رنگ پریده زعفران در بازار رقابت

گروه بازرگانی- پسته، فرش، زعفران. این سه کالای سنتی و صادراتی ایران روزگار سختی را سپری می‌کنند. یکی گرفتار افلاتوکسین شاید سیاسی! دیگری سرگردان در تاروپود رقابت کشورها و آن یکی، رنگ باخته در مسیر افزایش بی‌رویه قیمت و صادرات فله‌ای.

انحصارگرایی در این سه کالا نیز بر نابسامانی تجارت این محصولات افزوده است، اما رقابت فشرده کشورهای دیگر با ایران و برنامه‌ریزی دقیق این کشورها برای تصاحب بازارهای صادراتی، آینده تجارت کالاهای سنتی کشورمان را مبهم کرده است.

هم‌اکنون «کالیفرنیای» ایالات متحده سایه به سایه «رفسنجان» و «کرمان» به رقابت در بازار جهانی پسته مشغول است و کشورهایی همچون هند و پاکستان و چین فرش‌هایی ارزان‌تر و با کیفیتی بالاتر از ایران روانه بازار اروپا و آمریکا می‌کنند.

تجار زعفران نیز روزگار خوشی ندارند. افزایش ۵۰۰درصدی قیمت زعفران در کشورمان، طلای سرخ را به رقیبی برای طلای زرد تبدیل کرده است.

رییس صندوق توسعه صادرات زعفران می‌گوید: رشد ۵۰۰درصدی قیمت زعفران، تقلب برای تامین محصول صادر شده به خارج از کشور را افزایش داده است.

به گفته علی شریعتی‌مقدم، افزایش قیمت، بازارهای جهانی زعفران را دچار مخاطره کرده در حالی که بسیاری از شرکت‌های ایرانی با مشکل کمبود مواد اولیه مواجه شده و بسیاری از واحدهای بسته‌بندی بزرگ و کوچک به مرحله تعطیلی رسیده‌اند.

او در گفت‌وگو با «ایسنا»، افزایش قیمت زعفران را موجب افزایش قیمت تمام شده محصولاتی که از زعفران به عنوان مکمل یا افزودنی استفاده می‌کنند دانست و می‌گوید: این روند رشد قیمت، صادرات محصولات مرتبط را نیز تحت تاثیر قرار داده است.

شریفی‌مقدم به احتکار در بازار زعفران اشاره می‌کند و امیدوار است با رسیدن فصل تابستان و عرضه زعفران‌های احتکار شده، قیمت این محصول وارد سیر نزولی شود.

مدیرعامل شرکت نوین زعفران، تقلب‌های صورت گرفته طی چند ماه گذشته را موجب صدمه خوردن بازار‌های زعفران که به صورت مستقیم و غیرمستقیم متعلق به ایران است دانست و اظهار کرد: اگر حتی یک‌سال به بازار جهانی کالایی عرضه نکنیم، به طور قطع بسیاری از مشتریان خود را از دست می‌دهیم و جذب مجدد آنها بسیار مشکل است.

شریعتی‌مقدم همچنین یکی از عوامل رشد بی‌رویه قیمت زعفران را علاقه‌مندی کشورهای دیگر برای کشت این محصول عنوان کرده و تاکید می‌کند: اگر اوضاع به همین شکل باقی بماند در سال‌های آینده رقبایی چون ترکیه، مراکش و افغانستان بزرگ و بزرگ‌تر می‌شوند.

رییس صندوق توسعه صادرات زعفران بر شناسنامه‌دار کردن محصولات صادراتی و کدگذاری و کنترل کیفیت واحد‌ها تاکید کرده و می‌گوید: متاسفانه به‌رغم قول مساعد وزیر بازرگانی و رییس مجلس شورای اسلامی مبنی بر محدودیت صادرات زعفران به صورت فله‌ای، هنوز این اقدام صورت نگرفته و شاهد صادرات فله‌ای زعفران به شکل حجیم هستیم.شریعتی‌مقدم معتقد است که اگر صادرات فله‌ای را با محدود کردن تقاضا، کنترل می‌کردیم تقلب و قیمت زعفران به وضعیت نابسامان امروز دچار نمی‌شد.