گروه بازرگانی - در شرایطی که برنج باسماتی پاکستانی، تایلندی، هندی و ویتنامی بازار داخلی را اشباع کرده، حدود ۹۰۰هزار تن برنج شالیکاران استان‌های شمالی در انبارها دپو شده است. رییس انجمن برنج ایران می‌گوید، در حالی که کل نیاز به برنج وارداتی ۴۰۰هزار تن است، اما سال گذشته بیش از یک میلیون و ۲۰۰هزار تن برنج وارد کشور شد.

جمیل علیزاده شایق به آمار گمرک اشاره کرده و یادآور می‌شود: آمار واقعی واردات با احتساب ورود قاچاق بیشتر از این رقم است. شایق، کل نیاز کشور به برنج را سالانه ۲میلیون و ۵۵۰هزار تن اعلام کرده و می‌گوید: تولید برنج کشور ۲میلیون و ۲۵۰هزار تن است که ۳۰۰هزار تن کسری وجود دارد و با احتساب ذخیره‌سازی حدود ۴۰۰هزار تن نیاز به واردات است، اما در عمل تنها به طور رسمی ۳برابر این مقدار برنج وارد کشور شده است.

با توجه به این حجم گسترده واردات برنج در سال گذشته، اما رییس انجمن برنج کشور تاکید می‌کند که: «مخالف ورود برنج مورد نیاز کشور نیستیم اما نباید فراموش کنیم که چرا واردات در فصل برداشت صورت می‌گیرد و همچنین چرا ۳برابر نیاز داخلی وارد می‌شود؟»

با توجه به اینکه زمان برداشت برنج توسط شالیکاران کشور معمولا از مردادماه آغاز می‌شود، آمار رسمی گمرک نشان می‌دهد که در تیرماه سال ۸۵ یعنی یک ماه مانده به زمان برداشت برنج، دولت اقدام به واردات ۲۴۳هزار و ۳۵۷تن برنج خارجی کرده است. این در حالی است که در تیرماه سال ۸۴ دولت تنها ۱۷هزار و ۹۲۳تن وارد کرده بود.

از سوی دیگر دولت در شهریورماه ۸۵ که اوج برداشت برنج توسط شالیکاران است اقدام به واردات ۱۰۷ هزار و ۹۹۷تن برنج کرده است.

علیزاده شایق تصریح می‌کند که اگر دولت همزمان با ورود بی‌رویه برنج، مجوز واردات این میزان از هند و پاکستان می‌دهد، پس باید گفت هند و پاکستان جزو ایالت‌های ایران هستند که تولید آنها برای ما خودکفایی می‌آوردند!