هرکیسه، 350 تومان

گروه بازرگانی- قیمت شیر یارانه‌ای از اول اردیبهشت ماه با افزایش ۱۰۰ تومانی به ۳۵۰ تومان رسیده است.

حمید علیخانی، معاون وزیر بازرگانی و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران در گفت‌وگو با «فارس» با بیان اینکه این موضوع به حوزه بازرگانی داخلی مربوط می‌شود، گفت: ولی چون من در جلسه تنظیم بازار حضور داشتم از این موضوع اطلاع دارم و دلیل افزایش قیمت شیر یارانه‌ای افزایش حجم تولید آن است تا بتوانند اقشار مردم را پوشش دهند. وی افزود: چندین سال است یارانه شیر ثابت و محدود است؛ بنابراین برای افزایش تولید و توزیع نیازمند گران‌ کردن قیمت شیر یارانه‌ای بودیم.

از سوی دیگر معاون سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان تاکید کرد: هرگونه افزایش قیمت در شیر غیریارانه‌ای غیرقانونی است و این سازمان به شدت با تخلفات برخورد می‌کند.

سیدجواد تقوی در گفت‌وگو با «مهر» با اشاره به افزایش ۱۰۰ تومانی قیمت شیر یارانه‌ای در کشور گفت: هرگونه تغییر در قیمت شیر غیریارانه‌ای باید براساس بررسی قیمت‌ها در حوزه این کالا صورت گیرد.

به گفته تقوی، نظارت و کنترل توسط سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در این رابطه صورت خواهد گرفت تا سودجویان نتوانند در این چرخه وارد عمل شوند.

همچنین سخنگوی وزارت بازرگانی تاکید کرد: سقف یارانه شیر در سال گذشته ۵ هزار و ۸۹۰ میلیارد ریال بود که در سال‌جاری هم دقیقا همین رقم پیش‌بینی شده است، بنابراین برای افزایش عرضه از دو میلیون تن به سه میلیون تن مجبور به افزایش قیمت بودیم.

به گفته علیرضا شجاعی، سرانه مصرف شیر در کشور ما بسیار پایین است. بر اساس آمار جهاد کشاورزی در ایران سالانه حدود ۵/۸ میلیون تن شیر تولید می‌شود که سرانه مصرف ۱۱۵ کیلوگرم است، در صورتی که این شاخص برای کشورهای توسعه یافته ۳۵۰ کیلوگرم، متوسط جهانی ۱۰۰کیلو و سرانه برخی از کشورها هم ۵۰۰ کیلوگرم است.

وی افزود: طرح افزایش توزیع شیر یارانه‌ای سال گذشته در استان‌های خراسان جنوبی، خراسان شمالی، زنجان، کرمانشاه، همدان و مرکزی اجرا شد و در این طرح به تناسب افزایش توزیع شیر قیمت آن نیز افزایش پیدا کرد.

اما رییس اتحادیه تولیدکنندگان فرآورده‌های لبنی نیز در گفت‌وگو با «ایرنا»، با بیان اینکه برنامه جدید وزارت بازرگانی، ‌قدرت خرید مصرف‌کننده را کاهش می‌دهد، ‌گفت: به همین دلیل سرانه مصرف نیز کاهش می‌یابد.

علی احسان ظفری تصریح کرد: ‌در روند جدید تغییر قیمت شیر یارانه ای، تولیدکننده به هیچ عنوان سهمی ندارد و تنها سهم یارانه‌ای دولت کاهش یافته است.

وی با استناد به اظهارات مسوولان وزارت بازرگانی گفت:‌ آنچه از این اقدام استنباط می‌شود آن است که وزارت بازرگانی دنبال افزایش میزان تناژ شیر توزیعی است.

به گفته وی، ‌میزان توزیع شیر یارانه‌ای در کشور یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن است و با اضافه کردن سهم مدارس به میزان ۱۸۰ هزار تن ‌این رقم به دو میلیون تن می‌رسد.

ظفری با انتقاد از اقدام وزارت بازرگانی در افزایش نرخ شیر گفت: این تصمیم بدون هماهنگی با تشکل‌ها و اتحادیه‌ها گرفته شده است.

رییس اتحادیه تولیدکنندگان فرآورده‌های لبنی همچنین با رد برخی اخبار مبنی بر افزایش نرخ مواد لبنی در کشور گفت: ‌نرخ‌ها تفاوتی نکرده و قیمت‌ها ثابت خواهد ماند.

رییس سازمان بازرگانی استان تهران نیز معتقد است: با این تصمیم، میزان دسترسی مردم به شیر یارانه‌ای راحت‌تر خواهد بود، ضمن اینکه عرضه شیر یارانه‌ای از دو میلیون تن به دو میلیون و ۵۰۰هزار تن افزایش یافته است.

قبادی گفت: افزایش میزان توزیع شیر یارانه‌ای در کشور موجب صرف زمان کمتر از سوی مصرف‌کنندگان برای دریافت این کالا خواهد شد، این در حالی است که بسیاری از مردم به دلیل صف‌های طولانی موفق به دریافت شیر نمی‌شدند.

قبادی تصریح کرد: از سوی دیگر، سقف یارانه نیز محدود است و سطح ثابت یارانه تخصیصی همراه با افزایش توزیع شیر منجر به افزایش ۱۰۰تومانی قیمت شیر می‌شود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا رایزنی برای افزایش یارانه شیر صورت نخواهد پذیرفت؟ تصریح کرد: وزارت بازرگانی نقشی در افزایش یا کاهش یارانه‌ها ندارد و این تصمیمی است که از سوی مجلس گرفته شده است.