ساختمان پاک و تولید سرما از گرمای خورشید

گروه بنگاه‌ها - برای اولین بار در ایران طی مراسمی در جمع خبرنگاران و اصحاب رسانه، سیستم‌های خنک‌کننده (چیلر) که با گرمای خورشید کار می‌کنند، در قالب پروژه‌ای تحت عنوان ساختمان پاک افتتاح و مورد بهره‌برداری قرار گرفت. این سیستم در شرکت «پیشرو تهویه‌نیا» نماینده انحصاری کمپانی ژاپنی «یازاکی» که تولیدکننده این چیلرهاست، در محل ساختمان نیا نصب و راه‌اندازی و اولین مجموعه‌ای است که در ایران مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

در این مراسم آقای محمدتقی هاشم‌نیا، رییس هیات‌مدیره شرکت «نیا» به تبیین و توضیح چگونگی و روند نصب و راه‌اندازی این محصول پرداخت و گفت: پیدا کردن یک برند و مارک خوب در تولید سیستم‌های خنک‌کننده محیط مدنظر بوده که به لطف خداوند توانستیم این کار را جامه عمل بپوشانیم.

وی در ادامه همکاری بین دو شرکت «یازاکی ژاپن» و «ویزمن آلمان» که جزو شرکت‌های پیشرو در تولید این سیستم‌ها هستند را دلیلی بر کیفیت بالای این سیستم‌ها دانست. شیمیزو، مدیر اجرایی شرکت یازاکی نیز گفت: این شرکت در سال ۱۹۷۴ اولین سیستم سرمایش خورشیدی در جهان را تولید کرده است و اکنون مفتخر هستیم که این سیستم‌ها را که حافظ محیط زیست نیز هستند در ایران به کار گرفته شود.

در این مراسم مهندس صدری، مدیرعامل شرکت «پیشرو تهویه نیا» گفت: با توجه به اینکه امروزه استفاده از انرژی‌های طبیعی و حفاظت از محیط زیست تبدیل به نوعی اجبار شده است، استفاده از ماشین‌هایی که با انرژی‌های طبیعی کار می‌کنند، ‌بسیار حائزاهمیت است. وی یادآور شد: این سیستم‌های خنک‌کننده از انرژی خورشید بهره می‌برند و آلودگی و ضرری برای محیط زیست ندارند.

آرنه هزروس، مدیر بازرگانی اروپا و خاورمیانه شرکت یازاکی نیز گفت: این شرکت در سال ۱۹۲۹ تاسیس شده است و متعلق به بخش خصوصی و یک خانواده ژاپنی است که هم‌اکنون نیز توسط آنان اداره می‌شود. در سال ۱۹۷۴ اولین چیلر خورشیدی این شرکت به کار گرفته شد و در سال ۱۹۷۸ اولین کارخانه تولید این محصول احداث شد. وی گفت: تمام قطعات این سیستم در ژاپن تولید می‌شود و محصولات این شرکت با کیفیت بالا و برچسب انرژی A تولید می‌شود. وی در ادامه گفت: این شرکت چیلرهای «جذبی» ۵ تا ۲۰۰ تن در دو نوع مختلف «آب گرم» و «شعله مستقیم» تولید می‌کند که چیلرهای جذبی با نور خورشید کار می‌کنند و نوع شعله مستقیم آن با گاز کار می‌کند که در ایران تاکنون از نوع شعله مستقیم موجود بوده و استفاده می‌شده است. وی افزود: حداقل دمای مورد نیاز برای کار این چیلرها ۸۰ درجه سانتیگراد است و با معمولی‌ترین صفحات جذب نور خورشید می‌توان این دما را تامین کرد. مهندس رادمنش، مدیرخدمات پس از فروش نیز در مورد نحوه کار این سیستم‌های خنک‌کننده گفت: با دریافت گرمای خورشید توسط صفحات جذب نور که در پشت‌بام ساختمان نصب می‌شود، گرما جذب شده و به مخزن انتقال می‌یابد و با رسیدن دما به ۸۰ درجه سانتیگراد، چیلر به کار می‌افتد و عملیات خنک‌کنندگی را انجام می‌دهد. وی با توجه به اهمیت بحث گرمایشی و اتلاف گرما و صرفه‌جویی در مصرف انرژی امیدوار شد که در آینده در کشورمان تمام ساختمان‌ها دارای برچسب انرژی باشند تا مشخص شود هر ساختمان با چه کیفیتی از لحاظ ساخت و از لحاظ مصرف انرژی ساخته شده است.

هاشم‌نیا در پایان یادآور شد که هزینه نصب و راه‌اندازی این سیستم چیزی حدود ۷۰ میلیون تومان است که امید است با مساعدت و همیاری دولت بتوانیم این هزینه را کمتر کنیم و گامی در جهت پیشرفت در صنعت ساختمان و بازیافت انرژی و حراست از محیط زیست برداریم.