سفارتخانه‌های کشور، بخش‌خصوصی را دریابند

پگاه آفرین‌زاد- سفر چندی پیش هیات تجاری اتاق تهران به سه کشور اروپایی (ایتالیا، اسپانیا و پرتقال) هم فال بوده هم تماشا. صبح دیروز اعضای این هیات در نشستی که با حضور خبرنگاران برپا شد، چند و چون این سفر و دست آوردهای آن را تشریح کردند. به نظر می‌رسد در این سفر خلاء فعالیت اقتصادی سفارتخانه‌های ایران مشهود بوده است. دکتر محمد نهاوندیان، سخن خود را با اشاره به این «خلاء» آغاز کرد و با تاکید بر اینکه باید امکان تماس سریع برای شرکای بالقوه فراهم شود، خواستار سامان دهی فعالیت‌های اقتصادی سفارتخانه‌های کشور شد.

رییس اتاق تهران در همین حال گفت: در سه کشور ایتالیا، اسپانیا و پرتقال با گلایه‌هایی در مورد عدم ارائه اطلاعات کافی در خصوص اوضاع اقتصادی و فضای کسب و کار در ایران روبه‌رو شدیم.

وی در عین حال تصریح کرد: بر خلاف برخی نگرانی‌هایی که درباره ایران در بعضی از کشورها ایجاد شده در تمامی مذاکراتمان، کشورهای میزبان علاقه‌مندی خود را به افزایش روابط تجاری با ایران اعلام کردند.

رییس اتاق تهران ضمن یادآوری این موضوع که باید با پرهیز از سیاسی- امنیتی کردن مقولات، فعالیت‌های اقتصادی را پیش برد، اظهار کرد: طرف‌های خارجی نیز مسائل سیاسی را از مسائل اقتصادی جدا می‌دانند.به گفته وی، در صورتی که فضای کارآفرینی را بر محور اعتماد قرار دهیم، بدون تردید به توسعه اقتصادی کشور کمک بسیاری خواهیم کرد.نهاوندیان خاطرنشان کرد: به منظور معرفی و ارائه اطلاعات کافی در مورد فرصت‌های سرمایه‌گذاری در ایران، واحد کارآفرینان جوان اتاق تهران مکاتبات متعددی با استان‌ها و سفارتخانه‌های کشورمان انجام داده است.

نهاوندیان معتقد است که نقش اتاق‌های بازرگانی در سطح کلان در گسترش روابط اقتصادی کشورها بسیار مهم است.

وی با ذکر این نکته که بخش‌خصوصی به گفت‌وگو با طرف‌‌های اقتصادی کشورهای خارجی خوشبین است، یادآور شد: سامان‌دهی این امور، همکاری اتاق تهران و تشکل‌ها را می‌طلبد.

وی همچنین افزود: اتاق تهران ارزشمندترین سرمایه‌های اقتصادی را در مدیریت کشور دارد و می‌تواند در ایجاد ارتباطات کاری بنگاه‌های ایرانی با طرف‌های خارجی خود نقش‌آفرین باشد.

رییس اتاق تهران با اشاره به امضای یادداشت تفاهم و همکاری بین شورای زنان اتاق ایران با شورای زنان بین‌الملل گفت: با این تفاهمنامه زمینه فعالیت بیشتر بانوان بازرگان بر مجامع بین‌المللی فراهم خواهد شد.

نهاوندیان در پایان سخنانش بر راه‌اندازی بانک اطلاعات فرصت‌های سرمایه‌گذاری کشور در اتاق تهران تاکید کرد.شاهرخ ظهیری، عضو هیات‌رییسه اتاق تهران نیز که در این سفرها، نهاوندیان را همراهی کرده است با اعلام خبر پذیرفته شدن ایران به عنوان ریاست شورای بین‌المللی زیتون از ابتدای ژانویه سال‌جاری میلادی، تصریح کرد: در سال ۸۵ حدود ۹۰۰هزار هکتار از اراضی کشور زیر کشت زیتون رفته است.

وی با اشاره به مذاکرات صورت گرفته میان‌ هیات اعزامی ایران با طرف‌های اسپانیایی، گفت: شورای‌عالی زیتون از اینکه نماینده ایران برای ریاست این شورا هنوز تعیین نشده است، انتقاد کرد.

معصومه فتوره‌چی، عضو هیات رییسه شورای عالی بازرگانی ایران و اسپانیا نیز در این سفرها هیات اعزامی را همراهی می‌کرد. او در این نشست با بیان این خبر که در روز ۲۶ فروردین‌ماه، ایران رسما رییس شورای بین‌‌المللی زیتون خواهد شد، افزود: تشکل زیتون باید توسط بخش‌خصوصی سامان یابد تا ایران بتواند به عنوان یک کشور قوی در دو سمینار مربوط به این کالا در اسپانیا که در ماه‌های سپتامبر و ژوئن سال‌جاری میلادی برگزار می‌شود، حضوری فعال داشته باشد.

وی با تاکید گفت: اسپانیایی‌ها علاقه‌مند به همکاری گسترده با ایران در زمینه شیلات و زعفران هستند و این در حالی است که عصاره زعفران ارزآوری زیادی برای کشور به همراه خواهد داشت.

در ادامه این نشست، محمدرضا بهرامن، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و نیز نایب رییس خانه صنعت و معدن نیز تصریح کرد: دیدگاه طرف‌های خارجی ما در این سه کشور نسبت به ایران دیدگاه هسته‌ای بود اما با سفر بازرگانان بخش‌خصوصی کشورمان به این کشورها و مذاکره با آنها دید آنها درباره ایران بسیار تغییر کرد. وی با اشاره به اینکه ایتالیا و اسپانیا شناخت خوبی از بخش معدن ایران دارند، خاطرنشان کرد: این دو کشور آماده همکاری در این بخش با کشور ما هستند اما متاسفانه مسائل هسته‌ای این همکاری را تحت‌الشعاع قرار داده است.

وی ادامه داد: تجار ایرانی در مذاکراتشان این نکته را گوشزد کردند که بخش‌خصوصی ایران به مسائل سیاسی اهمیتی نمی‌دهد و در زمینه فراهم کردن فضای همکاری بیشتر با کشورهای خارجی در زمینه‌های اقتصادی می‌کوشد.

بهرامن با اشاره به این موضوع که تصور سرمایه‌گذاران خارجی این است که سرمایه‌گذاری در زمینه فلزات گران‌بها در اختیار دولت قرار دارد، یادآور شد: باید به آنها اطلاع‌رسانی کنیم که زمینه حضورشان در این بخش فراهم شده است و این بخش در اختیار بخش‌خصوصی قرار گرفته است.

مجید افلاکی دبیر انجمن صنایع فرآورده‌های گوشتی ایران نیز در سفر به کشورهای ایتالیا، اسپانیا و پرتغال حضور داشته است.

وی در ادامه این نشست اظهار کرد: ابهامات موجود در این مورد که آیا اقتصاد ایران به سمت یک اقتصاد خصوصی می‌رود یا خیر برای طرف‌های خارجی روشن شده است.

وی با تاکید بر ایجاد بانک اطلاعاتی دقیق از وضعیت اقتصادی ایران گفت: میزان ارزش افزوده صنایع غذایی کشور در سال‌‌های ۲۰۰۶-۲۰۰۵ حدود ۴میلیارد دلار بوده است که این موضوع برای طرف‌های مذاکره کننده تعجب‌آور بود.

همچنین محمدحسن کرمانی مدیرعامل انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران در این نشست گفت: دولت حاکم مطلق بودجه در بخش گردشگری است و این در حالی است که دولت در زمینه گردشگری متاسفانه جز شعار دادن کاری انجام نداده است.

وی با اظهار تاسف خاطر نشان کرد: تا زمانی که دولت از حاکمیت در صنعت گردشگری و جهانگردی کنار نکشیده وضعیت اسفناک در این صنعت ادامه دارد و حرفی برای گفتن نیز نداریم.کرمانی در پایان تصریح کرد: چرا باید بودجه دولت در بخش گردشگری به هلدینگ‌های بزرگ دولتی اختصاص یابد تا یک شرکت گردشگری دولتی گردشگران خارجی را با ۵۰درصد تخفیف وارد کشور کند و بخش خصوصی کشور را در این زمینه نابود سازد؟

محبی‌نژاد، نماینده انجمن سازندگان قطعات خودرو نیز در ادامه نشست خاطرنشان کرد: پتانسیل‌های قطعه‌سازی ایران در این سفرها به طرف‌های مذاکره ارائه شد.

وی با بیان اینکه خودروسازی ایران مزیت قاطع نسبی در مقایسه با سایر صنایع منطقه دارد، افزود: خودروسازی در خاورمیانه منحصر به ایران و ترکیه است.

به گفته وی، ایران سالانه بیش از یک‌میلیون و ۲۰۰‌هزار دستگاه خودرو تولید می‌کند.

وی با بیان اینکه صنعت خودرو متاسفانه به صنعتی سیاسی تبدیل شده، افزود: برخورد دولت‌ها با این صنعت، مشخص نیست.

در ادامه این نشست، رفعت بیات نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه وضعیت تجاری ایران برای خارجی‌ها چندان شفاف نیست بنابراین اعزام چنین هیات‌هایی ابهامات موجود و ترس سیاسی بازرگانان را از بین می‌برد.

وی ویژگی بخش خصوصی کشورمان را سرعت در تصمیم سازی، تصمیم‌گیری و اجرا دانست و تصریح کرد: در بند «ج» اصل ۴۴ قانون اساسی قرار است که جریان دولتی بودن و مشکلات بخش بازرگانی ایران حل شود، اما متاسفانه سرعت مطلوب در این زمینه دیده نمی‌شود که باید حل شود.این نماینده مجلس که به همراه هیات تجاری اتاق تهران به سه کشور مذکور سفر کرده، یادآور شد: در زمینه تجارت توسط زنان حرکات مناسبی صورت گرفته که باید تکامل بیشتری پیدا کند و سرمایه‌های سرگردان بسیاری که در اختیار بانوان جامعه است سامان‌دهی شود.

رفعت بیات با اشاره به پیشنهاد تشکیل صندوق سرمایه‌گذاری زنان ایران به رییس‌جمهوری، افزود: این پیشنهاد در سطح اجرایی از سوی رییس‌جمهور پذیرفته شده و به تشکیل بانک زنان منجر خواهد شد که می‌تواند زمینه‌ساز اقتصادی توسعه‌یافته و اشتغالی مولد باشد.

این نماینده مجلس همچنین به روند پیوستن ایران به WTO اشاره کرد و افزود: زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشورمان تاثیر مهمی در کیفیت حضور در رقابت‌های بین‌المللی خواهند داشت.

همچنین حسن طاهریان، مشاور اقتصادی وزارت امور خارجه در این نشست با تاکید بر همکاری بیشتر سفارتخانه‌ها با بخش‌خصوصی خاطرنشان کرد: سفارتخانه‌ها نمی‌توانند کارهای بازرگانان و امور مربوط به آنها را انجام دهند، آنها تنها می‌توانند زمینه‌سازی کنند.

وی با اعلام این مطلب که باید بانک اطلاعاتی مناسبی برای فرصت‌های سرمایه‌گذاری در کشور ایجاد شود، ادامه داد: بخش‌خصوصی کشورمان مظلوم است و به مراتب در خارج از کشور مظلوم‌تر است.

طاهریان بر حضور فعال بخش‌خصوصی در تجارت بین‌المللی تاکید کرد و گفت: باید برنامه‌های بخش‌خصوصی جهت‌‌دار و هدفمند باشد.

وی یادآور شد: فضای سیاسی کشور به دلیل تحریم، سنگین و منفی است و در این میان یکی از وظایف هیات‌های اعزامی بخش‌خصوصی شکستن این فضای سنگین سیاسی است.

دکتر فرهاد فزونی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران نیز که در این نشست حضور داشت، از سخنان حسن طاهریان برآشفت و با لحنی انتقادی از وی سوال کرد: دولت اگر لالایی بلد است، پس چرا خودش خوابش نمی‌برد؟

وی ادامه داد: شما چند بار با رییس‌جمهور و وزیران به کشورهای خارجی سفر کرده‌اید و بخش دولتی را نیز همراه سفرهای خود کرده‌اید؟ آیا در آن مواقع به یاد بخش‌خصوصی کشور می‌افتادید؟!

دکتر فزونی همچنین اضافه کرد:‌شما آن موقعی که باید به فکر بخش‌خصوصی باشید، نیستید و اینجا می‌نشیند و می‌گویید بخش‌خصوصی باید در جهان بگردد و خودش را معرفی کند. این شد دلسوزی برای بخش‌خصوصی کشور؟!

این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران تصریح کرد: تاکنون چند طرح توسط وزارت امور خارجه برای گرفتن بودجه و ایجاد فضای اطلاع‌رسانی ارائه و پیگیری شده است؟

دکتر فزونی در این نشست به مقوله محدودیت در بخش توریسم کشور اشاره کرد و ادامه داد: ما توریست می‌خواهیم اما دولت نمی‌خواهد . دولت برای تسهیل ورود و حضور گردشگران خارجی، کاری نمی‌کند یا تلاش خود را به «توریسم زیارتی» معطوف کرده است.وی خواستار زمینه‌سازی دولت برای راه‌اندازی نظام اطلاع‌رسانی در این بخش و جامعیت آن شد.اما طاهریان که مخاطب اصلی این فعال بخش‌خصوصی بود چنین پرسش‌هایی را بی پاسخ گذاشت و جلسه را ترک کرد.