فراز و نشیب سهمیه صادراتی ایران از خاویار خزر

گروه بازرگانی - سرپرست سازمان شیلات ایران ضمن نادرست خواندن سهمیه ۸۰۰ کیلوگرمی صادرات خاویار خزر برای ایران، گفت: امسال بیش از ۴۵ درصد کل سهمیه صادراتی دریای خزر متعلق به ایران است که این رقم بیش از ۳۸ تن برآورد می‌شود. امین‌الله تقوی مطلق در گفت‌وگو با «مهر» تصریح کرد: ماهیان خاویاری ۴ گونه هستند که هر کدام از این گونه‌ها سهمیه متفاوتی در صادرات دارند، اما در کل این رقم همان ۳۸ تن است و در واقع ایران تمامی صید خاویار سهمیه خود را می‌تواند صادر کند.

خبرگزاری «فارس» هفته گذشته اعلام کرده بود که با توافق کشورهای ساحلی دریای خزر ممنوعیت صادرات خاویار این دریا رفع و سهمیه صادراتی ایران برای سال ۲۰۱۰، ۸۰۰ کیلوگرم تعیین شده است که نشانگر ۶۰ درصد کاهش است.

رییس سازمان شیلات ایران چندی پیش ضمن تشریح دلایل عدم صادرات خاویار در سال گذشته گفته بود: روس‌ها معیارهای موجود برای تعیین سهم صادرات خاویار را قبول ندارند و به دنبال معیارهای جدید برای افزایش میزان سهم صادراتی خودشان هستند.

وی یادآور ‌شد که سال گذشته روس‌ها بر اساس پروتکلی که ۱۰ سال پیش به امضای کشورهای حاشیه دریای خزر رسیده، به صادرات خاویار رای منفی داده و به همین علت ۵ کشور حاشیه دریای خزر از صادرات این محصول منع شدند؛ چرا که صادرات خاویار بر اساس توافق ۵ کشور حاشیه دریای خزر صورت می‌گیرد.

عبدالحسین ناصری نماینده گرگان و آق قلا سال گذشته پس از این تصمیم روسیه از زیان ۱۵۰ میلیارد ریالی و دپو شدن ۵/۴ تن خاویار در سردخانه‌های کشور سخن گفت.

دریای خزر در حال حاضر به عنوان تامین‌کننده اصلی خاویار در بازار جهانی مطرح است و بیش از ۸۰ درصد خاویار بازار جهانی را تامین می‌کند. دریای سیاه و کشورهای حاشیه آن و برخی نواحی دریایی چین، آمریکا و کانادا از دیگر منابع تولید خاویار به شمار می‌روند.

از سوی دیگر روزنامه «آساهی» ژاپن چندی پیش به بررسی وضعیت بازار خاویار در ایران و اختلاف قیمت خاویار در داخل و خارج ایران پرداخت و نوشت: «در حالی که قیمت خاویار ایران در بازارهای جهانی رو به افزایش دارد، قیمت عرضه این محصول در بازار داخلی ایران رو به کاهش گذاشته است.»

این روزنامه منع صادرات خاویار را دلیل کاهش قیمت آن در بازار داخلی دانسته و چنین نتیجه گرفته است که صید ماهیان خاویاری همچنان ادامه دارد و ممنوعیت صادرات مانع از این روند نشده است، با این حال قیمت بالای این محصول آن را برای مصرف‌کنندگان داخلی دسترس‌ناپذیر کرده است.