در نامه اعتراضآمیز اتحادیه صادرکنندگان مبلمان عنوان شد
کاهش تعرفه مواد اولیه ضروری است
گروه بازرگانی- اتحادیه صادرکنندگان مبلمان خواستار کاهش تعرفه مواد اولیه مورد نیاز تولید و بازگشت تعرفه واردات مواد اولیه تولید مبلمان، (MDF) و نئوپان خام به ۱۰درصد و کاهش تعرفه واردات MDF و نئوپان روکش شده به ۲۵درصد شد. این درخواست قرار است در جلسه کمیسیون ماده یک که معمولا در پایان سال درباره برخی تعرفهها تجدیدنظر میکند، مطرح شود. از سوی دیگر انجمن صنفی صاحبان صنایع چوب که نماینده ۱۵ کارخانه فعال تولیدکننده نئوپان است نیز در خواست افزایش تعرفه مواد اولیه را مطرح کرده است.
اتحادیه صادرکنندگان مبلمان طی نامهای خطاب به تشکلهای اتاق بازرگانی با اشاره به دلایل و مبانی کارشناسی مربوط به این موضوع عنوان کرده است که مهمترین دلیل این درخواست تمایل تولیدکنندگان مبلمان و مصنوعات چوبی به استفاده از نئوپان و MDF خارجی با کیفیت بالا است چرا که تولید MDF در داخل کشور بسیار کمتر از مقادیر مورد نیاز تولیدکنندگان مبلمان است و در این شرایط تولیدکنندگان مبلمان در صورت استفاده اجباری از نئوپان تولید داخل به اجبار مبلمان فاقد کیفیت و غیر رقابتی را به بازار داخلی عرضه میکنند و رقابت در بازارهای دیگر نیز امکانپذیر نخواهد بود.
مهدی غضنفری، رییس سازمان توسعه تجارت و معاون وزیر بازرگانی، درباره افزایش تعرفه واردات MDF (مواد اولیه صنعت مبلمان) و تاثیر آن در تولید صادراتی و افزایش هزینههای تولید معتقد است: باید در تعیین تعرفهها به یک نقطه تعادل دست یابیم و اگر این پیشنهاد مطرح شود، بررسی خواهد شد.
در عین حال برخی از دستاندرکاران تولید و صادرات این بخش نیز هر یک انتقادهایی را در مورد وضعیت مواد اولیه تولید به ویژه MDF و نئوپان مطرح میکنند. مهرداد جهانگیرنیا، عضو هیاتمدیره و بازرس اتحادیه صادرکنندگان مبلمان منزل و اداری با بیان اینکه مشکل کمبود و کیفیت نازل مواد اولیه ریشه در تمایل نداشتن سرمایهگذاران به فعالیت در بخش تولید اوراق فشرده دارد، میگوید: واردات بیش از ۴۰۰هزار متر مربع MDF و نئوپان در سال گذشته در مقایسه با تولید ۴۰هزار متر مربع کارخانههای داخلی بیانگر فاصله بسیار بین تولید و نیاز تولیدکنندگان و صادرکنندگان است که در صورت نبود واردات موجب ایجاد انحصار برای تولیدکنندگان مواد اولیه در داخل و فراهم کردن محدودیت برای تولید مبلمان با کیفیت و مرغوب میشود. به گفته جهانگیرنیا، طی پنج سال گذشته و با تقویت نگاه تولید برای صادرات مبلمان، مصرف MDF افزایش یافته و توجه به نئوپان کمتر شده است که همین امر موجب شد تا تولیدکنندگان نئوپان با مشکل فروش تولیدات خود مواجه شوند و شرایط به گونهای باشد که در حال حاضر شش تولیدکننده از ۱۶ شرکت فعال در این زمینه به ورشکستگی رسیدهاند. وی افزود: این در حالی است که مشکل اصلی این شرکتها از یک سو قدیمی بودن ماشینآلات و تکنولوژی تولید را نشان میدهد که منجر به تولید نئوپان با کیفیت بسیار پایین شده و از سوی دیگر کمبود چوبآلات تبدیل نشده شامل گرده بنیه یا پوست، هیزم و کاتین برای تولید نئوپان بوده است.به اعتقاد جهانگیرنیا صنعت تولید مبلمان با داشتن بیش از یکمیلیون شاغل مستقیم و غیر مستقیم نباید هزینه مستهلک شدن دستگاهها و نیز غیررقابتی بودن محصولات شرکتهای تولیدکننده نئوپان داخلی را بپردازد.
وی با انتقاد از نتایج و تاثیرات منفی ناشی از بالا بودن تعرفه واردات مواد اولیه شامل MDF و نئوپان خام، میگوید: در حال حاضر چندین کارخانه «پست فرمینگ» به توانایی تولید MDF ملامینه که در تولید مبلمان به کار میرود دست یافتهاند، ولی به علت تعرفه بالای MDF و نئوپان خام بسیاری از آنها از دور رقابت خارج شده و تعداد انگشت شماری قادر به فعالیت هستند. وی هشدار داد که اگر نیاز تولیدکنندگان مبلمان به مواد اولیه مرغوب با قیمت مناسب به درستی تامین نشود، قدرت رقابت این صنعت با رقبای خارجی به دلیل تولید محصولات غیر رقابتی کاهش مییابد، بنابراین برای رفتن به سمت فضای رقابتی نباید از نظام تعرفه استفاده کرد. وی تاکید میکند که مسوولان باید توجه کنند در دوره پنج سال گذشته صنعت مبلمان در حال رسیدن به رشد و شکوفایی بوده است و نباید واحدهای تولیدکننده مبلمان با قابلیت صادرات و صدها هزار نیروی کار این بخش را فدای چند شرکت محدود با حداکثر ۱۵هزار نیروی کار کرد، لذا فعالان این صنعت خواهان آن هستند که نظام تعرفهای در این زمینه حذف شده و زمینههای دسترسی به مواد اولیه ارزان فراهم شود تا کشورمان نیز به ارزش افزوده واقعی تولید مبلمان دست یابد. عباسی، دبیر اتحادیه صادرکنندگان مبلمان منزل و اداری نیز با اشاره به لزوم حمایتهای دولت از صنعت مبلمان، میگوید: دولت باید مانند کشورهای ترکیه و مالزی که برای تولیدکنندگان خود کمکهای ویژه از طریق تشکلهای صادراتی در نظر میگیرند کمکهایی را برای این صنف پیشبینی کند.
وی با بیان اینکه صنعت مبلمان با چالشی به لحاظ حمایتهای صادراتی روبهرو نیست، میگوید: افزایش تعرفه واردات MDF در نیمه اول سالجاری در عمل منجر به ایجاد منافع مالی زودگذر برای حداکثر ۱۵ تولیدکننده داخلی نئوپان در مقابل دهها هزار تولیدکننده مبلمان و دکوراسیون با بیش از یکمیلیون شغل و میلیونها مصرفکننده داخلی مبلمان شده است.عباسی با تاکید بر اینکه دستاندرکاران صنعت مبلمان و دکوراسیون همواره خواستار حمایت زیربنایی از صنایع داخلی در مقابل واردات هستند، عنوان میکند: فعالان این صنعت خواستار حمایت از تمامی کارخانههای تولید نئوپان و MDF داخلی از طریق رفع معضلات و مشکلات زیربنایی آنها، شامل تامین چوبآلات خام به عنوان مواد اولیه مورد نیاز آنها، نوسازی و بهروزرسانی ماشینآلات تکنولوژی خطوط تولید هستند. دبیر اتحادیه صادرکنندگان مبلمان منزل و اداری با اشاره به همجواری ایران با روسیه به عنوان بزرگترین منبع چوب سوزنی برگ در جهان میگوید: ما نباید کارخانجات تولید نئوپان و MDF کشورمان را از واردات چوبآلات خام تنها بهدلیل مشکوک بودن به ورود امراض گیاهی به همراه این مواد حتی در صورت اعمال روشهای علمی آفتزدایی و قرنطینه، محروم کنیم. وی در ادامه تاکید میکند که دولت با اتخاذ تصمیمات کارشناسی علمی برای حل زیربنایی مشکلات بخش صنعت نئوپان از هرگونه اقدامی که صرفا منجر به جابهجایی مشکل و انتقال آن به بخشهای بزرگتر صنعت کشور شود خودداری کند و در عین حال زمینه به وجود آمدن مشکلات و معضلات بیشتر را در بخش صنعت از میان بردارد، چرا که اقدام نسنجیده افزایش تعرفه MDF و نئوپان خام در نیمه اول سال ۸۵ موجب افزایش ناگهانی بهای این مواد در بازار و ایجاد زمینه سوءاستفاده برخی افراد فرصتطلب و نیز افزایش چشمگیر بهای انواع مبلمان و زیان منافع مصرفکنندگان شده است که این مساله تنها به سود مبلمان وارداتی و صنعت مبلمان کشورهایی نظیر چین، ترکیه و مالزی خواهد بود.
همچنین محمدرضا دقیقی، مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی درودگران، با انتقاد از تاثیر منفی تعرفه بالای واردات مواد اولیه بر روی افزایش قیمتهای مبلمان، تصریح میکند: بالا رفتن تعرفه مواد اولیه نوعی جریان توزیع و گسترش واسطهگری و دلالی در این صنعت ایجاد کرده است. به گفته وی در این جریان برخی از کارخانهها به صورت واسطه عمل کرده و به شکل مستقیم معامله نمیکنند و این امر نوعی سودجویی محسوب شده و غیرقابل قبول است چرا که ضررهای آن متوجه تولید، صادرات و مصرفکنندگان داخلی میشود. دقیقی با اشاره به فعالیت بیش از ۵۱هزار واحد صنفی در زمینه تولیدات مبلمان تاکید میکند: نیاز این تعداد واحد صنفی فعال به مواد اولیه در کشور تامین نمیشود و این مساله به عمدهترین مشکل این صنف تبدیل شده است. وی میگوید: با وجود اینکه کارخانههای تولید ماده اولیه نئوپان ۶۳۰هزار مترمکعب ظرفیت عادی دارند، اما بهدلیل فرسودگی ماشینآلات نهایتا قادر به تولید ۴۶۰هزار مترمکعب نئوپان فاقد کیفیت هستند، در حالی که نیاز تولیدکنندگان مبلمان بیش از ۶۵۰هزار مترمکعب است. دقیقی در ادامه با اشاره به ممنوع شدن واردات مواد اولیه باکیفیت و ارزان از کشورهای همسایه عنوان میکند: این تصمیمات و نیز افزایش غیرکارشناسی تعرفههای واردات مواد اولیه موجب فاصله گرفتن از فضای رقابتی بازار جهانی مبلمان و تولیدات صنایع چوب میشود.
به گفته وی بهدلیل فرسودگی ماشینآلات داخلی و گرانی مواد اولیه وارداتی ۵۱هزار صنف تولیدی صادراتی مبلمان و تولیدات چوبی قادر به صادرات رقابتی نیستند، چرا که مواد اولیه باکیفیت و ارزان در اختیار ندارند. دقیقی میگوید: افزایش سرسامآور و بیرویه مواد اولیه تولید داخل به گونهای بوده است که در طول سالجاری بیش از پنج مرتبه رشد قیمت داشتهاند که لطمات ناشی از آن عمدتا متوجه مصرفکنندگان و صادرکنندگان و حتی بخش تولید و اشتغالزایی در این بخش شده است. وی پیشنهاد میکند: دولت با اعطای وامهای صنعتی و کارمزد کم صنایع تولیدکننده مواد اولیه MDF و نئوپان را نوسازی کرده و از طریق ایجاد تعادل در استفاده از منابع جنگلی و نیز کاستن از قیمت مواد مورد نیاز از آنها این کارخانهها را مورد حمایت قرار دهد و از نظام تعرفهای استفاده نکند. مدیرعامل شرکتهای تعاونی درودگران همچنین بر لزوم استفاده مسوولان تصمیمگیرنده در حوزه تعرفهها از نظرات فعالان صنف تولیدکننده و صادرکننده درودگران کشور تاکید کرد و از اینکه مسوولان تنها با کارشناسان انجمن صنفی کارفرمایان چوب در این زمینه تصمیمگیری میکنند، اظهار تاسف کرده و خواستار اصلاح این روند شد.
ارسال نظر