فعالان اقتصادی منفعت شخصی را دنبال نکنند

خاموشی تردید دارد، خلیلی آمد

گروه بازرگانی- هفتمین دوره انتخابات اتاق بازرگانی قرار است روز ۴ اسفندماه سال جاری برگزار شود. ثبت‌نام از داوطلبان شرکت در این انتخابات از روز ۲۵ دی ماه آغاز شده و تا ۴ بهمن ماه ادامه دارد. این روزها درهای انجمن نظارت در تهران و هیات‌های نظارت در استان‌ها روی فعالان بخش خصوصی برای حضور در انتخابات اتاق باز است؛ البته به نظر می‌رسد درها همچنان روی برخی فعالان بخش خصوصی بسته خواهد ماند. دیروز، محسن خلیلی، سرشناس ترین فعال بخش خصوصی بود که بار دیگر پا به عرصه رقابت در این انتخابات گذاشت و رسما ثبت‌نام کرد. نام او و پدرش با شرکت بوتان گره خورده است. او در ۸۱ سالگی همچنان سر آن دارد که در صحنه باقی بماند، چنانکه طی ۶ دوره گذشته چنین کرده است. از جمله مناصب او می‌توان به نماینده کارفرمایان در شورای‌عالی کار و سازمان بین‌المللی کار، ریاست هیات‌مدیره شرکت بوتان، بانک کارآفرین، کنفدراسیون صنعت ایران، انجمن مدیران صنایع ایران، شورای صنایع لوازم خانگی ایران، انجمن صنفی کارفرمایان توزیع‌کننده گاز مایع ایران و گروه صنعتی انرژی سبز، عضویت در هیات مدیره انجمن دارندگان نشان استاندارد و دبیری کانون عالی کارفرمایان اشاره کرد.

و اما علینقی خاموشی در حاشیه گرامیداشت ۱۲۷ امین سال تاسیس اتاق ایران رسما اعلام کرد که هنوز برای ثبت‌نام در انتخابات اتاق تصمیمی نگرفته است، او که چهار سال پیش پس از ۲۶ سال ریاست اتاق ایران را به رقیب واگذار کرد، هنوز تردید دارد که پا به میدان رقابت بگذارد یا نه. اسدالله عسگراولادی، یار دیرین خاموشی به او توصیه کرده است که «این بار نیاید چون امکان دارد حتی دیگر رای نیاورد» اگرچه او در انتخابات اسفندماه سال ۸۵ در بخش صنعت بالاترین رای را آورد، اما در انتخابات هیات رییسه اتاق ایران از مجموع ۳۰۵ رای ۱۳۸ رای به نام او به صندوق‌ها ریخته شد که حدود ۳۰ رای کمتر از آرای نهاوندیان بود. خاموشی از آن پس حتی از نشست‌های رسمی هیات نمایندگان اتاق تهران نیز کناره‌گیری کرد و در سکوت به عنوان رییس اتاق ایران و انگلیس به کار خود ادامه داد. در سوی دیگر باید به محمدرضا بهزادیان، رییس پیشین اتاق تهران، اشاره کرد که در انتخابات سال ۸۵ بالاترین رای را در بخش بازرگانی به دست آورد؛ اما پس از آنکه هیات نظارت بر انتخابات او را رد صلاحیت کرد به سکوتی ناخواسته گرفتار شد و در این چهار سال از اتاق تهران دور بوده است. او نیز بیانیه‌ای صادر کرده و خواستار حضور فراگیر فعالان بخش خصوصی در انتخابات پیش رو شده است. به نظر می‌رسد، در این دوره نیز رقابت اصلی در میان چند گروه اصلی اتفاق خواهد افتاد؛ گروه نوآفرینان که آل‌اسحاق و نهاوندیان، میرمحمد صادقی و... چهره‌های شاخص آن هستند؛ گروه خواستاران تحول که اکنون چهره‌های تثبیت شده‌ای در این گروه دیده می‌شود. گروه «مجمع فعالان توسعه اتاق بازرگانی» که یاران علینقی خاموشی آن را بنا نهادند و ادامه دادند؛ اما احتمالا در این دوره دستخوش تغییر خواهد شد و دیگر گروه‌هایی که در حال شکل‌گیری‌اند از جمله تشکل حامیان تولید و صادرات و... .

«کسی در اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران نمی‌تواند نفع شخصی خود را دنبال کند، زیرا این اتاق کانون خدمت بی‌مزد به جامعه است و جنس کار آن اجتماعی است.» این هشدار محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران پیرامون نحوه حضور فعالان بخش خصوصی کشور در انتخابات اسفند ماه این اتاق است.

رییس اتاق ایران در چهل و یکمین نشست هیات نمایندگان این اتاق خاطرنشان کرد: اولویت در این انتخابات باید ارتقای جایگاه اتاق به عنوان پارلمان بخش خصوصی باشد نه پیگیری منافع شخصی. رییس اتاق ایران با تصریح اینکه فعالان اقتصادی بخش‌خصوصی هیچ‌گاه از خصومت‌ها و تقابل‌ها نفعی ندیده اند و از این رو، باید با همدلی و تعامل در کنار یکدیگر باشند، تاکید کرد: قطعا اتاقی که از این نوع انتخابات برآید، صدای رساتری در عرصه اقتصاد خواهد داشت.

او سپس شایسته محوری و معیارگرا بودن را دومین رکن مهم برای پرثمر بودن انتخابات پیش‌روی اتاق‌های بازرگانی کشور برشمرد.

نهاوندیان در ادامه، گریزی به روند اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها زد و با تاکید بر اینکه اجرای طرح در بخش تولید نیز باید با همین آرامشی که در بخش مصارف خانگی پیگیری شد، دنبال شود، خاطرنشان کرد: نظرات اتاق در مورد طرح هدفمندی یارانه‌ها خودخواهانه نیست، بلکه به نفع اقتصاد ملی است. او تصریح کرد: در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها اتاق علاقه‌مندی خود به اجرای موفق این قانون را ابراز داشته و نظرات خود را در هر مرحله ارائه کرده است و این روند را ادامه می‌دهد؛ البته از آغاز نظر اتاق بازرگانی این بود که این قانون نگرش تولید محور را دنبال کند. او در عین حال با تاکید بر ضرورت توقف تحریم‌ها علیه ایران گفت: فرصت مذاکره در مورد مسائل هسته‌ای ایران را نباید از دست داد؛ چرا که تعامل سازنده با اقتصاد ایران به نفع همه دنیا خواهد بود.