آمار سی سال تجارت خارجی کشور
۷/ ۱۴۴ میلیارد دلار صادرات در برابر ۶۹۵ میلیارد دلار واردات
از آغاز سال۵۷ تا پایان سال ۸۸ افزون بر ۳۳۸ میلیون و ۵۷۰ هزار تن کالای غیر نفتی به ارزش ۱۴۴ میلیارد و ۷۰ میلیون دلار از طریق گمرکات کشور به خارج صادر و بیش از ۷۳۴ میلیون تن کالا به ارزش ۶۹۵ میلیارد دلار وارد کشور شده است. بر اساس آمار گمرک ایران که در نشریه طرح و برنامه منتشر شده است طی این مدت بیشترین میزان کسری تجاری کشور بهترتیب در سال ۱۳۸۷ با رقمی معادل ۳۷۷۰۸، سال ۱۳۸۸ با رقمی معادل ۳۳۶۶۵ و سال ۱۳۸۶ با رقمی معادل ۳۳۱۲۷ میلیون دلار اتفاق افتاده است. همچنین کمترین میزان کسری تجاری بهترتیب مربوط به سالهای ۱۳۷۳، ۱۳۶۷ و ۱۳۵۸ بوده است.
در ادامه این گزارش آمده است: محاسبه تراز بازرگانی سالانه کشور (از سال ۱۳۷۲ به بعد) نشان میدهد که این معیار همواره با مقداری منفی از ۶۸۱۱- میلیون دلار تا حداکثر ۳۷۷۰۸- میلیون دلار مواجه بوده است و اختلاف صادرات و واردات کشور طی این سالها فراز و نشیب زیادی داشته است. به عبارت دیگر به موازات افزایش میزان واردات و صادرات، کسری تراز تجاری نیز رو به افزایش بوده است و فاصله بین ارزش مبادلات کالاهای صادراتی، وارداتی بیشتر شده است. همچنین بالاترین نرخ افزایش صادرات در برنامه چهارم توسعه رخ داده است، چرا که در این دوره نسبت به دوره پیشین خود ارزش دلاری صادرات کشور با افزایش حدود ۲۱۰ درصدی به مرز ۷۹ میلیارد دلار رسیده است. البته تغییرات وزن و ارزش با یکدیگر متناسب نبوده و ارزش کالا تقریبا دو برابر وزن کالاها رشد داشته است؛ بنابراین میتوان افزایش ارزش کالاها طی سال های متوالی را یکی از دلایل عمده عدم تناسب تغییرات وزن و ارزش دانست.
در ادامه گزارش گمرک ایران همچنین با مقایسه میزان صادرات و واردات غیرنفتی کشور در دولت های ششم تا نهم آمده است: ارزش دلاری صادرات غیرنفتی در دولت نهم حدود ۵۶۹۳۰ میلیون دلار بوده است که نسبت به دولتهای ششم، هفتم و هشتم بهترتیب در حدود ۲۷۷ درصد، ۳۳۸ درصد، ۱۶۳ درصد افزایش داشته است. ارزش کالاهای وارداتی نیز در دولت نهم در حدود ۱۸۵۲۵۸ میلیون دلار بوده است که نسبت به دولت های ششم، هفتم و هشتم بهترتیب حدود ۲۱۳ درصد، ۲۳۰ درصد و ۸۱ درصد رشد نشان می دهد.
ارسال نظر