«ایران‌پویا» 2میلیون و 600هزار دلار کالا به عراق صادر کرد

گروه بازرگانی- شرکت ایران‌پویا در سال‌جاری ۲میلیون و ۶۰۰هزار دلار یخچال، کولر و یخچال‌فریزر به عراق صادر کرده است. احمد علیمحمدی، مدیرعامل ایران‌پویا در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد»، با بیان اینکه این کالاها از طریق مرز باشماق به سلیمانیه صادر شده، افزود: فعالیت تجاری این شرکت با عراق عمدتا از طریق بنکداری صورت می‌گیرد.

وی با بیان آنکه عمده تولیدات این شرکت را محصولات برودتی نظیر انواع یخچال، یخچال‌فریزر و کولر تشکیل می‌دهد، از رویکرد این شرکت برای تولید یک نوع کولر جدید با «برند» جنرال استیل خبر داد و گفت: این شرکت در سال نخست ۴۰هزار دستگاه از این نوع کولر تولید کرد.

علیمحمدی سپس نیاز داخلی به انواع یخچال، فریزر و یخچال فریزر را ۵/۱ تا ۲میلیون دستگاه در سال ذکر کرد و افزود: این شرکت در سال ۸۴ با تولید ۱۵۷هزار دستگاه انواع یخچال و یخچال فریزر حدود ۸ تا ۱۰درصد از سهم بازار را به خود اختصاص داد.به گفته وی، سهم یخچال، فریزر و یخچال فریزر وارداتی در تامین نیاز داخلی حدود ۳۰درصد برآورد می‌شود.

وی پیش‌بینی کرد: مجموع تولید شرکت ایران‌پویا تا پایان سال‌جاری به ۱۶۵هزار دستگاه برسد.علیمحمدی سپس خواستار افزایش تعرفه محصولات برودتی وارداتی به صورت CBU شد و گفت: تا زمانی که دولت تعرفه وادرات CBU را بالا نبرد و تعرفه قطعات وارداتی به صورت CKD و SKD را کاهش ندهد، تولیدکنندگان داخلی قادر به رقابت با محصولات برودتی وارداتی نخواهند بود.

وی با بیان آنکه یخچال محصولی است که حمل آن سخت و هزینه‌بر است، گفت: صادرکنندگان خارجی ترجیح می‌دهند یخچال فریزرهای بزرگ یا سایدبای‌ساید را که امکان دریافت سود بیشتری برای آنها در پی دارد، وارد ایران کنند.

مدیرعامل «ایران‌پویا»، تصریح کرد: این شرکت علاوه بر ۸۷۰ شغل مستقیمی که پدید آورده، برای ۲هزار و ۵۰۰خانوار نیز به صورت غیرمستقیم اشتغال ایجاد کرده است.علیمحمدی، با بیان اینکه افزایش دستمزدهای سالانه و سربار، مشکلات واحدهای تولیدی را تشدید می‌کند و سبب زمین خوردن آنها می‌شود، از مسوولان خواست با برقراری رابطه مناسب میان کارگر و کارفرما، زمینه کاهش چالش‌‌ها میان این دو را فراهم کنند.وی از تغییر در نوع مصرف یخچال و یخچال فریزر در کشور خبر داد و افزود: همین موضوع سبب شده است که اکثر واحدهای تولیدکننده داخلی نسبت به تولید محصولات برودتی بدون برفک (نوفراست) اقدام کنند.

علیمحمدی، با اشاره به اینکه در تولید محصولات این شرکت علاوه بر افزایش جا، زیبایی هم مدنظر قرار گرفته است، گفت: یک نوع محصول نوفراست تحت لیسانس یک شرکت معتبر داخلی تولید و در ۲ ماه گذشته به بازار عرضه کرده‌ایم و محصول جدید دیگری نیز تا اواخر سال به بازار ارائه خواهیم کرد. وی کمبود نقدینگی را از جمله مشکلات واحدهای تولیدی ذکر کرد و گفت: اعمال سیاست‌های انقباضی بانک‌ها سبب افزایش مشکلات واحدهای تولیدی شده است.

مدیرعامل «ایران پویا»، با بیان اینکه بخش صنعت دچار روزمرگی شده است، گفت: مدیر یک صنعت به جای بهینه‌سازی خطوط و بهبود وضعیت واحد تحت پوشش خود، مرتب در پی مسائل امور مالی اعم از پرداخت بدهی‌ها، حقوق کارگران و غیره است. علیمحمدی، اجرای طرح لیزینگ در بخش لوازم خانگی را در زمان حاضر غیرعملی دانست و گفت: تنها در صورتی که دولت از این بخش حمایت کند، لیزینگ لوازم خانگی امکان‌پذیر خواهد بود.

خاموشی: دولت از بخش خصوصی ایران در بازار عراق حمایت کند

از سوی دیگر رییس اتاق ایران در گفت‌وگو با «ایسنا»، گفت: تمام تلاش ما در اتاق ایران هموار کردن راه برای حضور بخش‌خصوصی در بازار عراق است، یعنی تلاش می‌کنیم اول ثابت کنیم بازار عراق بازار پرمنفعتی است و دوم امنیت لازم را برای بخش‌خصوصی فراهم کنیم و هرچه در این کار موفق تر باشیم، حضور بخش‌خصوصی در بازار عراق را بیشتر شاهد خواهیم بود.

وی درباره علت پایین بودن سهم ایران از بازار عراق گفت: یکی از گرفتاری‌های ما در بازارهای هدف این است که متاسفانه همچون کشورهای دیگر زمینه حمایت از بخش‌خصوصی را در این بازارها نداریم، به عنوان مثال آن طور که دولت ترکیه از صادرکنندگانش در ایران حمایت می‌کند، دولت ایران از صادرکنندگان ایرانی در ترکیه حمایت نمی‌کند، یعنی ابزار حمایتی را هنوز نساخته‌ایم.

وی افزود: ما در کل عراق در کنار یک سفارتخانه یک نفر را در بغداد به عنوان بخش بازرگانی داریم و قاعدتا افرادی که در سلیمانیه و جنوب عراق و حتی خود بغداد کار می‌کنند دسترسی کافی به این فرد ندارند و این فرد نیز نمی‌تواند از آنها در مقابل مشکلات حمایت کند، ضمن اینکه اصولا هنوز نهادهای عراق متزلزل است و آن استحکام لازم را پیدا نکرده تا بتواند از تخلفات به نحو احسن جلوگیری کند.

خاموشی با اذعان به این موضوع که کیفیت برخی کالاهای صادراتی از ایران به عراق پایین است، گفت: حدود ۸۰‌درصد تبادلات تجاری ما با عراق از طریق بازارچه‌های مرزی انجام می‌شود و در این بازارچه‌ها شرایط کیفیت، استاندارد بودن و بسته‌بندی مطلوب کالاها برای صادرات رعایت نمی‌شود، ما معتقدیم نباید کالاها به این شکل از بازارچه‌های مرزی خارج شود و باید دولت با ایجاد گمرکات و اعمال کنترل‌هایی در بازارچه‌های مرزی، از صدور کالاهای بی‌کیفیت به عراق جلوگیری کند.