پایان چالش مالیاتی در بازار؟

رییس شورای اصناف: بازار از پنج‌شنبه باز است

نفیسه آفرین‌زاد - درست ۳۱ خرداد ماه، یعنی یک روز قبل از روز ملی اصناف و یک ماه مانده به اتمام مهلت تحویل اظهارنامه‌های تسویه حساب مالیاتی، اصناف در سال‌جاری بود که رییس شورای اصناف کشور خبرنگاران را دور خود جمع کرد تا با انتقاد شدید از پایمال شدن مفاد تفاهم‌نامه مالیاتی با وزارت دارایی، از «کوبیده شدن چوب افزایش ۷۰ درصدی مالیات توسط سازمان امور مالیاتی بر سر اصناف» و اینکه «سازمان امور مالیاتی «فراریان از مالیات» را رها کرده و به دنبال اصناف که سال‌های سال است، مالیات خود را طبق قانون پرداخته‌اند» افتاده، ابراز دردمندی کند. اعلام خبر قطعی افزایش ۷۰ درصدی مالیات اصناف در سال‌جاری با تشریح جزییات روند عملی نشدن توافقات پیشین از زبان متولی امور اصناف و انتشار آن از تریبون رسانه‌ها کافی بود تا موج «مباحثه‌های مالیاتی» در کشور به گردش درآید.موجی که پس از اعلام مجدد اعتراض مالیاتی از سوی «قاسم نوده فراهانی» در همایش ملی اصناف با بیان «این جمله آمیخته به هشدار» که «اصناف نه تنها توان پرداخت مالیات سنگین را ندارند، بلکه دیگر تسریع در وصول مالیات‌ها و خوداظهاری‌ها را شاهد نخواهیم بود» و طنین‌انداز شدن

«ا... اکبرهای نمایندگان اصناف» در حضور وزیر بازرگانی، تلاطم گرفت و به برخی واحدهای صنفی بازار تهران رسید و بر اساس برخی اخبار، به تعطیلی آنها در اعتراض به عدم توافق مالیاتی و با هدف نشان دادن اینکه «امسال، سال گذشته نیست که اصناف به‌رغم دستور رییس‌جمهور مبنی بر افزایش نیافتن مالیات عملکرد سال ۸۷، مغلوب نظر سازمان امور مالیاتی در خصوص افزایش رقم مالیات‌شان شوند» منجر شد.

به‌رغم انکارهای معمولی که در این باره صورت گرفت، اندکی نگذشت که نه تنها افزایش ۷۰ درصدی مالیات اصناف در سال‌جاری از زبان رییس شورای اصناف کشور صرفا یک «شایعه» (!) خوانده شد، بلکه نمایندگان اصناف و وزارت بازرگانی و سازمان امور مالیاتی که گفته بود «اصنافی که به‌رغم اختصاص حدود ۳۰ درصد تولید ناخالص داخلی به خود،‌ تنها ۶ درصد مالیات کشور را تامین می‌کنند، امسال باید ۱۶ هزار میلیارد تومان از مالیات پیش‌بینی شده سال ۸۹ را تامین کنند» جلسه‌ای ترتیب دادند تا بلکه به توافق مورد انتظار برای تعیین سهم مالیاتی اصناف برسند.

جلسه‌ای که به‌رغم انتقال دغدغه‌های اصناف به رییس سازمان امور مالیاتی در خصوص ناتوان بودن در پرداخت مالیات سنگین به دلایلی چون رکود بازار و نرخ تورم، با این پاسخ «عسگری» مواجه شد که «ممکن است تورم بالا باشد و رشد اقتصادی نداشته باشیم، اما هیچ‌کدام منفی نیست!»، مواجه شد و به جای گرفتن «رنگ و بوی توافقی»، نتیجه‌ای جز بالا گرفتن جنجال نمایندگان بازار و متولی امور مالیاتی که ترک جلسه کرد، نداشت.

این جلسه، اما با جلسات دیگری ادامه یافت تا اصناف و دولت به توافق نهایی بر سر سهم مالیاتی سال‌جاری برسند و این گونه شد که بالاخره در آخرین ساعات کاری ۲۱ تیر ماه، داستان مالیاتی اصناف و دولت با توافق بر سر افزایش صرفا ۱۵ درصدی مالیات اصناف در سال‌جاری و در نهایت در پایان هفته گذشته با ارسال نامه‌ها و اطلاعیه‌های رضایت از سوی مجامع امور صنفی مختلف استان‌های کشور نسبت به سهم مالیاتی تعیین شده که به نوعی «به اهتزار درآمدن پرچم صلح مالیاتی اصناف و دولت» را حکایت می‌کند، به خط پایان رسید.

ادامه اعتراض اصناف؟

اظهارنظری با گفته عضو هیات‌رییسه شورای اصناف کشور مبنی بر اینکه «انتشار برخی شایعات به تعطیلی‌های جزئی بخشی از بازار دامن زد تا برخی افراد که در بازار به دنبال منافع خاصی هستند، اقدام به تعطیلی کنند»، تکمیل شد.

عبدالله افشاری صالح در گفت‌وگو با «فارس» در پاسخ به صحت ادامه اعتراض برخی بخش‌های بازار پس از تفاهم ۱۵ درصدی مالیات افزود: قسمت زیادی از بازار مشکلی ندارد و اعتراض در بخش‌هایی نیز به این دلیل است که آگاهی کامل از تفاهم صورت گرفته وجود ندارد.

این عضو هیات‌رییسه شورای اصناف در ادامه تصریح کرد: اگر دوستان سعه صدر داشته باشند، می‌توانند بازار را باز کنند؛ چراکه همه چیز با مفاهمه و گفت‌وگو حل می‌شود و با تعطیل کردن بازار هیچ مشکلی حل نمی‌شود.

نکته‌ای که سرپرست معاونت توسعه داخلی وزارت بازرگانی هم به آن اشاره و اذعان کرد: علت اعتصاب بازاریان هنوز مشخص نیست؛ اما وزارت بازرگانی برای رفع مشکل اصناف حاضر به ایجاد فضای تعاملی است.

محمد علی ضیغمی در گفت‌وگو با «موج» افزود: اگر ادامه اعتراض بازاریان به دلیل افزایش مالیات باشد، باید گفت که این معضل برطرف شده و ارائه اطلاعات ناقص و مسموم موجب بروز اعتصاب و اعتراض از سوی بازاریان و تعطیلی بازار شده است و اگر بازاریان برای اعتصاب و تعطیلی بازار دلایل دیگری غیر از افزایش مالیات دارند، می‌توانند مسائل خود را از طریق تعامل برطرف کنند.

بازار از روز پنج‌شنبه، باز

اما تایید ادامه اعتراض برخی بخش‌های بازار نسبت به سهم مالیاتی سال‌جاری در حالی صورت گرفت که رییس شورای اصناف هم از قول بازاریان با تایید تعطیلی برخی بخش‌های بازار، نسبت به «باز بودن بازار از روز پنج شنبه» اطمینان داد.

در این میان، محمد جلال‌الدین شکریه، نایب رییس شورای اصناف کشور هم گفت: اصناف استان‌های مختلف کشور، حمایت خود را از تفاهم‌نامه مالیاتی شورای اصناف اعلام کردند که می‌توان در این زمینه به اصناف استان‌های لرستان، مرکزی، قم، فارس، رشت، خراسان رضوی، بوشهر، اردبیل، کردستان و ...

که رضایت خود را از این تفاهم‌نامه مالیاتی ابراز داشته‌اند، اشاره کرد.