هدفمندی یارانهها از نگاه فعالان بخشخصوصی
نگران آثار شیوه اجرای طرح هستیم
نفیسه آفرینزاد - یک روز پس از آنکه قانون هدفمندی یارانهها و آزادسازی قیمتها کلید خورد، فعالان بخش خصوصی و اعضای کمیسیونهای تخصصی اتاق بازرگانی به بررسی آثار اجرای آن پرداختند. یک عضو هیات رییسه اتاق ایران معتقد است وامهایی که وعده داده شده، موثر نخواهد بود و تنها به شمار بدهکاران میافزاید و چندماه بعد شاهد مشکلات بیشتر اقتصادی در کشور خواهیم بود. لذا در این شرایط نباید از نقش تشکلها غافل شد. جبار کیانیپور، رییس اتاق یاسوج نیز در خصوص اجرای طرح هدفمندی یارانهها بیان کرد: متاسفانه اکنون که طرح اجرا شده، هنوز حرفی در خصوص تامین سوخت بنگاههای اقتصادی زده نشده و این درحالی است که ادامه کار آنها با مشکلهای جدی روبهرو خواهد شد.
محمدعلی عباسی، رییس اتاق اراک نیز عنوان کرد: در سفر هیات دولت به اراک مشکلات اقتصادی فعالان اقتصادی مطرح شد و اکنون با اجرای طرح که به مشکلات افزوده خواهد شد، باید بتوانیم این ارتباط را حفظ کرده و مشکلات را به دولت منتقل کنیم.
جمال رازقی جهرمی، رییس اتاق شیراز نیز میگوید: در برابر آنچه به عنوان افزایش پایه قیمتها از سوی مقامات دولتی مطرح شده جوایز یا تسهیلات خیلی تاثیرگذار نخواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: اکنون صنایع ناچار هستند مواد اولیه را با ۵۰ درصد افزایش قیمت خریداری کنند؛ اما اجازه افزایش قیمت ندارند، این شرایط مشکلات فراوانی برای صنایع ایجاد خواهد کرد.
جهرمی اضافه کرد: از این رو، دولت باید میان گرانفروشی و گرانی تفاوت قائل شود؛ زیرا با افزایش پایه قیمتها، به طور طبیعی قیمت اجناس افزایش خواهد یافت و این نباید گرانفروشی تلقی شود.
هادی تیزهوش تابان، رییس اتاق رشت نیز بیان کرد: آرامش سیاسی و اجتماعی، حذف تورم، کنترل مسائل مالی، کاهش سطح بیکاری، داشتن ذخیره ارزی مناسب و داشتن سیستم رفاهی کارآمد، و کنترل آثار اجرای این طرح از ملزومات مهم اجرای طرح هدفمندی یارانهها است و بدون توجه به این مسائل با مشکل روبهرو خواهیم شد.
عبدالرحمن سلیمانی دهکردی، رییس اتاق اهواز نیز گفت: باید یکی از کمیسیونهای اتاق آثار اجرای طرح هدفمندی یارانهها را از منظر ورشکستگی صنایع بررسی کند، زیرا در این شرایط ادامه کار صنایع با مشکل جدی روبهرو خواهد بود. از سوی دیگر در نشست مشترک کمیسیونهای صادرات و تجارت اتاق ایران نیز موضوع هدفمند شدن یارانهها و اثرات آن بر تولید مورد بررسی قرار گرفت.
در اینباره، اسدالله عسگراولادی، رییس کمیسیون صادرات اتاق ایران با تاکید بر اینکه دولتها باید در کنار جراحیهای اقتصادی فشارهای اقتصادی بر مردم را هم کم کنند، افزود: مردم ایران از تحریمها لطمه میبینند؛ اما باید از دولت خواست که در خصوص فشارهای دیوانی نظیر مالیاتها برای مردم تسهیلاتی قائل شود.
او با اشاره به نرخهای جدید سوخت در کشور یادآور شد: قیمت سوخت اثرات مستقیمی بر نرخ حملونقل خواهد گذاشت و در چند ماه آینده اثرات این نرخهای جدید مشاهده خواهد شد.
وی در ادامه تصریح کرد: نقل و انتقال پول بسیار مشکل شده و ۳ تا ۴ درصد هزینه برای انتقال پول افزوده شده است.
فاروق کیخسروی، رییس کمیسیون تجارت اتاق ایران نیز با اشاره به وضعیت جدید اقتصادی کشور پس از هدفمند شدن یارانهها گفت: هیچ یک از فعالان اقتصادی با اجرای این طرح مخالفتی ندارند، اما به دلیل آماده نبودن برخی بسترها ممکن است مشکلاتی ایجاد شود.
وی در ادامه، تجلی اقتصاد سالم و پویا را زمانی ممکن دانست که همه ارکان در جای خود فعالیت کنند و لزومی به هزینه کردن ثروتهای ملی نباشد.کیخسروی خشکسالی، تحریمها و عدم دسترسی به منابع بانکی را از جمله مهمترین مشکلات پیشروی تولید برشمرد.
این فعال اقتصادی با اشاره به تعطیلی واحدهای تولیدی و همزمان رویش قارچ مانند موسسات مالی و بانکها گفت: در آینده اگر واحد تولیدی وجود نداشته باشد فلسفه وجودی این موسسات مالی نیز به خطر میافتد.
سید حمید حسینی، عضو کمیسیون تجارت اتاق ایران نیز به موضوع هدفمند کردن یارانهها پرداخت و گفت: بسته حمایتی ۴۰۰ میلیاردی صادرات فعلا بلاتکلیف است و مصوب نشد.
او افزود: هزینه حملونقل در بندرعباس نیز با نرخهای جدید در هر تن ۱۵ درصد افزایش مییابد و با توجه به افزایش قیمت گازوئیل باید بسته حمایتی حمل و نقل را پیگیری کنیم.
سهراب شرفی، عضو کمیسیون تجارت اتاق ایران نیز با اشاره به مشکلات موسسات مالی و اعتباری و ارتباط شبکه بانکی کشور با اجرای طرح هدفمندی یارانهها، گفت: هیچ نظارتی بر این گونه موسسات وجود ندارد و باید بخش خصوصی اعلام کند که این موسسات از ما نیستند. حال آنکه مشکلات این موسسات در جریان اجرای طرح هدفمندی یارانهها حادتر نیز خواهد شد.
وی افزود: این موسسات در مقطعی خاص به شکل پارتیزانهای اقتصادی وارد چرخه اقتصاد کشور شدهاند و کمکی به بخش خصوصی نمیکنند.
براساس این گزارش، اعضای کمیسیون کارآفرینی و بازار سرمایه اتاق ایران نیز درباره اجرای قانون هدفمندی یارانهها به گفتوگو نشستند.بهزاد دادگر، رییس کمیسیون کارآفرینی اتاق در اینباره تصریح کرد: این کمیسیون باید در خصوص هدفمند کردن یارانهها، استراتژیهایی را در نظر بگیرد و به طور جدی به موضوع «سرنوشت کارآفرینی پس از آزادسازی قیمتها» وارد شود؛ چرا که موانع کارآفرینی پس از اجرای این طرح قطعا بیشتر خواهد شد.
جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق ایران نیز با حضور امجدی، مدیر گروه سیاستهای حمایتی وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد تا در این جلسه، بحث «اصلاح یارانهها در بخش کشاورزی» مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
امجدی با ارائه گزارشی از روند شکلگیری تدابیر مربوط به اصلاح یارانهها در بخش کشاورزی گفت: توصیه وزارت جهاد کشاورزی آن بوده که از افزایش جهشی قیمت برق کشاورزی اجتناب شود. گرچه قیمت تمام شده برق ۵۵۰ ریال است و قانون تکلیف میکند تا پایان برنامه قیمت برق در تمام بخشها به مبلغ قیمت تمام شده برسد،اما در سال اول نباید قیمت برق از کیلوواتی ۱۰۰ ریال بالاتر باشد.
وی آثار تاثیر اجرای طرح بر قیمت تمام شده را به دو بخش «تاثیر مستقیم» و «غیرمستقیم» تقسیم کرد و گفت: مطالعات نشان میدهد دسته دوم به مراتب بزرگتر است.
او گفت: به طور مثال در یک بررسی ده ساله که شاخص قیمتها در کشور از ۱۰۰ به ۴۰۰ رسیده، هزینه نیروی کار کشاورزی در مبنای ۱۰۰ به ۶۵۰ رسیده است.
وی ممانعت از رشد قیمتهای کشاورزی متناسب با نرخ تورم کشور در سالهای گذشته را قابل بررسی دانست و در ادامه، سیاستهای جبرانی دولت در بخش کشاورزی را بر ۴ محور تقسیم کرد که عبارتند از، حمایت عمومی از کشاورزان در قیمت ترجیحی برق، حمایت عمومی از کشاورزان در تامین سهمیه سوخت برای چاههای غیربرقی و ماشینآلات، تعریف پروژههای اختصاصی افزایش بهرهوری بالاخص در صنعت دام و طیور و تأمین تسهیلات برای بازسازی ناوگان تراکتور و کمباین کشور.
امجدی در عین حال توجه به افزایش بهرهوری را در واحدهای تولیدی مورد تأکید قرار داد و آن را محتاج سرمایهگذاری ملی جدی دانست و گفت: رشد بهرهوری محتاج سرمایهگذاری، فرهنگسازی و حوصله ملی است که در این راستا «اصلاح نرخ ارز» محور حرکت به سوی افزایش جاذبه تولید، تقویت جاذبه صادرات و کاهش جاذبه واردات است.
ارسال نظر