روابط 5/6میلیارد دلاری سال 2006

گروه بازرگانی- پنجمین اجلاس شورای بازرگانی مشترک ایران و ترکیه پس از یک وقفه دو ساله روز سه‌شنبه در استانبول آغاز به کار کرد.

در این اجلاس نمایندگان مهم‌ترین نهادهای غیر دولتی ایران و ترکیه ابعاد مختلف روابط اقتصادی و تجاری دو کشور را بررسی کردند.

رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در این اجلاس، بستر مهمی که برای سرمایه‌گذاری خارجی در ایران فراهم شده را با سرمایه‌گذاران ترکیه در میان گذاشت و تجار و بازرگانان ترک را برای حضور در ایران دعوت کرد. علی نقی خاموشی با بیان اینکه سرمایه‌گذاران ترکیه‌ای باید پا پیش بگذارند، گفت: از نفت گرفته تا گاز طبیعی، مس، روی، آلومینیوم، نیکل و... به وفور در ایران وجود دارد و ایران آماده همکاری با سرمایه‌گذاران ترکیه و توسعه هرچه بیشتر آن است.خاموشی ابلاغیه اصل۴۴ قانون اساسی را بازگو کرد و افزود: با ابلاغ این اصل فعالیت در صنایع مهمی که در دست دولت است، به روی بخش‌خصوصی باز شده و خارجیان نیز می‌توانند در اقتصاد کلان ایران شرکت کنند و از امتیازات مضاعفی از قبیل معافیت در مالیات نیز برخوردار شوند.او تصریح کرد: سرمایه‌گذاران خارجی اکنون می‌توانند سود خود را بدون مشکل به خارج منتقل کنند و بهترین فرصت برای همکاری بین ایران و ترکیه با این تسهیلات فراهم آمده است.

رییس اتاق ایران همچنین در دیدار با دکتر «عمر پولاد» رییس انجمن صاحبان صنایع و بازرگانان مستقل ترکیه موسوم به «موسیعاد» پیشنهاد تشکیل «اتاق بازرگانی مشترک بین ایران و ترکیه» را ارائه داد.خاموشی با اشاره به پنجمین اجلاس مشترک بازرگانی ایران و ترکیه گفت: این اجلاس می‌تواند راهگشای تعامل بیشتر بین بخش‌های خصوصی دو کشور باشد.عمر پولاد نیز با اشاره به اجلاس اخیر کارآفرینان مسلمان در استانبول در چارچوب مجمع بین‌المللی کار، بر اهمیت توجه بیشتر کشور‌های اسلامی به این مجمع به عنوان «داووس اسلامی» تاکید کرد.

رییس موسیعاد، روابط ایران و ترکیه را «خوب و برادرانه» توصیف کرد و خواهان توسعه هرچه بیشتر این روابط شد. رفعت حصار جیکلی اوغلو، رییس اتحادیه اتاق‌ها و بورس‌های ترکیه و رییس شورای روابط اقتصادی خارجی ترکیه نیز در این اجلاس گفت: ترکیه خواهان سرمایه‌گذاری بیشتر در ایران است و برای تحقق این امر لازم است که مشکلات غیراقتصادی پیش‌روی سرمایه‌گذاران بزرگ ترکیه‌ای برای سرمایه‌گذاری کلان در ایران برداشته شود. وی با استناد به اینکه در مبادلات تجاری میان دو کشور، کفه ترازو به سود ایران سنگینی می‌کند، خواستار تشویق واردکنندگان ایرانی به واردات بیشتر از ترکیه شد.

حصار جیکلی‌اوغلو یادآور شد: در روابط اقتصادی دو کشور، مساله حمل و نقل زمینی و بانکداری به صورت مشکلات مزمنی درآمده است که باید در کوتاه‌مدت برطرف شود. او همچنین خواهان حمایت ایران از فعالیت بیشتر شرکت‌های پیمانکاری ترکیه در ایران شد و افزود: تامین شرایط مساوی برای شرکت‌های پیمانکاری و خدمات فنی و مهندسی ترکیه در ایران حائز اهمیت است.غلامرضا باقری‌مقدم، سرپرست سفارت ایران در ترکیه نیز در این نشست پیشنهاد تشکیل شرکت‌های مشترک ایران و ترکیه را داد و گفت: تشکیل چنین شرکت‌هایی می‌تواند پیوند خوبی بین تجار و صاحبان صنایع دو کشور ایجاد کند تا منافع اقتصادی آن نیز عاید دو ملت شود.شورای بازرگانی مشترک ایران و ترکیه، در ترکیه زیر حمایت شورای روابط اقتصادی خارجی ترکیه وابسته به اتحادیه اتاق‌ها و بورس‌های ترکیه فعالیت می‌کند. «علی عثمان اولوسوی»، رییس طرف ترک شورای بازرگانی مشترک ایران و ترکیه در کنار «رفعت حصار جیکلی اوغلو» و شماری از بازرگانان ترکیه به عنوان طرف ترک هیات ایرانی به سرپرستی علی نقی خاموشی در این اجلاس حضور دارند.«گورجان ترک اوغلو» سفیر ترکیه در تهران نیز در این اجلاس شرکت کرده است.

به گزارش خبرگزاری «زمان» ترکیه، ارزش مبادلات تجاری میان ایران و ترکیه در سال ۲۰۰۶ به ۶میلیارد و ۶۸۱میلیون دلار رسید که در مقایسه با سال ۲۰۰۶ نشانگر رشد ۴۵/۵۲درصدی است. ترکیه در ماه دسامبر سال گذشته میلادی ۱۲۲میلیون و ۲۴۱هزار دلار کالا به ایران صادر کرد که نسبت به ماه دسامبر سال ۲۰۰۵ ۹/۵۴درصد افزایش داشت. ایران نیز در همین ماه ۳۸۸میلیون و ۱۰۹هزار دلار کالا (با احتساب گاز) به ترکیه صادر کرد که ۱۵درصد رشد نشان می‌دهد. در مجموع ارزش صادرات ترکیه به ایران در سال ۲۰۰۶ به یک‌میلیارد و ۵۸میلیون دلار بالغ شد (۹/۱۵درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۰۶) ایران نیز در این سال ۵میلیارد و ۶۲۳میلیون دلار کالا به ترکیه صادر کرد (۱/۶۲درصد افزایش). بنابراین تراز تجاری ترکیه با ایران در سال ۲۰۰۶ با کسری بیش از ۵میلیارد دلاری روبه‌رو شد.