دنیای‌اقتصاد- تازه‌ترین آمار صادرات غیرنفتی کشور حاکی از آن است که روند رو به رشد سال گذشته، در دو ماه اول سال‌جاری معکوس شده است. صادرات غیرنفتی در دو ماه اول امسال حدود ۲میلیارد دلار اعلام شده که به لحاظ وزنی ۵/۲۶درصد و به لحاظ دلاری ۳/۱۷درصد نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش نشان می‌دهد. فراسو

کاهش ۱۷درصدی صادرات غیرنفتی

پیش‌بینی‌ها درست از آب درآمد

گروه بازرگانی-کاهش ۳/۱۷درصدی صادرات غیرنفتی کشور در دو ماه نخست سال‌جاری در مقایسه با همین مدت در سال پیش، نشانگر بحرانی است که در ساختار تجارت خارجی کشور آشکار شده و علائم آن از اواخر سال گذشته مشهود بود. اگرچه در گزارش گمرک ایران دلایل این افت شدید بیان نشده اما می‌توان قطعنامه های تحریمی و اثرات روانی و تعاملی آن را در این میان بازخوانی کرد و آن را نشانه‌ای موثر در این روند نامطلوب دانست. نکته تامل برانگیز این است که متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی در مقایسه با دو ماه سال گذشته، ۱۷درصد رشد کرده و از ۸/۴۰۶دلار به ۵/۴۵۷دلار رسیده است.

بنابراین به‌رغم افزایش دلاری هر تن کالای صادراتی، ارزش کلی صادرات کشور روی منحی نزول حرکت کرده، بسیار نگران‌کننده است.

براساس گزارش گمرک، مقدار ۱/۴۵۴۹‌هزار تن انواع کالا‌های غیر نفتی به ارزش ۱/۲۰۸۱‌میلیون دلار (معادل ۹/۱۵۴۱‌میلیون یورو) در دو ماهه اول سال ۸۶ صادر شده است که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۵/۲۶‌درصد به لحاظ وزن و ۳/۱۷‌درصد به لحاظ ارزش کاهش نشان می‌دهد.

همچنین از کل ارزش صادرات کالا‌های غیر نفتی طی دو ماهه اول سال‌جاری در حدود ۷/۶‌میلیون دلار از محل تجارت چمدانی و ۶/۵۱‌میلیون دلار از از طریق بازارچه‌های مرزی حاصل شده است.

در مدت یاد شده منطقه ویژه عسلویه با سهم ۴/۱۸‌درصد به لحاظ وزن و ارزش بالاترین رتبه را در بین گمرکات به خود اختصاص داده است و نیز بندر امام‌خمینی(ره) با اختصاص ۳/۱۵‌درصد از لحاظ وزن و ۹/۱۴‌درصد سهم از لحاظ ارزش دومین رتبه و گمرک شهیدرجایی بندرعباس با اختصاص ۳/۳۱‌درصد به لحاظ وزن و ۶/۱۳‌درصد سهم از لحاظ ارزش در جایگاه سوم قرار گرفته است.

در دو ماهه اول سال ۸۶ بیشترین ارزش صادرات به مقصد امارات متحده عربی با ۵/۷۵۰‌هزار تن و ارزش ۵/۳۲۷‌میلیون دلار با سهم وزنی ۵/۱۶‌درصد و سهم ارزش ۷/۱۵‌درصد، چین با ۵/۱۰۴۳‌هزار تن و ۹/۲۴۱‌میلیون دلار با سهم وزنی ۹/۲۲‌درصد و سهم ارزشی ۶/۱۱‌درصد و عراق با ۴/۴۱۰‌هزار تن و ۹/۲۲۴‌میلیون دلار با سهم وزنی ۹‌درصد و سهم ارزشی ۹/۱۰ بوده است.

وضعیت واردات کالا در دو ماهه اول سال ۸۶

بر اساس همین آمار، در دو ماهه سال ۸۶ مقدار ۴/۷۴۴۸‌هزار تن به ارزش ۶/۷۰۵۵‌میلیون دلار (معادل ۹/۵۲۳۴‌میلیون یورو) وارد کشور شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر وزن ۶/۱۲‌درصد و از نظر ارزش ۱۷‌درصد افزایش نشان می‌دهد.

این در حالی است که متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی حدود ۳/۹۴۷ دلار بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدود ۹/۳‌درصد افزایش داشته است.

در عین حال در این مدت گمرک شهید رجایی با وزن ۳۰۸۵‌هزار تن با احتساب سهم ۴/۴۱‌درصد و ارزش ۳۴۷۹‌میلیون دلار و با احتساب سهم ۳/۴۹‌درصد از ارزش رتبه اول را در واردات دارد. همچنین بندر امام‌خمینی(ره) نیز با سهم ارزشی ۱/۱۵‌درصد و گمرک شهریار با سهم شش‌درصد از ارزش کل واردات رتبه‌های بعدی را به خود اختصاص داده‌اند.

در دو ماهه اول سال‌جاری، بیشترین میزان واردات کالا‌های موردنیاز کشور از مبدا امارات متحده عربی با ۲۸‌درصد سهم وزنی و ۱/۲۵‌درصد سهم ارزشی، آلمان با ۹/۴‌درصد سهم وزنی و ۵/۱۰‌درصد سهم ارزشی، چین با ۸/۶‌درصد سهم وزنی و ۸/۷‌درصد سهم ارزشی، سوئیس با ۸/۱۱‌درصد سهم وزنی و ۸/۵‌درصد سهم ارزشی و جمهوری کره با ۷/۲‌درصد سهم وزنی و ۶/۴‌درصد سهم ارزشی صورت گرفته است.

کارشناسان اقتصادی و فعالان تجارت خارجی کشور از ماه‌ها قبل پیش‌بینی کرده بودند که تحریم‌های مرتبط با پرونده هسته‌ای کشور سرانجام به تجارت خارجی کشور به خصوص شاخص‌های صادراتی تاثیر خواهد گذاشت اما مسوولان وزارت بازرگانی پیوسته بر این نظر که «تحریم‌ها جدی نیست» پافشاری می‌کردند. اکنون منتظر باشیم و ببینیم تحلیل آنها از این روند چیست؟

و اما اگر به آمار کمی و کیفی صادرات در دو ماهه نخست بهار ۸۵ رجوع کنیم، به این نتیجه می‌رسیم که در آن ماه‌های طلایی، صادرات غیرنفتی کشور از نظر وزن و ارزش به ترتیب ۴۰ و ۶۷درصد در مقایسه با مدت مشابه در سال ۸۴ رشد کرده بود در دو ماه نخست سال ۸۵، مقاصد اصلی صادرات ایران، به این ترتیب بود: امارات، عراق، چین، هند، ایتالیا، ژاپن، سنگاپور، هلند، کویت و ترکیه.