نگرانی سازمان تجارت جهانی از بنبست دور دوحه
نفیسه آفرین زاد - مدیرکل سازمان تجارت جهانی در تازهترین اظهارنظر خود در مورد مذاکرات تجاری دور دوحه، اذعان کرد که این مذاکرات به بن بست واقعی رسیده است و این بدین معنی است که جهان در اجرای یک بسته محرک مالی و اقتصادی موثر، کمهزینه و غیروابسته به بودجه کشورها دچار مشکل شده و فرصت حیاتی برای خروج از بحران مالی - اقتصادی را از دست داده است. به گزارش شبکه خبری «رویترز»، پاسکال لامی در حاشیه نشست غیررسمی وزرای بازرگانی عضو سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی با بیان این مطلب، از برخی اعضای فعال WTO یعنی آمریکا، برزیل، چین و هند خواست که برای شکستن این بن بست بیشتر از سایر اعضای سازمان تجارت جهانی تلاش کنند.
در پی ابراز نگرانی رییس سازمان تجارت جهانی از به بن بست رسیدن مذاکرات دور دوحه، مقامات کشورهای مختلف عضو WTO نیز، نسبت به این موضوع و تبعات آن در گسترش بحران اقتصادی در جهان، به شدت اظهار نگرانی کردند.
در این باره، سیمون کرین، وزیر بازرگانی استرالیا گفت: از آنجا که به سرانجام رسیدن مذاکرات تجاری دور دوحه بسیار حائز اهمیت است، هیچ یک از کشورهای عضو این دور از این مذاکرات، عقبنشینی نخواهند کرد و تا رسیدن به نتیجه واقعی این مذاکرات، به تلاش پیگیر خود ادامه خواهند داد.
دیوید کامرون، نخست وزیر انگلستان نیز در گفت و گویی با شبکه خبری BBC پیرامون وضعیت مذاکرات دور دوحه، عنوان کرده است که اگر جهان به دنبال یک محرک اقتصادی قوی برای به نتیجه رسیدن این مذاکرات و خروج از شرایط بحران است، باید تلاش بیشتری برای کسب نتیجه لازم از این مذاکرات صورت گیرد. ابراز نگرانی این دو کشور در مورد ضرورت به ثمر رساندن مذاکرات تجاری دور دوحه در حالی است که به گفته ران کرک، نماینده تجاری آمریکا در WTO، اکنون نوبت چین، هند و برزیل یعنی بازیگران اصلی اقتصاد فعلی جهان است که انعطاف پذیری خود را برای به نتیجه رسیدن مذاکرات دور دوحه نشان دهند. او در عین حال با دفاع از اقدامات پیشین دولت متبوعش در برطرف کردن چالشهای موجود در بخش کشاورزی جهان، همه کشورهای عضو تجاری دور دوحه را برای دستیابی به یک گفتمان موفق و موثر در مذاکرات این دور، به مناظره دعوت کرده است.
پیرو این شرایط و بهرغم ناامیدی نسبت به بازگشایی بن بست مذاکرات تجاری دور دوحه، نمایندگان همه ۱۵۳ عضو این مذاکرات بر لزوم ارائه راهکارهای موثر در زمینه اجرایی شدن بسته تجاری بهبود شرایط اقتصادی تجارت کالا و خدمات، اصرار ورزیده و تاکید کرده اند.
گفتنی است، بهرغم چالشهایی که در مسیر مذاکرات تجاری دور دوحه پدید آمده است سازمان تجارت جهانی پیشبینی کرده که حجم مبادلات تجاری جهان در سال ۲۰۱۰، بر خلاف کاهش ۲/۱۲ درصدی در سال پیشین میلادی، ۵/۹ درصد رشد از خود نشان دهد.
شایان ذکر است که در طرح مذاکرات تجاری دور دوحه، قید شده است که به سرانجام رسیدن این مذاکرات، تزریق سالانه ۳۰۰ میلیارد دلار سرمایه به بازارهای جهان را در پی خواهد داشت.مذاکرات تجاری دور دوحه از سال ۲۰۰۱ با هدف تقویت بنیان تجاری جهان و توانمندسازی کشورهای فقیر در بازارهای تجاری و با این محور که «کشورهای ثروتمند جهان موانع موجود در گشایش بازارهای تجاری کشاورزی خود را به روی دیگر کشورها از سر راه بردارند و کشورهای فقیر هم حضور خود را در بازارهای جهانی برای دریافت هرچه بیشتر کالاها و خدمات پررنگتر کنند» آغاز به کار کرد. مذاکرات موسوم به دور دوحه به دلیل اختلافنظرهای موجود میان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه جهان، تاکنون ناکام مانده است.
ارسال نظر