جست‌وجوی بازار از دست رفته

گروه بازرگانی: نام روسیه در سال‌های اخیر بیش از هر کشور دیگری در ارتباط تجاری و سیاسی با ایران، شنیده شده است.

کلید واژه این ارتباط هم نیروگاه اتمی بوشهر و فعالیت‌ هسته‌ای ایران بود. اگر چه رابطه تجاری با بزرگترین بازمانده کشور «شوراها» به همین مقوله ختم نمی‌شود و مبادله کالاهای متعدد و گوناگون دیگر نیز میان دو کشور در جریان است. آمار مبادلات تجاری ایران و روسیه در ده سال گذشته نشان می‌دهد که کفه ترازو به نفع روس‌ها همواره سنگین‌تر بوده است. در سال ۱۳۷۶ ایران ۵/۴۵میلیون دلار کالا به روسیه صادر کرده و در همان سال ارزش واردات ایران از آن کشور ۷۰۵میلیون دلار برآورد شده است. ده سال بعد، روس‌ها ارزش صادرات خود به ایران را به بیش از یک‌میلیارد دلار رساندند در حالی که فقط ۱۸۰میلیون دلار کالا از ایران وارد کردند.

عمده کالاهایی که از ایران به روسیه صادر می‌شود شامل محصولات کشاوزی و معدنی، همچون کشمش، انواع میوه و آب میوه، رب گوجه، خرما، پسته و نیز انواع سنگ، اکسیدها و سنگ مولیبدن است، البته خودرو و کفش نیز در این فهرست جا گرفته‌اند.

اما روسیه عمدتا کالاهای پیشرفته صنعتی، مانند راکتورها و قطعات راکتورهای هسته‌ای، قطعات توربین‌های بخار آبی،

ماشین‌آلات برای، جداسازی ایزوتوپ، وسایل نقلیه و ... را به ایران صادر می‌کند.

این آمار رسمی که روی سایت سازمان توسعه تجارت ایران قرار گرفته، از یک‌سو نشانگر ترکیب ثابت مبادلات تجاری دو کشور و از سوی دیگر بیانگر تراز تجاری منفی ایران است. در چنین وضعیتی سامان‌دهی مجدد روابط تجاری دو کشور و جست‌وجوی بازارهای جدید برای رسیدن به توازن تجاری، ضرورت تاریخی دارد.

سازمان بازرگانی استان تهران، اعلام کرد که از ۲۴تا۳۱تیر ماه جاری یک هیات تجاری به منظور بازاریابی و شناخت فرصت‌های تجاری به روسیه اعزام خواهد کرد. قرار است این هیات متشکل از مدیران و نمایندگان شرکت‌هایی باشد که عمدتا در زمینه تولید و تجارت محصولات مواد غذایی، انواع کنسانتره، انواع خشکبار و نیز تولید لوازم ساختمانی فعالیت می‌کنند.