خصوصی سازی بدون رقابت معنا ندارد

گروه بازرگانی - وزیر بازرگانی ایران که در راس یک هیات اقتصادی از بخش‌های خصوصی و دولتی در امارات به سر می‌برد در همایش شورای بازرگانان ایرانیان مقیم امارات حاضر شد و پیرامون مسائل مختلف به بحث و تبادل نظر پرداخت.

این همایش که ۲۵۰ نفر از تجار ایرانی در آن حضور داشتند با تشکیل پنج کمیته در خصوص موضوعات صادرات و واردات، مناطق آزاد، صنایع، گردشگری و بررسی مسائل مربوط به استان اراک و منطقه ویژه قشم برگزار شد. مسعود میرکاظمی پیش از این همایش به دیدار شیخ حمدان‌بن‌ راشد، وزیر اقتصاد و صنایع امارات رفت.

به گزارش روابط عمومی وزارت بازرگانی، وزیر بازرگانی در این دیدار با اشاره به برخورداری ایران از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های قابل توجه در صنایع مختلف اعم از خودرو‌سازی، ماشین‌سازی، صنایع غذایی، ساختمان، معدن و خدمات فنی و مهندسی، خواستار گسترش همکاری‌ها در زمینه‌های مختلف اقتصادی و تجاری شد.

میرکاظمی‌ برقراری مبادلات تجاری، استفاده از قابلیت‌ها و فضا‌سازی برای ارائه کالا‌ها در کشور‌های منطقه را در گرو داشتن ارتباطی منسجم و تنگاتنگ و وحدت رویه میان کشور‌های منطقه اعلام کرد.

وزیر بازرگانی در ادامه با اشاره به رشد صادرات غیر نفتی در کشور، از توان صادراتی، تولیدی و خدماتی کشور و واگذاری بخش‌های دولتی به بخش خصوصی در ایران خبر داد.

میرکاظمی‌ همچنین به فناوری‌های نوین و توانمندی‌های علمی‌ و دانش ایران در زمینه‌های مختلف اشاره و آنها را از موارد مهم در گسترش روابط میان دو کشور عنوان کرد.

شیخ حمدان بن راشد، وزیر اقتصاد و صنایع امارات، نیز در این دیدار با اشاره به حسن نیت مسوولان عالی رتبه دو کشور، سفر دکتر احمدی‌نژاد به امارات را زمینه مناسب و آغازی برای فعالیت و گسترش روابط در ابعاد مختلف تجاری، اقتصادی و فرهنگی دانست.

وزیر اقتصاد و صنایع امارات ضمن تاکید بر لزوم ارتباط تنگاتنگ و بیشتر کشور‌های اسلامی‌ و رسیدن به شرایط خودکفایی، برقراری این گونه روابط را برای ساماندهی اقتصادی در مواقع بحران و جلوگیری از وقوع برخی مسائل و مشکلات احتمالی بسیار مهم ارزیابی کرد.

در این دیدار سفیر و سرکنسول ایران، استاندار اراک، رییس مناطق آزاد و رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی‌ ایران نیز حضور داشتند. میرکاظمی، همچنین عصر یکشنبه در «نشست ماهانه شورای بازرگانی ایرانیان دبی» گفت: در سایه تعامل اصولی و منطقی بین دولت و بخش‌خصوصی می‌توان شکوفایی و تحول اقتصادی کشور را نیز تضمین کرد.

وی تاکید کرد: برای سرعت بخشیدن به این تحول، کاهش تصدیگری دولت و واگذاری کارها به بخش‌خصوصی، تعاونی‌ها و نهادهای غیردولتی در دستور کار دولت قرار دارد.

میرکاظمی افزود: حضور بخش‌خصوصی در امور اقتصادی کشور و برداشتن انحصارات موجب خواهد شد تا افرادی بتوانند در این بازار درآمد بیشتری کسب کنند که خلاقیت و توانایی بالایی دارند.

وی با اشاره به این که با ایجاد فضای رقابتی بخش‌خصوصی معناپیدا می‌کند، گفت: اگر نتوانیم فضای اقتصادی کشور را رقابتی کنیم خصوصی‌سازی معنایی نخواهد داشت.

وی افزود: فضای کاری همه بخش‌های کشور با نظارت و حاکمیت دولت باید رقابتی شوند تا اعتلای اقتصادی در کشور حاصل شود.

وزیر بازرگانی با اشاره به اینکه رشد صادرات در برنامه چهارم توسعه برای هر سال ۵/۱۰ درصد تعیین شده است، گفت: از زمان شروع به کار دولت نهم رشد صادرات کشور از ۱۶درصد به ۴۶درصد طی دو سال گذشته رسیده است.

وی افزود: این جهش صادراتی که بدون صادرات محصولات پتروشیمی نیز فراهم شده در سایه اعتمادسازی و ایجاد یک تعامل خوب بین تجار و بازرگانان و دولت به وجود آمده است.

وی اظهار داشت: در حال حاضر ایران در تولید ۶۶محصول کشاورزی رتبه اول تا دهم جهانی را دارد و در بخش معادن کانی، سنگ‌های تزئینی و نفت و گاز نیز رتبه دوم جهانی را کسب کرده است.

میرکاظمی گفت: ایران سرمایه‌ای همچون نیروی انسانی جوان و با استعدادی در اختیار دارد که در زمینه‌های فناوری نانو، سلول‌های بنیادی، کشاورزی، پزشکی، خدمات فنی و مهندسی، فناوری هسته‌ای و دیگر زمینه‌های با اقتدار رو به جلو حرکت می‌کند.

وی با اشاره به موقعیت استراتژیک ایران، افزود: موقعیت سوق‌الجیشی ایران برای ترانزیت کالا بین کشورهای آسیای میانه و کشورهای جنوب خلیج‌فارس از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

وزیر بازرگانی گفت: ایران در منطقه‌ای قرار دارد که کشورهای همسایه آن بیش از ۴۵۰میلیارد دلار واردات انجام می‌دهند و این کشورها از درآمدهای نفتی بالایی نیز برخوردار هستند.

وی با اشاره به مشکلات ایرانیان مقیم امارات متحده عربی افزود: رییس‌جمهوری ایران در بازگشت از سفر موفقیت‌آمیز خود به امارات متحده عربی تاکید کرد که دولت به عنوان یک تکلیف باید مشکلات ایرانیان مقیم این کشور را همچون ایرانیان داخل کشور حل کند.

وی گفت: این نشست نیز در راستای تحقق خواست رییس‌جمهوری ایران انجام شده است.

«حمیدرضا آصفی» سفیر ایران در امارات متحده عربی نیز گفت: سفر رییس‌جمهوری ایران به امارات خیر و برکت زیادی برای ایرانیان ‌مقیم این کشور داشته که آثار آن هر روز بیشتر نمایان می‌شود.

وی افزود: سفر وزیر بازرگانی و هیات همراه و نشست ایشان با تجار و بازرگانان ایرانی مقیم امارات نیز در راستای سفر رییس‌جمهوری ایران و تصمیمات ایشان انجام شده است.

وی اظهار امیدواری کرد که تجار و بازرگانان ایرانی مقیم امارات در نشست با مسوولان اقتصادی کشور ضمن بررسی مشکلات و ارائه راهکارهای مناسب آن به نتیجه دلخواه نیز دست یابند.

«هادی موتمنی» رییس شورای بازرگانی ایرانیان دبی نیز به ارائه تاریخچه تاسیس این شورا پرداخت و گفت: در حال حاضر بیش از ۳۰۰شرکت فعال‌عضو شورای بازرگانی ایرانیان هستند.

وی افزود: بخش‌خصوصی و تجار و بازرگانان ایرانی مقیم امارات متحده عربی در کنار دولت برای سربلندی کشور تلاش خواهند کرد.

همچنین مشاور و نماینده تام‌الاختیار وزیر بازرگانی در امور مناطق ویژه و آزاد گفت: طرح ساماندهی روابط اقتصادی، تجاری و فرهنگی ایران در حوزه خلیج فارس به عنوان یک راهبرد اساسی در جزیره قشم به اجرا گذاشته می‌شود.

حسین سلطانی‌نیا در «نشست ماهانه شورای بازرگانی ایرانیان دبی» افزود: با توجه به موافقت شورای عالی مناطق آزاد عملیات این طرح از اردیبهشت ماه سال ۸۶در منطقه آزاد قشم به مورد اجرا گذاشته شده است.

وی اظهار داشت: کار کارشناسی این طرح از آغاز برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به عنوان یک راهبرد اساسی در دستور کار قرار گرفت‌اما در دولت نهم این طرح توسط وزارت بازرگانی تدوین و آماده اجرا شده است.

سلطانی‌نیا افزود: هدف از اجرای این طرح ساماندهی روابط اقتصادی، تجاری و فرهنگی در حوزه خلیج‌فارس به منظور افزایش اقتدار ملی و ارتقای قدرت اقتصادی کشور در منطقه در راستای تحقق اهداف سند چشم‌انداز ایران صورت می‌گیرد.

وی گفت: بسترسازی، تقویت و توسعه زیرساخت‌های اقتصادی و رقابتی کردن سیستم حمل‌ونقل، بنادر، بانکداری، بیمه، ارتباطات، تجارت خارجی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از اهداف این طرح است.

سلطانی‌نیا گفت: ستاد ساماندهی این طرح متشکل از رییس ستاد که‌به پیشنهاد وزیر بازرگانی و حکم رییس جمهور منصوب می‌شود و دبیرخانه آن نیز در سازمان توسعه تجارت ایران مستقر شده و پیگیری کلیه امور اجرایی را به عهده خواهد داشت.

نمایندگان تام‌الاختیار وزارتخانه‌های امور خارجه، صنایع و معادن، اقتصادی و دارایی، کشور، نفت، راه و ترابری، علوم، تحقیقات و فناوری، فرهنگ و ارشاد اسلامی و ارتباطات و فناوری اطلاعات، سازمان‌های بنادر و کشتیرانی، میراث فرهنگی و گردشگری، مدیریت و برنامه‌ریزی و روسای کل بانک مرکزی، گمرک و بیمه، دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد عضو این ستاد هستند.

مشاور وزیر بازرگانی گفت: این ستاد از کمیته‌های اجرایی شامل امور زیر بنایی و انرژی، توسعه صادرات و سرمایه‌گذاری، امور بانکی، بیمه، حمل‌ونقل و ترانزیت، گردشگری، آموزش و پژوهش و تبلیغات تشکیل شده است.

وی گفت: براساس این طرح کل جزیره قشم مشمول منطقه آزاد شده و جزیره قشم از طریق پل ۱۸۰۰متری خلیج فارس به سرزمین اصلی متصل می‌شود.

ایران، بزرگ‌ترین مقصد صادراتی دبی

اتاق بازرگانی دبی اعلام کرد صادرات این شیخ‌نشین به ایران در سه ماه نخست سال ۲۰۰۷ به ۲/۲میلیارد دلار رسید و در مجموع ۲۳ درصد از کل صادرات دبی در این مدت به مقصد ایران بوده است.

به گزارش اتاق بازرگانی دبی، این امیرنشین اماراتی در سه ماه نخست سال ۲۰۰۷ در مجموع ۸/۹میلیارد دلار کالا به کشورهای مختلف صادر کرد.

ایران با جذب ۲۳درصد از کل صادرات دبی در این مدت همچنان به عنوان بزرگ‌ترین مقصد صادراتی دبی شناخته شده است.

بر اساس این گزارش پس از ایران کشورهای عربستان و قطر به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار گرفته اند.نسبت صادرات دبی به عربستان و قطر به کل صادرات دبی در سه ماه نخست ۲۰۰۷ به ترتیب ۱۹ و ۱۷درصد بوده است. در این مدت ۸/۱میلیارد دلار کالا از دبی به عربستان و۶/۱میلیارد دلار کالا از این امیرنشین به قطر صادر شد.

میزان صادرات دبی به شش کشور عضو شورای همکاری خلیج‌فارس نیز بالغ بر ۲/۵میلیارد دلار بوده است. این رقم معادل ۵۳درصد کل صادرات دبی اعلام شده است.