تصدیگری دولت ادامه یافت

مسیح حاتمی - دیدگاه فعالان بخش خصوصی در مورد اوضاع تجارت در سالی که آخرین روزهای آن را پشت سر می‌گذاریم چیست، با این پرسش به سراغ فعالان بخش خصوصی رفتیم. رییس پیشین اتاق تهران در پاسخ به سوالی در این باره، با بیان اینکه در سال ۸۸ خرده پاهای بخش خصوصی و تجار از بازار خارج شدند، گفت: در بیشتر جاها هلدینگ‌ها و کسانی که امکان سرمایه بالا و یا وابستگی دارند، در بحث صادرات و واردات جایگزین آنها شدند. محمدرضا بهزادیان افزود: غیر از مباحث سیاسی و اقتصادی با توجه به وضعیت نامناسب بانکی، بانک‌ها به تجار معمولی و کسبه‌ تسهیلات کمتری دادند و همه می‌دانیم که در غیاب تسهیلات کار تجارت به سختی پیش می‌رود. سهراب شرفی، نایب رییس اتاق شیراز نیز در پاسخ به سوال ما در مورد اوضاع تجارت در سال ۸۸ با بیان اینکه ما نتوانستیم از تجارب دیگران و برخی کشورها همچون ژاپن برای مقابله با بحران استفاده کنیم گفت: آنها در زمان بحران بهره بانکی را صفر کردند، ولی ما بالعکس آن را در بانک‌های دولتی از ۱۲ درصد به ۱۸ تا ۱۹ و در بانک‌های خصوصی به ۲۷ تا ۲۸ درصد رساندیم و به این ترتیب هزینه تولید، حمل‌ونقل و قیمت تمام شده ما بالا رفت.

دادوستد از طریق صراف‌ها!

مدیر‌عامل صندوق توسعه صادرات غیر‌نفتی استان فارس ادامه داد: در سال ۸۸ داد و ستد ما به دلیل تحریم‌های بانکی برای نقل و انتقال پول با مشکل مواجه شد و ما ناگزیر شدیم که در ۹۰درصد موارد از طریق صراف‌ها عمل کنیم.

او گفت: اکثر بانک‌های ما تحریم شده‌اند و طرف‌های خارجی برای صادرات خدمات فنی مهندسی در مناقصات خود، ضمانتنامه‌های بانکی ما را نمی‌پذیرند.

شرفی ضمن انتقاد از صندوق ضمانت صادرات گفت: برای سال بعد چاره اندیشی نشده و صندوق توسعه صادرات عملا نتوانسته است سراسر کشور را پوشش دهد و کارهای آنها، بیشتر در حد ارائه آمار است. رییس انجمن صادرکنندگان خدمات

فنی - مهندسی هم بر آن است که ما به اهداف برنامه چهارم دست یافتیم ولی با توجه به گسترش صادرات و فضای تجارت جهانی سهم خود را در صادرات کالا و خدمات فنی - مهندسی به دست نیاوردیم. رحمان پورقربان، در بیان دلایل این عدم موفقیت گفت: اولین دلیل این بود که تحریم‌های بانکی وجود داشت و از طرف دیگر بانک‌های داخلی هم یا تسهیلات ندادند و یا اگر هم دادند به هزار زحمت و با گرفتن وثایق بسیار سنگین بود.

او افزود: نرخ بهره امروز دارد کمر صادرکنندگان را می‌شکند و اختلاف آن با متوسط نرخ بهره جهانی و کشورهای رقیب عدد درشتی است که صادرکننده توان جبرانش را ندارد. این فعال حوزه صادرات ادامه داد: برای عبور از چنین شرایطی ما باید به تعامل با کشورهای دیگر از نظر اقتصادی دست یابیم و صادرات را به کشورهای همسایه که از نظر مسافت، مراوده تجار با هم و انتقال راحت پول مزیت دارند، گسترش دهیم.

بی‌ثباتی در تصمیمات اقتصادی

یک عضو هیات نمایندگان اتاق تهران هم با بیان اینکه نقش بخش خصوصی در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی در سال ۸۸ کمتر از پارسال بود، گفت: در سال ۸۸ بی ثباتی در تصمیمات اقتصادی بیشتر شد و در اکثر بندهای برنامه‌ها نرخ بیکاری، نرخ تورم و دخالت بخش خصوصی و رسیدن به قیمت‌های جهانی لحاظ نشده است.

مهدی پورقاضی با بیان اینکه دولت‌های نهم و دهم علاقه‌ای به اجرای دقیق قانون نداشته‌اند، تصریح کرد: آنها هر آن چه را که تشخیص می‌دهند عمل می‌کنند و تصمیم‌گیری‌ها مثل مورد تعرفه میوه به صورت هیاتی و بدون کارشناسی و استراتژی انجام می‌گیرد. رییس کمیسیون گردشگری اتاق ایران هم در مورد تجارت توریسم اظهار نظر کرد و گفت: امسال وضعیت خوبی از نظر آمدن توریست‌های غربی نداشتیم، ولی این فاکتور برای کشورهای اسلامی و شرقی مطلوب بود.

سید مرتضی سیف‌زاده در پاسخ به سوالی در مورد آمار توریسم سال ۸۸ گفت: نباید ایرانیان مقیم خارج را به شمار آورد، ولی بر اساس آمار سازمان گردشگری در سال ۸۸، یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر به کشور وارد شده‌اند حال آن که آمار سازمان توریسم جهانی، مدعی است که ۷۰۰هزار نفر توریست از ایران دیدار کرده‌اند.

فاصله زیاد با اهداف ایران۱۴۰۴

عضو هیات‌رییسه اتاق شیراز با بیان اینکه ما با هدف جذب توریست در برنامه ۲۰ساله فاصله زیادی داریم، اظهار داشت: قرار است در سال ۱۴۰۴ ما ۲۰ میلیون توریست در سال داشته باشیم که با فرض صحت ۵/۱ میلیون گردشگر برای سال ۸۸، باید سالانه رشد ۱۵ درصدی ورود توریست به کشور را شاهد باشیم تا به اهداف این برنامه برسیم. رییس کمیسیون گردشگری اتاق ایران درباره مقایسه سال‌های ۸۸ و ۷۷ از نظر آمار گردشگران، اظهار داشت: گزارش هتل‌ها و آژانس‌ها رشد منفی را نشان می‌دهد.او در بیان دلایل ضعیف بودن صنعت توریسم در کشورمان گفت: سخت‌گیری‌ها، مسائل بعد از انتخابات و تبلیغات منفی غربی‌ها علیه ما از آن جمله بود. سیف‌زاده با بیان اینکه پیشتر به توریست‌ها در ۵ شهر تهران، شیراز، اصفهان، مشهد و تبریز هنگام ورود به فرودگاه ویزا داده می‌شد، گفت: این مزیت از اواخر سال ۸۸ حذف شد که زیان‌بار بود.

یک عضو هیات‌رییسه اتاق اصفهان نیز ضمن انتقاد از برنامه‌های اقتصادی -بازرگانی دولت گفت: تصدی گری دولت در سال ۸۸ نه تنها تغییر نکرد بلکه نظارت و کنترل دولت بیشتر هم شد.

جعفر ذره بینی در پاسخ به سوالی در مورد نرخ ارز اظهار داشت: سه نظر در این مورد هست؛ اولی طرفدار افزایش نرخ ارز، دومی که در اقلیت است طرفدار کاهش آن و بخشی هم حامی تثبیت نرخ فعلی‌ است که دولت دیدگاه میانگین را در نظر گرفته و با توجه به بودجه ۸۹ ارز از نظر دولت نباید تفاوت فاحشی داشته باشد به غیر از نوسانات جزیی. عضو هیات‌رییسه اتاق اصفهان در مورد سال ۸۹ و اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها اظهار داشت: دولت موفق نخواهد شد، زیرا زیرساخت‌ها آماده نشده و اگر تحریم‌ها را هم در نظر بگیریم، این پرده برای نمایشی که باید بنشینیم و تماشایش کنیم کامل خواهد شد.

او با انتقاد از برنامه پنجم گفت: در این برنامه خیلی از کمک‌هایی که به صنعت می‌شود حذف شده است و در بودجه ۸۹ هم قوانین و تصمیمات علیه تولید، صنعت و تجارت است مثلا برای صنعت مالیات ۳۰ درصدی و برای صنوف مالیات ۴۵ درصدی وضع شده است.

ذره بینی در پایان گفت: الان یکی از بدبختی‌های ما چین است که حتی سالنامه ۸۹ با یک چهارم قیمت از چین وارد شده است. در حالی که وابستگی تاریخی، فرهنگی، نژادی و ... با چین نداریم، اما تقویم ما را آنها چاپ می‌کنند!