گروه بازرگانی - در حالی که قیمت هر کیلو پسته در بازار جهانی ۸/۵ دلار است، این محصول در کشور ما کیلویی حدود ۳۰ هزار تومان فروخته می‌شود؛ به این معنا که پسته برای ایرانیان که دومین کشور تولیدکننده جهان هستند، حداقل ۱۰ هزار تومان گران‌تر از بازار جهانی است! به گزارش «ایسنا»، با توجه به اینکه پسته محصول صادراتی کشورمان است، قیمت آن در بازار داخل تابع بازار جهانی است و با توجه به افزایش قیمت این محصول از سال گذشته در بازارهای جهانی و افزایش نرخ ارز، قیمت این محصول در بازار داخلی نیز با افزایش یکباره مواجه شد؛ به‌طوری که پسته فندقی صادراتی که سال گذشته کیلویی هشت هزار تومان از باغدار خریده می‌شد، امسال به کیلویی ۱۷ هزار تومان افزایش یافته است.

افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت پسته

به گفته محسن جلال‌پور، رییس انجمن پسته ایران، قیمت پسته در بازار داخل نسبت به سال گذشته صد ‌درصد افزایش داشته است. وی علت این افزایش قیمت را افزایش مصرف سرانه جهانی و افزایش قیمت این محصول در بازارهای هدف عنوان و اظهار کرد: پسته کالای صادراتی است، لذا هرچه صادرات آن رونق بگیرد و با افزایش قیمت بازار جهانی مواجه شود، قیمت آن در بازار داخلی هم افزایش خواهد داشت.

به گفته‌ جلال‌پور، سال گذشته ۱۶۰ هزار تن پسته در کشور تولید شد که ۱۰۰ هزار تن از این میزان صادر شده و یک میلیارد دلار ارز‌آوری برای کشورمان داشته است، اما در سال ۸۹، صادرات پسته یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار ارز‌آوری برای کشورمان داشته؛ چرا که پسته بیشتری تولید و صادر شده بود. رییس انجمن پسته ایران اظهار کرد: با توجه به اینکه شرایط جهانی آماده پذیرش پسته ایرانی بوده و نرخ ارز افزایش یافته و به ثبات رسیده، سال گذشته صادرات پسته بسیار مناسب بود. همچنین سال گذشته برای اولین‌بار در طول تاریخ محصول پسته، هم قیمت جهانی افزایش یافت و به کیلویی ۵/۸ دلار رسید و هم نرخ ارز در کشورمان افزایش یافت که درآمد خوبی نصیب باغداران و صادر‌کنندگان پسته کرد.

اما جالب اینجاست که قیمت پسته در بازار داخلی کشورمان از بازار جهانی بیشتر است، اما این محصول صادر می‌شود که رییس انجمن پسته کشور دلیل آن را نبود تقاضا و کشش در بازار داخل عنوان و اظهار کرد: سالانه ۱۰ تا ۱۵ درصد از پسته تولیدی در داخل مصرف می‌شود و بیش از این میزان در بازار داخلی کشش نیست.

به گفته وی، سال گذشته ۲۵ هزار تن پسته مورد مصرف بازار ایران قرار گرفته است. همچنین همیشه صادر‌کننده منافع کمی داشته و امید بخش صادرات به افزایش نرخ ارز است. از سوی دیگر، پسته درجه یک که در بازار داخل عرضه می‌شود، حداقل ۱۰ درصد کیفیت بالاتری نسبت به پسته صادراتی دارد.