بخش خصوصی دو کشور در آستانه فصل نو

فرشید خاموشی- روز گذشته بار دیگر تاجران و دست‌‌اندرکاران سفارت چین در تهران به اتاق بازرگانی ایران آمدند تا در حضور خبرنگاران رسانه‌های دو کشور، سازهای تعامل و تفاهم خود را به صدا درآورند. عکس: راحله شیخ

اسدا... عسگر اولادی، پیام خود به هیات چینی را در یک جمله بیان کرد: «چین آنگونه قضاوت کند که خود تشخیص می‌دهد نه آنگونه که رسانه‌های غربی درباره ایران می‌اندیشند». او ادامه داد: ایران آماده است تا با قدرت اول اقتصادی شرق آسیا که می‌رود به قدرت برتر اقتصادی جهان تبدیل شود روابط بازرگانی و اقتصادی را گسترش دهد.

رییس اتاق مشترک ایران و چین، مطالبه جدی از هیات چینی را تشخیص چگونگی همکاری دو کشور در صحنه قرن بیست و یکم عنوان کرد و افزود: از«منظر اقتصادی حرکت‌های خوبی را شروع کرده‌ایم. طی ۱۷سال گذشته حجم مبادلات بازرگانی دو کشور ۷۰۰برابر شده است و توانسته‌ایم رقم مبادلات تجاری دو طرف را از ۲۰۰میلیون دلار به ۱۴میلیارد دلار در سال ۲۰۰۶ برسانیم.»

او با بیان اینکه طی ۵سال اخیر بیش از ۲۳۰۰نفر از فعالان اقتصادی به عضویت اتاق مشترک ایران و چین درآمده‌اند از شبکه تلویزیونی SunTV خواست با شناسایی ظرفیت‌های اقتصادی ایران، اطلاعات شفافی در جامعه اقتصادی و اجتماعی چین انعکاس دهد: «ما اگر یکدیگر را بهتر بشناسیم و اطلاعات بیشتری از یکدیگر داشته باشیم، عاملان اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دو کشور راه خود را برای توسعه فضای همکاری‌ها پیدا خواهند کرد.» عضو هیات رییسه اتاق ایران همچنین اظهار امیدواری کرد تا پایان سال ۲۰۰۷ میلادی بخش‌خصوصی و به ویژه اتاق ایران میزبان دست کم ۳هیات چینی باشد.

عسگر اولادی افزود: سعی داریم رقابت خود را ماهیانه توسعه دهیم و از طرف چینی نیز توقع داریم موقعیت ایران را در خاورمیانه به خوبی درک کند، تشکر می‌کنیم از چین بزرگ که در صحنه‌های بین‌المللی همواره از کشور ما حمایت کرده است، سلام به ملت بزرگ چین!».

سفیر ایران در چین نیز در این همایش، به همفکری و مشورت در راه توسعه روابط بلندمدت دو کشور تاکید کرد و گفت: «در روابط دو دهه گذشته ایران و چین پیشرفت‌های زیادی صورت گرفته اما نباید به اعداد و ارقام به تنهایی اکتفا کرد و قانع شد، بلکه باید به مقوله گسترش همکاری‌های فکری، معنوی و تاریخی نیز باید توجه داشت.» جواد منصوری، به پیشنهاد سفیر چین در خصوص تاسیس مرکز کنفوسیوس‌شناسی در ایران اشاره کرد و ادامه داد: یکی از دانشگاه‌های ایران راه‌اندازی این مرکز را بر عهده خواهد گرفت. این طرح نمونه‌ای از کارهایی است که برای شناخت دو ملت و همکاری‌های بلندمدت و عمیق موثر خواهد بود».

منصوری خاطرنشان کرد: «در بخش بازرگانی به‌رغم رشد مناسبات و مبادلات، هنوز در بخش‌هایی از کشور چین حضور کمرنگی داریم. در حالی که باید در غرب چین به‌طور ویژه فعال شویم و در این زمینه دولت چین پیشنهاد یک رابطه ویژه استانی مابین سین کیانگ و استان خراسان را داده است.»

او چین را نه یک کشور بلکه یک «قاره» دانست که هر استان آن به منزله یک کشور است، بنابراین به همکاری‌های استانی مابین دو کشور تاکید کرد.

رییس اتاق ایران نیز در برابر دوربین‌های شبکه Sun TV از رقابت تنگاتنگ زنان ایران با زنان کشورهای غربی و پیشرفته گفت و اینکه در ایران هیچگونه تبعیضی، بین زنان و مردان نه تنها وجود ندارد بلکه تمام پست‌های اجتماعی برای حضور زنان آزاد است و از نمایندگی مجلس گرفته تا ریاست جمهوری، اگرچه به اعتقاد خاموشی برای تصاحب کرسی ریاست جمهوری قدری باید زرنگ و فعال باشند.خاموشی همچنین اضافه کرد که در‌حال‌حاضر در دورافتاده‌ترین مناطق ایران امکانات برابری با شهرها ایجاد شده است.او با بیان چنین فضای اجتماعی و زیست‌محیطی از ایران، باب گفت‌وگوهای اقتصادی را با اصل ۴۴ آغاز کرد و به‌طور خلاصه سیاست‌های این اصل و تحولی را که با اجرای آن در اقتصاد ایران رخ می‌دهد را برای چینی‌ها بازگو کرد.

رییس اتاق ایران سپس به قانون جذب سرمایه‌گذاری خارجی ایران اشاره کرد که براساس آن هیچ تفاوتی مابین سرمایه‌گذار خارجی و سرمایه‌گذار ایرانی در کشورمان وجود ندارد و امکانات برابری در اختیار سرمایه‌گذار خارجی در ایران قرار می‌گیرد.خاموشی با بیان اینکه فرآورده‌های پتروشیمی، مهم‌ترین اقلام صادراتی ایران به چین است، افزود: «سرمایه‌گذاران چینی می‌توانند برای تامین نیازهای خود در حوزه فرآورده‌های پتروشیمی بدون دغدغه در ایران سرمایه‌گذاری کنند.»

او ادامه داد: «با ابلاغ سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، ساختار اقتصادی ایران از سیستم متمرکز به سیستم بازار تبدیل شده است. بنابراین شما فعالان اقتصادی چین از این پس با بخش خصوصی ایران طرف هستید، کافی است که طرف قابل‌اطمینان ایرانی خود را پیدا کنید.»

بنیان‌گذار شرکت سرمایه‌گذاری ایرانیان تصریح کرد: «با ۳ شرکت چینی در سطح کلان در حال مذاکره هستیم، البته طرف چینی‌ها وزارت نفت است و ما قصد داریم زمینه جایگزینی وزارت نفت با بخش خصوصی را فراهم کنیم.»

در ادامه این مراسم محمد خزاعی رییس سازمان سرمایه‌گذاری‌های خارجی با بیان اینکه روابط ایران و چین یک رابطه چند هزار ساله است، افزود: ایران یکی از بازیگران مهم بین‌المللی خصوصا در خاورمیانه است بنابراین روابط دو کشور از این منظر به عنوان دو بازیگر بین‌المللی باید مورد توجه قرار گیرد. وی خاطرنشان کرد: یک هیات ایرانی چند ماه گذشته به چین رفتند و مذاکرات مختلفی با همتایان چینی برگزار شد و از دستاوردهای این مذاکرات می‌توان به گسترش مبادلات اشاره کرد. خزاعی افزود: یکی از سه موافقتنامه پایه‌ای برای امور اقتصادی و سرمایه‌گذاری در سال ۸۴ لازم‌الاجرا شد و سرمایه‌گذاران دو کشور از حمایت‌های این موافقتنامه بهره‌مند هستند. به گفته معاون وزیر اقتصاد و دارایی موافقتنامه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف بین ایران و چین لازم‌الاجرا شد و براین اساس دو طرف از پرداخت مالیات معاف هستند.

وی با بیان اینکه بانک تجارت ایران در چین آماده فعالیت است، افزود: امضا یک یادداشت تفاهم در تشکیل کمیته مشترک سرمایه‌گذاری بین ایران و چین انجام شده است.

خزاعی با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاری‌های متعددی توسط چینی‌ها در ایران در حال انجام است، افزود: اما متاسفانه سرمایه‌گذاری مستقیم مناسبی با توانمندی چین در ایران انجام نشده است. وی نسبت به انجام سرمایه‌گذاری‌های مستقیم شرکت‌های چینی در ایران اظهار امیدواری کرد.