دنیای اقتصاد- در شرایطی که چهار وزارتخانه دخیل در واردات کالا بنا به مهلت ده روزه وزارت بازرگانی به ترتیب فهرست محصولات ممنوعه را اعلام می‌کنند، رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران با استناد به اظهارات اخیر مقام معظم رهبری در دیدار با کارآفرینان و جمعی از بازرگانان می‌گوید: ‌رهبری براین موضوع که مدیریت واردات به معنای ممنوعیت واردات نیست، تاکید بسیاری داشتند. نظر فعالان بخش خصوصی درباره طرح جدید وزارت بازرگانی

ممنوعیت نه، مدیریت واردات

گروه بازرگانی- در شرایطی که چهار وزارتخانه دخیل در واردات کالا بنا به مهلت ده روزه وزارت بازرگانی به ترتیب فهرست محصولات ممنوعه را اعلام می‌کنند، رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران با استناد به اظهارات اخیر مقام رهبری در دیدار با کارآفرینان و جمعی از بازرگانان می‌گوید: ‌رهبری براین موضوع که مدیریت واردات به معنای ممنوعیت واردات نیست، تاکید بسیاری داشتند.

یحیی آل‌اسحاق در گفت‌وگو با «ایرنا» با بیان اینکه عده‌ای از سخنان چندی پیش رهبر معظم انقلاب در خصوص مدیریت واردات سوء استفاده کرده‌اند و می‌گویند باید مانع واردات شد، ‌افزود: اما ایشان در دیدار هفته اخیر خود نیز بر این محور که واردات باید به نحوی مدیریت گردد که کمک‌کننده تولید داخلی باشد، تاکید کردند.

آل‌اسحاق تلاش برای تولید کیفی را یکی دیگر از فرازهای سخنان رهبری عنوان کرد و ادامه داد: بخش عمده مدیریت واردات مرتبط با کیفیت تولید داخلی و رعایت حقوق مصرف‌کننده است.

وی همچنین با بیان اینکه دولت نقش اصلی و محوری در برنامه‌ریزی و توسعه فضای کسب‌و کار دارد، افزود: دولت می‌تواند با بهبود فضای اداری و کاهش قوانین دست و پاگیر اداری در این جهت گام‌های اساسی و مدیریتی بردارد.

آل‌اسحاق، مدیریت منابع به صورت مطلق را از دیگر فراز‌های بیانات رهبری عنوان کرد و افزود: در این حوزه نه تنها منابع مالی بلکه انسانی و طبیعی و هر آنچه که منبع رشد و توسعه به شمار می‌آید، ‌باید مدیریت شود که همه فعالان اقتصادی اعم از دولتی و غیردولتی را نیز در بر می‌گیرد.

به اعتقاد وی، استفاده بهینه از مدیریت منابع از جمله چالش‌های اصلی اقتصاد در حوزه‌های منابع انرژی و غیره به شمار می‌آید و این موضوع بسیار مهم باید پیگیری شود.

رییس اتاق تهران گفت: ‌رهبری در بخش دیگری از سخنان خود اصل ۴۴ را مورد توجه قرار دادند و بر این موضوع که اجرای این اصل نه فقط مالکیتی بلکه مدیریتی است، تصریح کردند و افزودند: واگذاری‌ها باید به نحوی باشد که بخش غیردولتی هم به صورت فعال وارد شود.

آل‌اسحاق از سوی دیگر از دور زدن تحریم‌ها و برنامه‌ریزی در این خصوص به عنوان محور دیگر سخنان رهبری اشاره کرد و گفت: در شرایطی که ‌جنگ نرم غرب علیه ایران تازگی ندارد و بیش از ۳۰ سال است که این تحریم‌ها ادامه دارد باید با برنامه‌ریزی و همت و توان بالا راه‌های مقابله با آن را هر روز بهتر از گذشته طی کرد.

یادآور می‌شود که پس از اعلام فهرست ۱۷۰ کالای غیر‌کیفی از سوی سازمان توسعه تجارت، اواسط هفته گذشته فهرست ۴۹ قلم کالای کشاورزی ممنوعه نیز توسط وزارت جهاد کشاورزی اعلام و از سوی وزارت بازرگانی برای اجرا ابلاغ شد. به گفته رییس سازمان توسعه تجارت فهرست ۱۳۰۰ قلم کالای صنعتی نیز برای بررسی ممنوعیت واردات آنها احصا شده است.

دولت حق ممنوعیت واردات را ندارد

محمود دودانگه، معاون برنامه‌ریزی وزیر بازرگانی در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» ضمن تایید سخنان رییس اتاق تهران مبنی بر اینکه مدیریت واردات، به معنای ممنوعیت واردات نیست، می‌گوید: مدیریت واردات، موضوعی کلان است و اگر واردات را به کالاهای ضرور، زائد و مضر تقسیم‌بندی کنیم، باید ورود کالاهای ضروری تسهیل شود، کالاهای زائد با چارچوب مشخص و در صورت نیاز وارد شود و کالاهای ممنوع نیز که از قبل ممنوع بوده با قوت بیشتر از ورود آنها ممانعت به عمل آید.

رییس مرکز پژوهش‌های وزارت بازرگانی با بیان اینکه واردات کشور باید هوشمندانه مدیریت شود، تاکید کرد: دولت حق ممنوعیت واردات را ندارد.وی در پاسخ به این سوال که آیا اعلام فهرست کالاهای ممنوع به معنای جلوگیری از واردات آنها نیست، اظهار داشت: ۱۷۰ قلم کالایی که اعلام شد، استانداردهای لازم را نداشتند و به همین دلیل ممنوع شد و ۳۰ قلم کالای ممنوعه‌ای نیز که توسط وزارت جهاد کشاورزی اعلام شد بر اساس ماده ۱۶ قانون بهره‌وری محصولات کشاورزی بوده است.

دودانگه در ادامه افزود: بر اساس ماده ۱۶ قانون بهره‌وری محصولات کشاورزی و قانون ابلاغ شده در زمینه ارتقای کیفیت تولید داخلی خودرو و محصولات صنعتی، اجازه و اختیار ویژه‌ای به وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و صنایع داده شده است، منتها این قوانین باید هوشمندانه مورد استفاده قرار گیرد.

معاون وزیر بازرگانی تاکید کرد: باید حواسمان باشد که وضعیتی ایجاد نکنیم که ماجرای مجوز فروشی که در گذشته اتفاق افتاد، مجددا برگردد؛ زیرا این مجوزها رانت، فساد و مشکلات متعددی ایجاد می‌کند و مصرف‌کننده نباید تاوان بی‌کیفیتی برخی محصولات را بپردازد.

تناقض ممنوعیت واردات با منافع دولت

محمدرضا بهرامن، فعال اقتصادی بخش صنعت‌ومعدن و عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران نیز در گفت‌وگو با خبرنگار «دنیای‌اقتصاد»، ضمن اعلام موافقت با این بحث که «مدیریت واردات به معنای ممنوعیت واردات نیست»، تاکید کرد: واردات و تولید، لازم و ملزوم همدیگر هستند؛ به این مفهوم که اگر قصد کنترل بازار و حمایت از تولید را داریم، باید مواد اولیه ضروری برای تولید را هم وارد کنیم.

بهرامن با بیان اینکه بر اساس این اصل، ممنوعیت واردات به معنای مانع تراشی برای تولید و باز کردن راه قاچاق نیست، گفت: در همه جای دنیا، عرف این است که برای مدیریت واردات اقلام غیرضروری و زائد و حمایت از توسعه تولید داخل، از ابزارهایی چون تعرفه استفاده می‌کنند. در ایران هم این موضوع باید مدنظر قرار گیرد؛ زیرا صرفا چشم دوختن به ممنوع کردن واردات، نتیجه‌ای جز باز کردن راه قاچاق ندارد. ضمن اینکه «منافع و عایدی دولت هم با ممنوع کردن واردات، منافات دارد.»

این فعال بخش خصوصی، کشورهای چین، ترکیه و هند را به عنوان کشورهای موفقی مثال زد که توانسته‌اند، با بهره‌گیری از نظام تعرفه‌ای مطلوب، هم واردات به کشورهای خود را مدیریت کنند و هم، تجارت سالم بر مبنای اصول و مدیریت صحیح را رونق ببخشند.

گفتنی است، خبرنگار ما، طی تماسی با انجمن وارد‌کنندگان فرآورده‌های بهداشتی، آرایشی و عطریات ایران، خواستار گفت‌وگوی مدیران این انجمن شد که به پرسش‌های ما پاسخ ندادند.

کارشناسان، بازار لوازم بهداشتی و آرایشی را از عمده‌ترین بازارهایی در کشورمان می‌دانند که مملو از اقلام وارداتی رنگین و پرتنوع است و این در حالی است که رتبه و کیفیت تولید برخی از این محصولات در کشورمان تا آنجا ارتقا پیدا کرده که امسال در میان آنها صادر‌کننده نمونه نیز دیده می‌شود.

در این زمینه، نظر هیات‌مدیره اتحادیه وارد‌کنندگان دارو را نیز جویا شدیم که انجام هرگونه گفت‌وگو را به «نامه‌نگاری» و سپس «ارزیابی اینکه، آیا به نامه مذکور پاسخ داده شود یا به بایگانی حواله شود!»، موکول کردند.

بخشنامه ممنوعیت واردات هنوز به گمرک نرسیده است

از سوی دیگر مسوولان گمرک اعلام کردند هنوز بخشنامه‌ای مبنی بر ممنوعیت واردات ۴۹ محصول کشاورزی و توقف موقتی واردات برنج به گمرک ابلاغ نشده است.

مدیرکل دفتر واردات گمرک در گفت‌وگو با «مهر» با بیان اینکه فعلا بخشنامه یا دستوری مبنی بر ممنوعیت موقتی واردات برنج به گمرک ابلاغ نشده است، تصریح کرد: ثبت سفارش این محصول توسط وزارت بازرگانی انجام می‌شود و تنها واردات آن از طریق گمرک انجام می‌شود.

ناصر ابراهیمی افزود: دفتر واردات گمرک تنها مسوول سیاست‌گذاری است و اگر سوال یا مشکلی در گمرکات پیش آید، از طریق این دفتر رفع می‌شود.وی درباره ممنوعیت ثبت سفارش واردات ۴۹ محصول کشاورزی نیز با بیان اینکه این بخشنامه باید از طرف وزارت بازرگانی ابلاغ شود، گفت: در این خصوص نیز ابلاغیه‌ای به گمرکات کشور ارسال نشده است.

ابراهیمی خاطرنشان کرد: به محض اینکه دستورالعمل آن به گمرک ابلاغ شود، گمرک ایران نیز آن را به سایر گمرکات کشور ابلاغ خواهد کرد.

محمدرضا نادری، معاون امور گمرکی گمرک ایران نیز درباره ممنوعیت موقتی واردات برنج به کشور گفت: وقتی کالایی ثبت سفارش نشود، گمرک نیز نمی‌تواند آن را ترخیص کند. بر همین اساس، اگر قرار باشد کالایی ترخیص نشود، ثبت سفارش نیز نمی‌شود.

وی افزود: تنها یک مورد در شهریورماه امسال برای واردات برنج ثبت سفارش صورت گرفته است که دستور استعلام چگونگی آن را صادر کرده‌ایم.