گروه بازرگانی- رییس سازمان توسعه تجارت در شرایطی از تمایل اروپایی‌ها به افزایش تجارت با ایران خبر داده که آمار رسمی گمرک ایران، حاکی از «سهم بیشتر واردات ایران از اروپا» در مقابل «سهم اندک صادرات ایران به اروپا» در این معادله تجاری است. حمید صافدل، رییس سازمان توسعه تجارت با اشاره به اینکه سال ۱۳۹۲ را سالی خوب برای حوزه تجارت کشور پیش‌ بینی می‌کند، گفته است: برخی کشورهای اروپایی در مذاکره با فعالان اقتصادی ایران خواستار این شده‌اند که سهم بیشتری از اقتصاد کشور را به دست آورند. وی در گفت‌و‌گویی که با «ایسنا» داشته، با اشاره به اینکه قبلا بعضی از شرکای تجاری ما در برخی حوزه‌ها به صورت مستقیم برای تجارت با ما وارد مذاکره نمی‌شدند، افزود: الان فضا متفاوت شده است و حتی برخی کشورهای اروپایی در مذاکره با فعالان اقتصادی ایران خواستار این شده‌اند که سهم بیشتری از اقتصاد ایران را به دست آورند. این نشان می‌دهد فضا در حال متفاوت شدن است و به این رویکرد خوشبین و امیدوار هستیم. معاون تجارت خارجی وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به اینکه کدام کشورهای اروپایی خواستار افزایش روابط تجاری با ایران شده‌اند؟ اظهار کرد: به دلیل شرایط تحریم از ارائه جزئیات در این زمینه معذور هستم. البته باید بگویم که تجارت جدیدی شکل نگرفته است. وی با بیان اینکه اگر کشوری سهمش را در تجارت با ایران از دست بدهد کشور دیگری این سهم را جذب می‌کند، افزود: اگرچه تحریم‌ها باعث شده تا سهم ایران از تجارت بین‌الملل در قاره آسیا بیشتر شود، اما شرکای ایران در حوزه‌های اروپایی کماکان به دنبال کسب سهم بیشتری از بازار ایران هستند.

صافدل توضیح داد: اگر به یکی دو تا از اقتصادهای بزرگ مخصوصا در حوزه خودرو نگاه کنید، می‌بینیم که فرانسوی‌ها با دقت نظر در حال رصد بازار خودروی ایران هستند و تاثیراتی که بازار خودروی ایران و تاثیر کاهش همکاری با بازار ایران بر تولید حوزه‌هایی مانند تولید خودروی فرانسه داشته است، فرانسوی‌ها را در حوزه دولتی و بنگاهی راغب به این کرده که شرایط متفاوتی را دنبال کنند. در حوزه‌های دیگر هم همین طور است. البته این خوش‌بینی رییس سازمان توسعه تجارت به افزایش تجارت اروپا با ایران در شرایطی است که بر اساس آمار رسمی گمرک، تجارت ایران با این حوزه، بیشتر بر واردات از اروپا متمرکز بوده است تا صادرات از ایران؛ چنانچه بنابر آمار، ایران در ۱۱ ماه سال ۱۳۹۱، از کشورهای سوئیس، آلمان، هلند، روسیه و ایتالیا به ترتیب معادل پنج میلیون تن (سه میلیارد دلار)، ۲/۱ میلیون تن (۶/۲ میلیارد دلار)، ۹/۲ میلیون تن (۸/۱ میلیارد دلار)، ۸/۲ میلیون تن (۶/۱ میلیارد دلار) و ۱۴۳ هزار تن (۹۵۷ میلیون دلار) واردات داشت.

همچنین تازه ترین آمار گمرک ایران حاکی از افزایش مبادلات تجاری ایران و انگلیس در سال ۱۳۹۱ است؛ به طوری که ایران در ۱۱ ماه سال گذشته، بالغ بر ۶۴۶ هزار تن انواع کالا به ارزش تقریبی ۳۷۷ میلیون دلار از انگلیس وارد کرد.

انگلیس در مدت زمان یاد شده بیست و یکمین کشور بزرگ صادرکننده کالا به ایران بود. در بین کشورهای اروپایی نیز انگلیس رتبه ۱۰ صادرات کالا به ایران را به خود اختصاص داد. در این مدت ایران صرفا ۹ هزار تن کالا به ارزش ۸/۲۸ میلیون دلار به انگلیس صادر کرد. محصولات کشاورزی و غذایی مانند دانه گندم، کنجاله، دانه ذرت دامی، شکر خام، جو و همچنین محصولات دارویی و پزشکی مانند سرنگ، مکمل‌های دارویی و داروهای هورمونی عمده‌ترین محصولات وارداتی ایران از انگلیس در سال گذشته بودند.