیت‌ها می‌توان علاوه بر تامین گندم مورد نیاز جمعیت استان در هر زمان گندم مرغوب را به خارج از کشور صادر کرد.

استاندار این استان غربی و زرخیز از نظر محصولات کشاورزی تاکید کرد: با طرح‌هایی که در دست اجرا است امسال به اندازه تمام ظرفیت سیلوهای احداثی استان مخازن ذخیره گندم در استان احداث خواهد شد که این نیز از کارهای ارزشمند دولت نهم است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه نیز می‌گوید: ما باید آگاهی کامل داشته باشیم که گندم را چه کسی می‌خرد، چه کسی صادر می‌کند، کیلویی چند خریداری می‌شود و از کدام گمرک صادر می‌شود.

رویین تن گفت: وجود ظرفیت‌های ذخیره‌سازی گندم و رعایت استاندارد از شاخص‌های بسیار مهم در امر صادرات این محصول استراتژیک به خارج از کشور است.

وی خاطرنشان کرد: اگر افرادی خود شخصا به خرید و صادرات گندم اقدام کنند بازار این محصول استراتژیک دچار نوسان خواهد شد و امکان رقابت را از دست خواهیم داد.

به گفته کارشناسان سازمان کشاورزی استان کرمانشاه، امروز که صادرات گندم و آرد از ترکیه به عراق متوقف شده بهترین زمان برای به دست گرفتن بازار عراق است که پس از معرفی گندم ایران و تثبیت بازار عراق می‌توان برای سایر کشورهای متقاضی نیز برنامه‌ریزی کرد.

اما گندم ایران به صورت فله به عراق صادر می‌شود در حالی که صدور گندم در بسته‌های ۵۰ کیلویی هم ارزش افزوده به دنبال دارد و هم می‌تواند نشانه و نماد مرغوبیت گندم صادراتی ایران باشد.

مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان کرمانشاه نیز در این خصوص گفت: دولت نهم به آرزوی دیرینه ملت ایران که صادرکننده گندم باشیم جامه عمل پوشید. اسدا... برخورداری افزود: در سال جاری برنامه صادرات دو میلیون تن گندم در کشور برنامه‌ریزی شده که استان کرمانشاه به عنوان قطب صادرات گندم و نخستین استان کشور صادرات این محصول را شروع کرد.

وی گفت: چون مجوز صادرات گندم چند روز گذشته به دست ما رسید به موقع نتوانستیم در مناقصه خرید گندم دولت عراق شرکت کنیم.

برخورداری افزود: ما امسال پیش‌بینی کرده‌ایم تا سقف ۴۰۰هزار تن گندم به عراق صادر کنیم و سال آینده با شرکت در مناقصه سهم بیشتری از بازار گندم عراق را به خود اختصاص خواهیم داد.

وی گفت: هم‌اکنون هر تن گندم به صورت فله به قیمت ۲۲۰ دلار و هر تن گندم در بسته بندی‌های ۵۰کیلویی به قیمت ۳۳۶ دلار به کشور عراق صادر می‌شود.

برخورداری تصریح کرد: براساس برنامه‌ریزی گندم در کیسه‌های ۵۰کیلویی به عراق صادر خواهد شود چرا که در هر تن ۱۱۶ دلار ارزش افزوده به دنبال دارد.

وی گفت: هم اکنون ظرفیت سیلوهای شرکت غله در استان ۴۵۰هزار تن است که با احتساب ظرفیت ذخیره کارخانه‌های آرد استان به ۵۵۰هزار تن می‌رسد.

به گفته برخورداری این میزان ذخیره برای گندم مصرفی جمعیت استان کافی است که مازاد گندم استان به خارج از استان ارسال می‌شود.

وی گفت: اما با تاکید و حمایت استاندار هم اکنون قرارداد احداث ۲۵۰هزار تن سیلو در استان در قالب ۱۰ طرح از محل طرح‌های کوچک زودبازده منعقد شده و کار اجرایی نیز شروع شده است.

ضمن اینکه از محل کمک‌های فنی و اعتباری ملی نیز با احداث ۳۰۰هزار تن سیلو موافقت شده است. برخورداری تصریح کرد: با بهره‌برداری از این سیلوها تمام گندم مازاد بر مصرف خریداری شده از کشاورزان در استان ذخیره‌سازی خواهد شد و دیگر گندم از استان خارج نخواهد شد.

پیش‌بینی می‌شود که امسال تولید گندم در کشور به ۱۵میلیون تن برسد. به گفته وزیر جهاد کشاورزی نیاز سالانه کشور به گندم ۱۱میلیون و ۳۰۰هزار تن است.

وزارت بازرگانی نیز اعلام کرده است که با اعمال سیاست‌های تشویقی، قطعا ایران در سال جاری به کلوپ کشورهای صادرکننده گندم وارد می‌شود، زیرا امسال استعداد صادرات ۲‌میلیون تن گندم در کشور وجود دارد.