ایران و پاکستان توافق کردند
مبادله نفت با غذا
خط مستقیم هوایی تهران – لاهور به زودی دایر میشود
سطح تبادلات تجاری ایران و پاکستان به دو میلیارد دلار در سال میرسد
خط مستقیم هوایی تهران - لاهور به زودی دایر میشود گروه بازرگانی - بخش خصوصی ایران و پاکستان برای تبادل کالاهای نفتی با مواد غذایی و صادرات ماهانه ۱۰ هزار تن گوگرد به پاکستان توافق کردند. تجار ایرانی و پاکستانی همچنین تصمیم گرفتند که سطح تبادلات تجاری خود را به دو میلیارد دلار در سال برسانند.
هم اکنون حجم مبادلات اقتصادی ایران و پاکستان یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار است و طبق اعلام معاون اول رییسجمهوری ایران، قرار است حجم مبادلات تجاری این دو کشور به ۱۰ میلیارد دلار در آینده نزدیک برسد. در همین راستا، تفاهمنامه همکاریهای دو جانبه اتاقهای بازرگانی تهران و کراچی به امضا روسای این دو تشکل بزرگ رسید و در این تفاهمنامه، اتاقهای تهران و کراچی بر تقویت روابط اقتصادی اعضا با طرفهای مقابل و همچنین شرکت در نمایشگاههای تجاری یکدیگر تاکید کردند. اتاقهای تهران و کراچی همچنین بر ضرورت تبادل اطلاعات تجاری و اعزام هیاتهای مشترک اقتصادی بین یکدیگر به تفاهم رسیدند.
در جلسه امضای این تفاهمنامه، «یحیی آلاسحاق»، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران که به همراه هیاتی تجاری در پاکستان به سر میبرد، خواستار ایجاد یک رابط اقتصادی سهجانبه میان ایران، پاکستان و افغانستان شد و برای صدور سالانه ۱۰۰۰ مگاوات انرژی الکتریکی از ایران به پاکستان اعلام آمادگی کرد. وی همچنین از طرح واردات گوشت گوسفند و برنج پاکستانی به ایران تحت نظر یک هیات پزشکی ویژه برای رعایت استانداردهای بهداشتی حمایت کرد. «ابرار احمد»، رییس اتاق بازرگانی و صنایع کراچی نیز خواستار تشکیل اتاق مشترک تجاری میان کراچی و تهران شد و گفت: فعالان اقتصادی و دستگاههای مختلف تجاری و صنعتی پاکستان برای ادامه همکاری با ایران از سوی دولت آمریکا تحت فشار هستند، اما تجار و صنعتگران کراچی منافع واقعی خود را در نادیده انگاشتن تحریمهای تجاری ایران و توسعه روابط اقتصادی با مردم این کشور میبینند. وی از اعزام هیات اعزامی اتاق بازرگانی تهران به کراچی خواست، در طرح تولید برق از زغال سنگ برای رفع کمبود انرژی الکتریکی پاکستان مشارکت کنند.
«ابرار احمد» به نمایندگی از تمامی تجار و صنعتگران کراچی قاطعانه از خرید گاز از ایران و مشارکت در طرح احداث خط لوله صادرات گاز ایران به کشورش حمایت و با واردات گاز از ترکمنستان مخالفت کرد.
تشکیل کمیته مشترک تجاری
آلاسحاق همچنین تفاهمنامه همکاریهای اقتصادی اتاقهای بازرگانی و صنایع تهران و لاهور را با «عرفان قیصر شیخ»، رییس اتاق بازرگانی و صنایع لاهور امضا کرد. در این تفاهمنامه دو طرف برهمکاری در زمینه تبادل اطلاعات تجاری از فعالان بخش خصوصی یکدیگر و همچنین برگزاری نمایشگاههای تخصصی کالاهای تولیدی پاکستان در تهران و مصنوعات ایران در لاهور توافق کردند. «تهران و لاهور» همچنین برای افزایش سطح تبادلات بازرگانی با یکدیگر به دو میلیارد دلار در سال توافق کردند. از سوی دیگر قرار شد یک کمیته مشترک از سوی اتاقهای بازرگانی تهران و لاهور برای پیگیری توافقات انجام شده و عملیاتی کردن آنها تشکیل شود.
صادرات ۱۰ هزار تن گوگرد به پاکستان
بخش خصوصی ایران همچنین برای صادرات ماهانه ۱۰ هزار تن گوگرد و مقادیر قابلتوجهی محصولات پتروشیمی با پاکستان به توافق اولیه دست یافت. نمایندگان مجتمع پتروشیمی خارک که به همراه یک هیات عالی رتبه تجاری و صنعتی از سوی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران به پاکستان سفر کردهاند، در مذاکره با واردکنندگان پاکستانی توافق کردند ماهانه ۱۰ هزار تن گوگرد و مقادیر معتنابهی «ال. ان.جی» به این کشور صادر کنند.
مجتمع پتروشیمی خارک که محصول گوگرد آن در دنیا رتبه اول را کسب کرده است، با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی نظیر متانول، گوگرد، پروپان، بوتان و گسولین و همچنین با استفاده از دو اسکله اختصاصی برای پهلوگیری کشتیهایی با ظرفیت حمل ۴۰ هزار تن، تاکنون موفق به صدور محصولات پتروشیمی به بازارهای چین، عراق، تایوان، هند، ژاپن و کره شده است و از این پس محصولات خود را به صورت مستمر به پاکستان ارسال خواهد کرد. به منظور توافق نهایی برای صادرات این محصولات، هفته آینده نمایندگانی از شرکت «بی، بی،ان» پاکستان به تهران سفر میکنند. پاکستان هم اینک نیاز خود به گوگرد را از بازار روسیه تامین میکند، ولی با توجه به مسافت کمتر میان ایران و پاکستان، واردات گوگرد از مجتمع پتروشیمی خارک برای پاکستان دارای صرفه اقتصادی است. رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران همچنین در دیداری که با اعضای انجمن تاجران لاهور داشت، با اشاره به عزم فعالان اقتصادی بخش خصوصی دو کشور برای ارتقای سطح مناسبات اقتصادی گفت: تجار لاهور میتوانند در این برهه از زمان فرصت را غنیمت بشمارند و از فضای به وجود آمده در شرایط تحریم ایران، برای توسعه و تحکیم روابط بازرگانی با ایران بهره گیری کنند. وی همچنین با اعلام اینکه به زودی خط هوایی مستقیم از تهران به لاهور توسط دو شرکت هواپیمایی «آسمان» و «ماهان» از ایران دایر میشود، از تجار لاهور برای ایجاد رابطه با مجامع امور صنفی تولیدی و خدماتی تهران دعوت به عمل آورد تا اصناف دو کشور در پیریزی الگوی جدید اقتصادی ایران و پاکستان نقشآفرین شوند. «بنی اسدی»، سرکنسول ایران در لاهور نیز در این دیدار به تجار لاهور گفت: ایران به بازرگانانی که روابط بیشتری با ما داشته باشند، روادید طولانی میدهد. سرکنسول کشورمان در لاهور افزود: تجارت با ایران برای مردم لاهور بسیار سودآورتر از سایر کشورها است، زیرا دو کشور نیازمندیهای فراوانی دارند که به راحتی توسط یکدیگر قابل تامین است.
تاکید پاکستان بر اجرای خط لوله صلح
به گزارش «دنیای اقتصاد»، در این سفر تجاری، اجرای هرچه سریعتر یکی دیگر از پروژههای مهم مشترک ایران و پاکستان یعنی پروژه «خط لوله صلح» نیز مورد تاکید قرار گرفت. «پیر مظهر الحق»، وزیر آموزش و پرورش و معاون سر وزیر ایالت «سند» در این باره، در دیدار با رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران گفت: پاکستان تمایل جدی دارد که حجم تجارت با همسایه غربی خود؛ یعنی ایران را افزایش دهد و اگرچه بیگانگان قصد ایجاد تاخیر در اجرای طرح صادرات گاز ایران به پاکستان را دارند، ولی «آصف علی زرداری»، رییسجمهور پاکستان به همراه مردم این کشور آمادگی کامل برای تکمیل این طرح را دارد و برای اجرای سریع آن از هیچ کوششی فروگذار نخواهد کرد. «مظهر الحق» ادامه داد: سفرهای متعدد رییسجمهور پاکستان به ایران به ویژه سفر اخیر وی به تهران برای شرکت در اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدمتعهد نشان دهنده تمایل و عزم دولت و ملت پاکستان به تقویت روابط سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی با ایران است. وی افزود: پاکستان برای رابطه بیشتر با ایران استراتژی ویژهای تدوین کرده است که در اجرای بخشهای اقتصادی آن فعالان بخش خصوصی نقش عمدهای دارند. به گفته معاون سر وزیر ایالت «سند»، مهمترین نیاز امروز پاکستان تامین انرژی الکتریکی است، زیرا نقاط مختلف این کشور به ویژه مناطق وسیعی از ایالت سند هر روز با قطع طولانی مدت برق روبهرو است و ایران با دارا بودن ذخایر عظیم انرژی و همچنین توان فنی و مهندسی بالا، به خوبی قادر به تامین کمبود برق پاکستان است. این مقام پاکستانی یادآوری کرد: دولت پاکستان آمادگی دارد به سرمایهگذاران ایرانی بابت مشارکت در طرحهای عمرانی و زیربنایی این کشور تسهیلات ویژه ارائه دهد.
یحیی آلاسحاق، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران نیز با استقبال از مشارکت بخش خصوصی در ساخت نیروگاههای خورشیدی، بادی و زمین گرمایی در پاکستان، به نمایندگی از سوی فعالان بخش خصوصی برای اجرای طرحهای زیربنایی در این کشور اعلام آمادگی کرد.
ارسال نظر