نمایه - تصمیم کمیسیون ماده یک منتفی شد
بازگشت تعرفه مرکبات به ۴ درصد
گروه بازرگانی - یک هفته پس از آنکه کمیسیون ماده یک به منظور حمایت از تولید داخل کشور تعرفه واردات مرکبات را ۳۰ درصد تعیین کرد رییس سازمان توسعه تجارت ایران از بازگشت تعرفه واردات مرکبات به رقم ۴ درصد خبر داد. بابک افقهی در گفتوگو با «واحد مرکزی خبر» گفت: پس از آنکه افزایش تعرفه ۳۰ درصدی واردات مرکبات که به تصویب وزرای عضو کمیسیون ماده یک (مقررات صادرات و واردات) رسیده بود منتشر شد، قیمتها در بازار بیش از ۲۰ درصد افزایش یافت.
افقهی تاکید کرد: بلافاصله وزارت بازرگانی جلسه ای با حضور استانداران گیلان، مازندران، گلستان، کرمان، خوزستان و فارس برگزار کرد و وضع قیمتهای میوه در بازار، موضوع عرضه زودهنگام میوه به علت گرمای هوا و برنامهریزی شبکههای غیررسمی سوءاستفادهکننده برای زمینهسازی افزایش بیش از حد قیمتها، بررسی شد.
یادآور میشود که کمیسیون ماده یک هر سال در فصل کمبود تولید داخلی، ۱۵ بهمنماه تا آخر اردیبهشت، تعرفه واردات مرکبات را به ۴ درصد کاهش میداد، اما امسال این کمیسیون با این استدلال که مرکبات به اندازه کافی ذخیره شده و نیازی به واردات گسترده نیست، تصمیم دیگری گرفت.
رییس سازمان توسعه تجارت ادامه داد: افزایش تعرفه فقط می تواند بهانه ای در دست عده ای دلال برای افزایش قیمتها باشد که مقرر شد فرآیند ابلاغ افزایش تعرفه واردات مرکبات متوقف شود و روند سالهای گذشته ادامه یابد.
بر اساس گزارش بانک مرکزی، در هفته منتهی به ۳۰ بهمنماه قیمت اقلام گروه میوه و سبزیجات بین ۳/۲ درصد تا ۲/۱۲ درصد افزایش یافت.
رییس سازمان توسعه تجارت اواخر بهمنماه پس از اعلام مصوبه جدید کمیسیون ماده یک گفته بود: تولید مطلوب مرکبات در داخل و ذخیرهسازی آن به میزان نیاز بازار شب عید موجب شد امسال تعرفه واردات مرکبات مانند سالهای گذشته صفر نشود.
افقهی تاکید کرده بود: در کنار این تعرفه تلاش خواهیم کرد میوه به میزان تقاضا در بازار عرضه شود تا مصرفکنندگان دچار ضرر و زیانی نشوند.
پیش از اینکه مصوبه کمیسیون ماده یک اعلام شود، رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران کاهش تعرفه مرکبات از سوی وزارت بازرگانی در آستانه سال نو را خلاف تعهدات و نشستهای قبلی این وزارتخانه عنوان کرده بود.
عنایتالله تورنگ با اعلام اینکه برای تامین مرکبات و کیوی شب عید کشور دغدغهای نباید وجود داشته باشد، تصریح کرده بود: اتحادیه باغداران استان مازندران در راستای تنظیم بازار تاکنون ۶۰ هزار تن مرکبات در انبارها برای عرضه در شب عید انبار کرده است.
تورنگ با بیان اینکه برای تامین مرکبات در سال نو بخش خصوصی هم وارد عمل شده و پنج برابر این میزان میوه ذخیره کرده است، یادآور شده بود: در تمام نشستها با حضور وزرا و مسوولان استانی تاکید شد که به هیچ عنوان نیازی به واردات مرکبات نیست و مازندران به صورت کامل تضمین داده این نیاز کشور را برآورده کند.
تعرفه صفر درصد شود
همچنین سیدرضا نورانی، رییس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان میوه، ترهبار و گل و نهال ایران در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» در مورد دلایل لغو تصمیم کمیسیون ماده یک توضیح داد: این پیشنهاد خود اتحادیه و نظر وزارت بازرگانی بوده است، چون الان تولید مرکبات ما تمام شده است. تولیدکنندگان مرکبات با مشکلات نگهداری آن روبهرو شدهاند و در مجموع کاهش تولید در روزهای گذشته منجر به بالا رفتن قیمتها شده است.
نورانی با بیان اینکه ما در ایام عید که «سیاه بهار» است، تولید باغی نداریم، تصریح کرد: در تمام دنیا هنگام تولید و ذخیرهسازی، در راستای حمایت از مصرفکننده تعرفه بالا میرود؛ ولی با کاهش ذخیرهها تعرفه پایین میآید که ایران نیز مستثنی از بقیه دنیا نیست.
نورانی تاکید کرد: باید طبق سنوات گذشته تعرفه از ۱۵ بهمن صفر بشود؛ اما در زمان تولید باید تعرفه ۱۰۰ درصد یا حتی ۵۰۰ درصد داشته باشیم.
رییس اتحادیه واردکنندگان و صادرکنندگان میوه ادامه داد: البته نماینده وزارت بازرگانی هم در کمیسیون ماده یک مخالف تعرفه ۳۰ درصدی بود که این دیدگاه در آن زمان تصویب نشد؛ ولی این را هم بگویم که تعرفه راهکاری اصولی برای حمایت از تولید داخل نیست.
نورانی افزود: ما نباید از واقعیتها دور بشویم، قیمت تمام شده محصولات باغی ما در مقایسه با کشورهای دیگر بالا است.
این فعال بخش خصوصی با بیان اینکه با تعرفه نمیتوان از تولید حمایت کرد و باید هزینههای تولید را کاهش داده و به قیمتهای جهانی برسیم، تصریح کرد: امروز با اجرای هدفمند کردن یارانهها باید با قیمتهای تمام شده کنار بیاییم.
یادآور میشود که طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی، ایران در تولید محصولات باغی مقام هشتم را در دنیا دارد.
ارسال نظر