غیرانتفاعی و غیرسیاسی فقط برای اقتصاد

نفیسه آفرین‌زاد - مجمع «فعالان توسعه اقتصاد ایران» با کسب مجوز از اتاق بازرگانی، صنایع‌ومعادن ایران اعلام موجودیت کرد. در مراسم اعلام موجودیت این مجمع که با حضور اعضای هیات‌مدیره و شورای سیاست‌گذاری آن که همگی عضو اتاق بازرگانی ایران هستند برگزار شد، مجمع فعالان توسعه اقتصادی ایران به عنوان مجمعی «غیرانتفاعی» و «غیر‌سیاسی» معرفی

شد.

علاءالدین میرمحمد صادقی که عهده‌دار ریاست هیات‌مدیره مجمع فعالان توسعه اقتصاد ایران است، ضمن رد «موازی یا رقیب» بودن این مجمع با اتاق بازرگانی ایران عنوان کرد: اتاق بازرگانی ایران یک نهاد قانونی مصوب مجلس است که عهده‌دار امور اجرایی است که بعضا از سوی دولت بر عهده آن گذاشته شده و از آن جمله، صدور کارت بازرگانی و گواهی مبدا است. از این رو، اتاق بازرگانی ایران، فی‌نفسه، به موازات دولت پیش می‌رود.

او ادامه داد: اما مجمع فعالان توسعه اقتصادی ایران نهادی کاملا آزاد است که می‌تواند برخی تصمیمات در حوزه اقتصاد را «شدیدا» به نقد کشد و جلوی آن بایستد؛ بنابراین ما هرگز موازی اتاق ایران عمل نمی‌کنیم، بلکه «مکمل» آن هستیم.

رییس هیات‌مدیره مجمع فعالان توسعه اقتصاد ایران که نایب‌رییس اتاق بازرگانی ایران نیز است در ادامه، در پاسخ به خبرنگار «دنیای اقتصاد» که پرسشی مبنی بر «دخالت احتمالی این مجمع در تصمیمات اتاق بازرگانی ایران به عنوان تریبون بخش خصوصی و تبعاتی که ممکن است به واسطه بیان نظرات متناقضش پیش آید»، مطرح کرد، گفت: به تعبیری، ۹۵ درصد اقتصاد کنونی ایران در دست دولت است. حال که این اقتصاد قرار است به بخش خصوصی واگذار شود، باید گفت که این امر «فقط در صلاحیت اتاق بازرگانی ایران نیست»، بلکه نیاز به تشکل‌‌های مختلف اقتصادی در این زمینه است که ضمن هماهنگی لازم با تصمیمات و موضع اتاق بازرگانی ایران به عنوان پارلمان بخش خصوصی، مکمل آن نیز باشند. او تشکل تحت مدیریتش را به عنوان تشکلی فراگیر که مجموع دست‌اندرکاران صنعت، بازرگانی، معدن و خدمات کشور در آن عضویت دارند، توصیف و تاکید کرد: این مجمع بدون توجه به «خط و خطوط سیاسی» محل استماع نظرات تمامی تولید‌کنندگان، صادر‌کنندگان و بازرگانان سراسر کشور خواهد بود. اما مورد دیگری که در ادامه این نشست مورد توجه خبرنگاران قرار گرفت، این بود که «چرا مجمع فعالان توسعه اقتصادی ایران که مراحل ثبت آن از دور قبلی هیات نمایندگان اتاق مطرح بود، تا کنون فعالیتی نداشت و حضور آن، امسال که سال انتخابات اتاق است، «پررنگ» شده است؟!»

پاسخ‌دهنده این پرسش، مسعود دانشمند، دبیرکل مجمع بود که گفت: به تعبیری شاید نظر شما درست است، اما «نیت» این گونه نبوده است؛ چرا که ما از بعد از انتخابات پیشین اتاق، در تدارک ثبت این مجمع بودیم، اما متاسفانه این مراحل تا امسال به طول انجامید. در هر حال باید گفت که این مجموعه صرفا با هدف انتخاباتی تشکیل نشده و اهدافی فراتر دارد و البته در این اهداف، «انتخابات اتاق» هم می‌تواند بگنجد. او همچنین با تاکید بر اینکه این تشکل به هیچ جهت سیاسی وابستگی ندارد، افزود : این تشکل تنها در جهت توسعه اقتصاد ملی گام بر خواهد داشت به نحوی که بهبود وضعیت زندگی همه مردم ایران را دنبال کند، در عین حال ما تلاش می‌کنیم که بر تصمیم‌گیری‌هایی که در قوه‌مقننه انجام می‌شود، اثرگذار باشیم. در این بین، ایرج حسابی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران که کنجکاوی خبرنگاران در مورد ماهیت مجمع فعالان توسعه اقتصاد ایران و احتمال موازی کاری آن با اتاق ایران را پسندیده بود، از اعضای شورای سیاست‌گذاری این مجمع خواست که دیدگاه‌‌های خبرنگاران را به طور دائمی در تصمیم‌سازی‌‌های خود مد نظر قرار دهند تا اشتباهات احتمالی فعالان اقتصادی، از پیش به آنها تفهیم شده باشد.

او عضویت نمایندگان بخش خصوصی در شورای سیاست‌گذاری استان‌‌ها را یکی از راهکارهایی دانست که در زمینه حل مشکلات بخش خصوصی موثر خواهد بود و به گفته او آن قدر تاثیر خواهد داشت که با دگرگون شدن برخی تصمیمات مشکل‌ساز به ویژه در بخش کارآفرینی و حذف بوروکراسی‌‌های زائد در این زمینه، «دیگر شاهد این نباشیم که جوانانمان با تحصیلاتی در حد مهندسی مکانیک، پارکبان شوند». در ادامه این مراسم، عباسعلی قصاعی، دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران هم از «ضعف شدید اقتصاد بخش خصوصی» ایران سخن گفت و با بیان اینکه ۸۰ درصد اقتصاد کنونی ما کاملا دولتی و بخش عمده ۲۰ درصد مابقی هم، «شبه دولتی» است، اذعان کرد: اکنون نظام هم به این موضوع رسیده که تنها راه نجات اقتصاد ملی، پرداختن به بخش خصوصی است. قصاعی همچنین به طنز گفت: «مجمع فعالان توسعه اقتصادی ایران به غیر‌از ایران، بقیه کلماتش عربی است!»

ابراهیم جمیلی، نایب‌رییس مجمع فعالان توسعه اقتصاد ایران هم در این مراسم، پیگیری اجرایی شدن تصمیمات اقتصادی قوای سه‌گانه را از اهم فعالیت‌‌های این تشکل اقتصادی ذکر کرد که البته محقق شدن این هدف، نیازمند حضور موثر فعالان اقتصادی در این مجمع است.

در ادامه، محمدرضا بهرامن، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران هم موجودیت مجمع مذکور را اقدامی برای هموار‌سازی مسیر ذی‌نفع‌سازی بخش خصوصی و فعالان اقتصادی عنوان کرد که ارائه راهبرد برای چالش‌‌های اقتصاد کشور را دنبال می‌کند، اما هرگز به دنبال دخالت در امور اجرایی اتاق ایران نیست. همچنین احمد پورفلاح، عضو هیات‌مدیره مجمع فعالان توسعه اقتصاد ایران هم در این نشست، یادآوری کرد که تحول در عرصه‌‌های اقتصادی کشور به نحوی که کالا و خدمات تولیدی به لحاظ کمی و کیفی در بازارهای بین‌المللی قابلیت رقابت داشته باشند و به رشد اقتصادی پایدار و بهبود شاخص‌‌های زندگی منجر شوند، از اهداف این مجمع است.

در پایان، «جمعه‌ای»، رییس کمیسیون تشکل‌‌های اتاق ایران هم از «شجاعت این اتاق در بیان نظرات «تند» و انتقادی نسبت به برخی تصمیمات دولتی» سخن گفت و تاکید کرد که محور اتاق بازرگانی ایران که «هرگز به دنبال مصلحت‌اندیشی نبوده»، «تشکل»‌‌ها است که باید تقویت شوند.