سازمان تجارت جهانی معرفی کرد
ابرقدرتهای تجارت در سال ۲۰۰۶
از کشورهای در حال توسعه، عربستان ۲۰۹میلیارد دلار، مالزی ۱۶۷میلیارد دلار، امارات ۱۳۹میلیارد دلار و برزیل ۱۳۷میلیارد دلار کالا صادر کردند که علاوه بر صادرات خدمات از سوی این کشورها است که در مورد مالزی ۲۱میلیارد دلار و در مورد ترکیه ۲۴میلیارد دلار بوده است.
از کشورهای در حال توسعه، عربستان ۲۰۹میلیارد دلار، مالزی ۱۶۷میلیارد دلار، امارات ۱۳۹میلیارد دلار و برزیل ۱۳۷میلیارد دلار کالا صادر کردند که علاوه بر صادرات خدمات از سوی این کشورها است که در مورد مالزی ۲۱میلیارد دلار و در مورد ترکیه ۲۴میلیارد دلار بوده است.
گزارش سازمان تجارت جهانی از صادرات و واردات کالا و خدمات در سال 2006
ایران در فهرست ۳۰ کشور اصلی
گروه بازرگانی- سازمان تجارت جهانی گزارش کامل صادرات و واردات کالا و خدمات در سال 2006را منتشر کرد. در این سال ارزش صادرات کالا به 11762میلیارد دلار رسید که در مقایسه با سال 2005 نشانگر 4/15درصد رشد است. ارزش صادرات خدمات نیز 2710میلیارد دلار بود که حکایت از رشد 11درصدی دارد. البته مطالعات کارشناسی نشان میدهد که حدود 40درصد رشد صادرات جهانی وابسته به تورم بوده است.
براساس این گزارش، به گفته مدیرکل سازمان تجارت جهانی اگرچه ریسک بازارهای مالی و عدم توازن تجاری در میان برخی اقتصادهای بزرگ، چشمانداز تجارت در سال ۲۰۰۷ را مبهم کرده است اما نتایج موفقیتآمیز مذاکرات دور دوحه، نقشی موثر در رشد تجاری و کاهش فقر در سطح جهان خواهد داشت. بنابراین به نظر میرسد که در سال ۲۰۰۷ تجارت کالا، رشدی آهسته را تجربه کند و به ۳ درصد برسد. در سال ۲۰۰۶ رشد تجارت جهانی ۸ درصد گزارش شده است در این سال رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) در اروپا و ژاپن بیشتر از حد انتظار و پیشبینی WTO بود ضمن اینکه رشد اقتصادی چین و هند نیز همچنان ادامه یافت. همچنین در سال ۲۰۰۶ رشد تجاری کشورهای کمتر توسعه یافته حدود ۳۰درصد بود که تحت تاثیر قمیتهای بالای نفت و دیگر کالاهای اولیه قرار داشت.پاسکال لامی از رشد تجاری کشورهای کمتر توسعه یافته و در حال توسعه استقبال کرده و گفته است که این روند باید تثبیت شود.
براساس این گزارش، سهم آسیا از نظر صادرات جهانی کالا در سال 2006، 3276میلیارد دلار بوده که نسبت به سال 2005 نشانگر 18درصد رشد است. سهم واردات کالا در این قاره نیز 3033میلیارد دلار بوده که حاکی از رشد 16درصدی است. از نظر تجارت خدمات نیز سهم آسیا در صادرات و واردات به ترتیب 614 و 666میلیارد دلار گزارش شده که در مقایسه با سال 2005 به ترتیب نشانگر رشد 15 و 14درصدی است. در این میان جایگاه کشورمان ایران در تجارت جهانی کالا بدون در نظر گرفتن 25 کشور اتحادیه اروپا نیز مشخص شده است. بر این اساس ایران از نظر صادرات جهانی کالا، در مقام بیست و سوم قرار دارد و این کشور در سال 2006 مجموعا 75میلیارد دلار کالا (14میلیارد دلار صادرات غیر نفتی و مابقی نفتی) صادر کرده است. سهم ایران در تجارت جهانی 08/0 درصد بوده که نسبت به سال 2005 نشانگر رشد 34درصدی است.همچنین براساس گزارش WTO ایران در سال 2006 مجموعا 51میلیارد دلار کالا وارد کرده که در رتبه بیست و ششم وارد کنندگان جهان قرار دارد. سهم ایران از واردات جهانی 5 صدم درصد و رشد واردات به این کشور 34درصد اعلام شده است.
قیمتهای صادرات محصولات اولیه
صادرات کالا در سال 2006 شدیدا از افزایش قیمتها در این سال متاثر بود.
براساس گزارش WTO در همین سال قیمت مواد معدنی و فلزات آهنی ۵۶درصد رشد کرد. قیمت سوخت (نفت و گاز) نیز با رشد ۲۰درصدی همراه بود. در زمینه صادرات مواد خام کشاورزی و غذایی نیز افزایش ۱۰درصدی قیمتها گزارش شده است. اما افزایش قیمت کالاهای صنعتی حدود ۳درصد بوده است.
سهم کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته
بررسیهای کارشناسان سازمان تجارت جهانی نشان میدهد که رشد تجاری کشورهای در حال توسعه در سال ۲۰۰۶ بسیار مطلوب بوده به گونهای که صادرات کالا از این کشورها ۲۰درصد رشد یافته و به ۲۷/۴تریلیون دلار رسیده است.
سهم این کشورها در صادرات جهانی کالا 36درصد اعلام شده است. ضمن این که سهم همین کشورها از واردات جهانی کالا در سال 2006 با 21درصد رشد در مقایسه با سال 2005، 31درصد بوده که بالاترین سهم در ربع قرن گذشته بوده است و اما رشد کشورهای کمتر توسعه یافته در سال 2006 از کشورهای در حال توسعه بیشتر بوده آنها 108میلیارد دلار کالا در سال 2006 صادر کردهاند که نشانگر رشد 30درصدی است.
سهم آنها از واردات جهانی با رشد ۱۷درصدی ۹ صدم درصد اعلام شده که بالاترین سطح از سال ۱۹۸۰ تاکنون بوده است.
ارسال نظر