تجدید نظر در خرید تضمینی برنج

وزیر بازرگانی گفت: ‌هر چند نرخ مصوب خرید تضمینی برنج پرمحصول براساس قیمت پایه، آبان ماه گذشته در دولت تصویب شد، اما نمایندگان استان‌های شمالی و برنجکاران معتقدند که نرخ برخی گونه‌های برنج افزایش داشته و باید قیمت خرید دولتی آن تغییر کند. مهدی غضنفری پس از نشست مشترک با استاندار مازندران، نمایندگان مجلس،‌ مسوولان کشاورزی و بازرگانی و تشکل‌های تولیدکننده سه استان شمالی در گفت‌وگو با «ایرنا» ضمن بیان این مطلب افزود: مقرر شد تا ابتدا نمایندگان سه استان پس از اجماع کلی، قیمت پیشنهادی خود را در کارگروهی مشترک با مسوولان مرتبط در محل وزارت بازرگانی مطرح کرده و پس از تصویب نهایی روز یکشنبه هفته آینده برای تصویب به دولت ارائه شود.

وزیر بازرگانی در عین حال تاکید کرد به دلیل اینکه وزارت بازرگانی مجوز کاهش یا افزایش نرخ تضمینی برنج پرمحصول را در اختیار ندارد، هرگونه تغییر قیمت نیازمند مصوبه دولت است.

غضنفری در ادامه، حمایت همزمان از تولیدکننده و مصرف‌کننده را وظیفه ذاتی وزارت بازرگانی اعلام و تصریح کرد:‌ باید ضمن رعایت حقوق تولیدکننده، ‌مصرف‌کننده نیز در فضایی آرام خرید کرده و قدرت خرید را از دست ندهد.

وزیر بازرگانی در ادامه، مصوبات این نشست را حول سه محور خرید تضمینی برنج پرمحصول، خرید تضمینی برنج کیفی و واردات عنوان کرد.

غضنفری با بیان این جمله که از استانداران می‌خواهیم براساس مصوبه دولت مبنی بر واگذاری تنظیم بازار برنج به سه استان کشور، وزارت بازرگانی را در تنظیم بازار در این سه استان و کل کشور کمک کنند، خاطرنشان کرد:‌ تنظیم بازار سه موضوع تامین منابع داخلی، مناسب بودن قیمت‌ها و واردات را در برمی‌گیرد.

وی با بیان اینکه براساس مصوبات این نشست مشترک، مقرر شده است که مراکز خرید تضمینی به لحاظ تعداد حداقل ۲۰ درصد افزایش یابد، افزود:‌‌ خرید تضمینی برنج پرمحصول از ۲۵ مرداد ماه در استان‌های برنج خیز آغاز می‌شود.

وزیر بازرگانی، کاهش طول زمان صف‌های خرید برنج به حداکثر یک روز را از دیگر مصوبات این جلسه برشمرد و گفت: ‌براساس برخی گزارش‌ها سال گذشته زمان انتظار در صف در برخی موارد به سه روز می‌رسید که مصوبه جدید با هدف تسهیل در مراحل خرید برنج صورت می‌گیرد.

غضنفری با بیان اینکه امسال برای نخستین بار سامانه جام که پیش‌تر برای خرید به روز گندم استفاده می‌شده، جهت خرید تضمینی برنج نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد، افزود: ‌این اقدام منجر به پرداخت همزمان وجوه کشاورزان و سامان‌دهی سیستم خرید و فروش می‌شود. وی مکان‌یابی برای مراکز خرید متناسب با سطح زیر کشت را ازجمله اولویت‌های خرید عنوان کرد و افزود:‌ براین مبنا مقرر شد با کمک مسوولان استانی این هدف محقق شود. وی گفت: پیشنهاد تشکیل یک انجمن، تعاونی، اتحادیه یا تشکل تولیدکنندگان برنج از دیگر مصوبات این نشست بود و مقرر شد وزارت بازرگانی نیز برای تسریع در راه‌اندازی این تشکل هزینه‌های اداره آن را به مدت یک سال بر عهده گرفته و سازمان بازرگانی استان نیز موظف است این موضوع را پیگیری کند.

غضنفری، همچنین به اختصاص جوایز صادراتی تا سقف سه درصد برای صادر‌کنندگان برنج داخلی اشاره کرد و گفت: ‌تعیین سقف جوایز صادراتی، کمک بسیاری به گسترش فعالیت‌های اتحادیه یا تشکل ویژه برنج می‌کند.

وزیر بازرگانی سپس تصریح کرد به‌زودی سازمان توسعه تجارت ایران جداول مورد نظر را برای نحوه محاسبه جوایز صادراتی بر مبنای نوع برنج منتشر می‌کند.

وی ادامه داد:‌ با واگذاری فعالیت‌های مرتبط با حوزه برنج به بخش خصوصی می‌توان از توانمندی آنها در حوزه ذخیره‌سازی و صادرات بهره برد.

وزیر بازرگانی به مصوبه دیگر این نشست نیز پرداخت و گفت: مقرر شد یارانه‌های پرداختی در حوزه خرید برنج کیفی شمال با نظر استانداران اجرایی شود.

به گفته وی،‌‌ وزارت بازرگانی در مورد مبالغ و منابع یارانه‌ای خرید برنج، دچار کمبود است و قرار شد با همکاری یکدیگر افزایش آنها پیگیری شود.

غضنفری پیگیری، ایجاد راهکار و سازوکار مناسب برای بهره‌برداری از اعتبارات در قالب حقوق گمرکی برنج کشور را از دیگر مصوبات این جلسه بیان کرد.

وی مشکلات قانونی را یکی از دلایل عدم استفاده از این اعتبارات برشمرد و ادامه داد: با کمک نمایندگان مجلس می‌توان از این اعتبارات جهت توسعه زیر ساخت‌های تولید و تجارت بهره برد.

وزیر بازرگانی سپس گفت: مدیریت تعرفه به عنوان یکی دیگر از مصوبات این نشست مطرح و براساس توافق جمعی قرار شد افزایش، کاهش یا محدود کردن تعرفه متناسب با شرایط کاشت، داشت و برداشت محصول انجام شود.

به گفته وی، اجرای تعرفه فصلی، بالابردن نرخ تعرفه تا پایان بهمن ماه از پیشنهاد مطرح شده درخصوص مدیریت نرخ تعرفه بود.

غضنفری، ممنوعیت تبلیغ برنج خارجی در رسانه‌های جمعی همزمان با فصل برداشت تولید داخلی را از جمله تاکیدات دوباره این نشست برشمرد و از رییس سازمان صدا و سیما خواست تا درخواست نمایندگان استان‌های شمالی و برنجکاران استان‌های برنج‌خیز را مورد توجه قرار دهد. وزیر بازرگانی،‌ تاکید دوباره بر ضابطه‌مند شدن بازارچه‌های مرکزی و پیگیری این موضوع توسط مسوولان وزارت کشور را از دیگر مصوبات این نشست عنوان کرد.

غضنفری به طرح وزارت بازرگانی برای قرار گرفتن برنج داخلی در لیست خرید سامانه خرید اعتباری کارکنان دولت (میزان یک) نیز اشاره کرد و گفت: ‌این طرح با هدف حمایت از تولید اجرایی می‌شود.

وی افزود: ‌این سامانه که در مرحله نخست، تسهیلات ۱۵ میلیون ریالی برای خرید اجناس داخلی را برای کارکنان دولت فراهم می‌کند و در مرحله بعد سایر اقشار مردم را در بر می‌گیرد، ‌‌فرصت خوبی برای جذب تولیدات داخلی از جمله برنج است.

وزیر بازرگانی در ادامه گفت: هدف از افتتاح سامانه‌ای دیگر به نام تامین الکترونیکی دولت که به زودی افتتاح می‌شود، کنترل خریدهای دولتی است.

غضنفری سپس با بیان اینکه دولت در حوزه واردات میوه هیچ اقدامی در سال گذشته انجام نداده و در سال‌های آینده نیز برنامه‌ای برای واردات ندارد، ادامه داد:‌ هر چند که وزارت بازرگانی در پی فروش محصولات به بهترین قیمت است، اما اگر قیمت تمام شده و هزینه‌های تولید افزایش یابد و از سویی مکانیزاسیون نیزشکل نگیرد نباید کاستی‌های حوزه تولید را در تجارت دنبال کرد، اما با این وجود وزارت جهاد کشاورزی نیز در پی حمایت از تولید است.